vlogs en blogs

Rens van der Vorst

10
juli
2020
| 09:04 Europe/Amsterdam
Ik vroeg me af of de ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom Microsoft Teams gebruiken om te videobellen. Ik droomde over Volkswagenverkopers die hopen dat potentiële kopers beïnvloed worden door berichtgeving over een Tweede Golf.  Tijd voor
5
03
juli
2020
| 10:00 Europe/Amsterdam
De opleiding Digital Marketing vraagt me weleens voor een gastcollege, maar nu heb ik een vraag aan de opleiding Digital Marketing. Ik heb namelijk een rubberboot gekocht. Vier meter lang en een fluistermotor. Dat bevalt goed. Het is ontspannend, de
2
26
juni
2020
| 09:14 Europe/Amsterdam
Ken je dat, dat je bent ingeschreven voor een conferentie maar eigenlijk heb je het te druk? Ik had dat wel eens, maar dan ging ik toch. Altijd. Immers, je weet hoeveel werk de organisatie is en hoe irritant het is als mensen op het laatste moment
1

Jacky Eickes

13
juli
2020
| 10:01 Europe/Amsterdam
Er zijn een paar vreemde weken in een schooljaar. Dat heb ik vier jaar lang zo ervaren en vier jaar lang waren het dezelfde weken. Zoals de tentamenweek. Dan was ik helemaal uit mijn hum. Ik at opeens slecht, sliep slecht, mijn ritme was compleet
06
juli
2020
| 11:18 Europe/Amsterdam
Laatst bleek uit onderzoek dat studenten hoge schulden hebben. Op de radio hoorde ik ‘er is geen duidelijke reden waarom juist studenten zoveel schulden hebben’. Maar die opmerking snap ik niet. Het is toch juist logisch dat studenten zich in de
29
juni
2020
| 09:50 Europe/Amsterdam
Als kind vond ik de zomervakantie echt geweldig. Als student wat minder. Richting het einde van het schooljaar werd ik altijd verdrietig en nostalgisch. Ik leefde namelijk het leven zoals een student dat hoort te doen tijdens de studie. Niet alleen

Karin Bruers

08
juli
2020
| 15:23 Europe/Amsterdam
Je rok zakt er toch van af dat er mensen zijn die neerkijken op mensen met meer pigment in hun huid, of die niet mannetje-vrouwtje-stelletje zijn; zelfs op kinderen met een lage citoscore wordt neergekeken of helemaal triest: neerkijken op ouderen
25
juni
2020
| 09:39 Europe/Amsterdam
Een vriendin stuurt mij altijd de belangrijkste nieuwsartikelen om mij zo op de hoogte te houden van wat er in de wereld speelt. Ik ben namelijk een actualiteiten-onthouder. Dit doet ze ook voor zichzelf anders weet ze niet waar ze het met mij over
18
juni
2020
| 09:21 Europe/Amsterdam
De gedachte waar ik me regelmatig op betrapte tijdens de lockdown, met die stilte op straat en met een lege agenda: kon dit maar altijd zo blijven. Mijn bloeddruk daalde, mijn spreektempo normaliseerde, ik heb zelfs weer voor mezelf gekookt en ben

Evelyne Meens

15
juli
2020
| 10:47 Europe/Amsterdam
Vond jij jezelf een succesvolle student? Studiesucces. Wat is dat eigenlijk? En wanneer heb je dat? Als je je diploma in vier jaar behaalt? Al je tijdens je studie niet uitvalt? En wie bepaalt wat succes is? Jij? De opleiding? De overheid? Sinds ik
09
juni
2020
| 15:35 Europe/Amsterdam
Ik keek laatst schuddebuikend naar een oude show van Ronald Goedemondt. High van de dopamine zat ik één van zijn typetjes te bewonderen: een glazig uit zijn ogen kijkende Brabander die zonder aspiraties door het leven vegeteert. Het antwoord van dit
02
juni
2020
| 09:15 Europe/Amsterdam
Als ik ‘mediteren’ zeg, wat denk jij dan? Zie jij dan boeddhistische monniken voor je? Wijde gewaden dragende, humus etende hippies? Of opgebrande zakenmannen die zichzelf terugvinden door op Ibiza mindful te gaan lopen doen? Meditatie Master

Toon Gerbrands

01
juli
2020
| 11:35 Europe/Amsterdam
Het jaar 2020 zal als een historisch jaar worden getypeerd. Over twintig jaar zal iedereen zich nog kunnen herinneren hoe de Coronacrisis het eigen leven toen heeft beïnvloed. De verhalen worden steeds groter en de waarheid zal ongetwijfeld geweld
11
juni
2020
| 09:10 Europe/Amsterdam
Deze tijd wordt door heel veel mensen ervaren als onzeker. De ene na de andere deskundige gooit zijn expertise over de schutting. De lijn die je ziet, is dat ze elkaar ook nog allemaal tegenspreken. Wij als leken moeten dan maar inschatten wie we
14
mei
2020
| 09:21 Europe/Amsterdam
In deze coronatijd is er veel onzekerheid. Hoe lang gaat het nog duren? Hoe moet het verder met onze maatschappij? Wat betekent het voor mij persoonlijk? Zijn er nog wel voldoende banen na mijn studie? Kortom: allemaal zaken waarop nu geen antwoord

