vlogs en blogs

Rens van der Vorst

16
oktober
2020
| 10:28 Europe/Amsterdam
‘Hé, technofilosoof. Heb je The Social Dilemma al gezien? Op Netflix? Moet je kijken jongen!’ Ja, beste collega’s, die heb ik al gezien. Veel wist ik al, maar wat mij schokte was de explosieve toename van zelfmoord onder jongeren, vooral meisjes,
3
09
oktober
2020
| 10:52 Europe/Amsterdam
Egypte was ooit bezet door de Fransen en later door de Engelsen. Een deel van de lokale bevolking profiteerde daarvan door broodjes warm vlees aan de bezetter te verkopen. Het Franse woord voor warm is ‘chaud’, het Engelse woord
02
oktober
2020
| 10:39 Europe/Amsterdam
In 1966 werd de eerste aflevering uitgezonden van Star Trek. Een serie met ongetrainde mannen in pyjama’s, bordkartonnen decors en een ruimteschip dat overduidelijk een schaalmodel was. Het was een ongeloofwaardig zooitje. Tot de acteurs begonnen te
4

Jacky Eickes

12
oktober
2020
| 13:29 Europe/Amsterdam
Ik vind de flinterdunne lijn tussen racisme en ‘een grapje’ eng. Ik denk namelijk dat deze lijn al geknapt is en dat niemand altijd weet wat kwetsend is en waar wél om gelachen mag worden. Vooral voor iemand zoals ik. Ik maak namelijk grappen over
05
oktober
2020
| 14:35 Europe/Amsterdam
Als het zo doorgaat zitten we in 2054 nog in de coronacrisis. Daar ben ik oprecht bang voor. De ene helft van Nederland zit namelijk middenin een complottheorie en heeft ‘schijt aan de overheid’, terwijl de andere helft het virus en de maatregelen
28
september
2020
| 09:39 Europe/Amsterdam
Ik las een opmerkelijk artikel deze week, over een student aan de Durham University die van school is gestuurd omdat hij een niet zo heel handige weddenschap had afgesloten. Namelijk: wie het armste meisje van de school kon scoren. Dan rijst bij mij

Karin Bruers

10
september
2020
| 11:44 Europe/Amsterdam
Sinds mijn studententijd en het woord feedback in mijn leven is gekomen, wordt mij meestal door dominante types verweten dat ik dominant ben. Ik kan me daar zo kwaad over maken want ik vind dat ik dat níet ben. Dominant is dat je door macht gedreven
08
juli
2020
| 15:23 Europe/Amsterdam
Je rok zakt er toch van af dat er mensen zijn die neerkijken op mensen met meer pigment in hun huid, of die niet mannetje-vrouwtje-stelletje zijn; zelfs op kinderen met een lage citoscore wordt neergekeken of helemaal triest: neerkijken op ouderen
25
juni
2020
| 09:39 Europe/Amsterdam
Een vriendin stuurt mij altijd de belangrijkste nieuwsartikelen om mij zo op de hoogte te houden van wat er in de wereld speelt. Ik ben namelijk een actualiteiten-onthouder. Dit doet ze ook voor zichzelf anders weet ze niet waar ze het met mij over

Evelyne Meens

06
oktober
2020
| 14:05 Europe/Amsterdam
Tien jaar geleden had ik een sollicitatiegesprek bij Fontys voor de functie van docent, gevolgd door twee meeloopdagen om te ervaren wat het docentschap eigenlijk inhield. Als ik puur op die meeloopdagen was afgegaan, was alles heel anders
08
september
2020
| 13:59 Europe/Amsterdam
Dinsdagochtend 11 februari. Ik zit in een ruimte met mijn collega-onderzoekers van het Programma Studiesucces van Fontys. Samen met de lector van het lectoraat waarbij we zijn aangesloten. Sommige kennen elkaar nog niet dus we stellen onszelf aan de
15
juli
2020
| 10:47 Europe/Amsterdam
Vond jij jezelf een succesvolle student? Studiesucces. Wat is dat eigenlijk? En wanneer heb je dat? Als je je diploma in vier jaar behaalt? Al je tijdens je studie niet uitvalt? En wie bepaalt wat succes is? Jij? De opleiding? De overheid? Sinds ik

Toon Gerbrands

01
juli
2020
| 11:35 Europe/Amsterdam
Het jaar 2020 zal als een historisch jaar worden getypeerd. Over twintig jaar zal iedereen zich nog kunnen herinneren hoe de Coronacrisis het eigen leven toen heeft beïnvloed. De verhalen worden steeds groter en de waarheid zal ongetwijfeld geweld
11
juni
2020
| 09:10 Europe/Amsterdam
Deze tijd wordt door heel veel mensen ervaren als onzeker. De ene na de andere deskundige gooit zijn expertise over de schutting. De lijn die je ziet, is dat ze elkaar ook nog allemaal tegenspreken. Wij als leken moeten dan maar inschatten wie we
14
mei
2020
| 09:21 Europe/Amsterdam
In deze coronatijd is er veel onzekerheid. Hoe lang gaat het nog duren? Hoe moet het verder met onze maatschappij? Wat betekent het voor mij persoonlijk? Zijn er nog wel voldoende banen na mijn studie? Kortom: allemaal zaken waarop nu geen antwoord

Inge van de Vorst

13
oktober
2020
| 09:43 Europe/Amsterdam
Afgelopen week was het weer de jaarlijkse Week Tegen Eenzaamheid, georganiseerd door ‘Eén tegen Eenzaamheid’ namens het Ministerie van Volksgezondheid Wetenschap en Sport. Ik erger me aan het woordje ‘tegen’, in Tegen Eenzaamheid. Het is een
23
september
2020
| 17:14 Europe/Amsterdam
Houd je van paprika of naturel? Houd je van puur of melkchocola? Wil je mayo of ketchup? In gespreksvoering noemen we dit ‘de cafetariavraag’. Alsof er maar twee keuzes mogelijk zijn en je maar voor één ding kunt kiezen. Echt niet. Ik eet de
03
september
2020
| 11:46 Europe/Amsterdam
Ik hou van een ‘vers strand’, na vloed, waar nog geen andere voetafdrukken in het zand staan. Of een nieuw schrift vol witte pagina’s, ook heerlijk, met die typische geur van vers papier. Zo hou ik ook van het gevoel dat het begin van het nieuwe

Erdinç Saçan

07
juli
2020
| 12:42 Europe/Amsterdam
Hopelijk mijn laatste blog over corona. Het is bijna een drieluik geworden. Eerst schreef ik over mijn eigen ziekte (net na de carnavalsvakantie), toen er nog niet volop getest werd. Daarna schreef ik over de ziekte van mijn ouders en het effect op
24
juni
2020
| 09:14 Europe/Amsterdam
Een gebouw kan een gevoel van autonomie, gastvrijheid, rust of juist energie, zekerheid