Inge van de Vorst

16
juli
2020
| 10:10 Europe/Amsterdam
De term ‘liminale fase’ is een begrip uit de antropologie. Het staat voor de fase waarbij het oude achter je ligt en het nieuwe zich nog moet ontvouwen. Een spannende tijd waarin rituelen houvast bieden. Overgangsrituelen - in iedere oude cultuur
16
juni
2020
| 09:41 Europe/Amsterdam
De afgelopen weken konden we - na de dood van een zwarte burger door politiegeweld in de VS – in de (sociale) media en op pleinen behalve rauwe pijn een luid en duidelijk ‘Stop! Tot hier en niet verder!’ zien en horen. De schokkende beelden maakten
26
mei
2020
| 09:29 Europe/Amsterdam
Klaar nu! De kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van onze levens. Reden te meer om ook, juist nu, te leren over relaties en dingen te ondernemen die deze kwaliteit versterken. Onlangs nam ik in het kader hiervan deel aan een webinar

Erdinç Saçan

07
juli
2020
| 12:42 Europe/Amsterdam
Hopelijk mijn laatste blog over corona. Het is bijna een drieluik geworden. Eerst schreef ik over mijn eigen ziekte (net na de carnavalsvakantie), toen er nog niet volop getest werd. Daarna schreef ik over de ziekte van mijn ouders en het effect op
24
juni
2020
| 09:14 Europe/Amsterdam
Een gebouw kan een gevoel van autonomie, gastvrijheid, rust of juist energie, zekerheid of vrijheid oproepen. Andere mogelijke emoties zijn het gevoel ergens bij te horen of een gevoel van wederzijds respect las ik ergens op internet. De
07
mei
2020
| 10:48 Europe/Amsterdam
Mijn zoon van twee, een sociaal en enthousiast kereltje dat graag de joker uithangt en de aandacht opeist, is veranderd. Thuis is hij gelukkig nog steeds een deugniet, een pubertje van twee jaar oud. Maar buiten heeft hij zijn gedrag aangepast. Als

Ewoud Jansen

28
mei
2020
| 09:48 Europe/Amsterdam
Waar ik nu al niet meer tegen kan is de manier waarop die anderhalve meter samenleving wordt gepresenteerd als ‘het nieuwe normaal’. Als iets dat er gewoon bij hoort. Gezellig samen maar dan anders. Permanent, zo lijken sommigen al te denken. Een
18
december
2019
| 11:22 Europe/Amsterdam
De Europese Unie heeft een Green New Deal uitgewerkt. In 2050 moeten we klimaatneutraal zijn. Dat is erg ambitieus maar aan mij zal het niet liggen. De kans dat ik tegen die tijd nog CO of iets anders uitstoot is vrij klein. Nu ben ik van nature
21
november
2019
| 10:01 Europe/Amsterdam
Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik ben econoom. Was ik het maar nooit geworden, want niemand houdt van ons. Door beoefenaars van echt exacte disciplines worden economen niet serieus genomen. Wij hebben meningen, zij hebben harde theorieën.

Luc de Graaf

07
oktober
2019
| 09:25 Europe/Amsterdam
Ik heb een nieuwe studie uitgevonden. Of bedacht, ontwikkeld, gemaakt, whatever. De studie heet Activisme. Er zijn diverse afstudeerrichtingen zoals protesme, demonstratisme en burgerlijk ongehoorzamisme. Studenten die kunnen aantonen een vorm van
30
september
2019
| 11:18 Europe/Amsterdam
De Week tegen Pesten duurde van 23 tot en met 27 september. Beetje raar. Alsof je in het weekend niet gepest wordt. Pesten gebeurt overal. Kinderen, volwassenen, scholieren, studenten, docenten, directeuren, iedereen pest of wordt gepest. Ik bedacht
1
16
september
2019
| 12:28 Europe/Amsterdam
Sorry, maar soms zakt de moed me in de schoenen. Het klimaat, Trump, zorgverleners die klappen krijgen, het nieuwe rooster van mijn dochter dat door een lerarentekort ernstig verschraalt. En als het echt tegen zit heb ik niets eens zin om

Eveline van Zeeland

22
januari
2020
| 09:45 Europe/Amsterdam
Lieve lezers, ik ga afscheid van jullie nemen. Na precies acht jaar Fontys wordt het tijd om eens voorbij de Fontys-horizon te kijken. Als mentaal kompas functioneert bij mij het principe: ‘het moet, in de basis, kick-ass gaaf zijn’. De laatste
2
12
december
2019
| 10:55 Europe/Amsterdam
Een aantal jaar geleden kwam de echtgenoot thuis met een fascinerend woord: ‘doordecentralisatie’. De echtgenoot is asbestadviseur en visiteert menig vastgoedobject. Doordecentralisatie is een term in het onderwijsvastgoed en duidt op het
04
december
2019
| 09:32 Europe/Amsterdam
Afgelopen vrijdag was ik bij Zilveren Kruis-Achmea omdat ik samen met studenten een supergaaf onderzoek naar chatbot-conversatie voor hen doe. En prompt dook bij het voorstelrondje de vraag weer op: wat is eigenlijk een lector? Ik mag nu
3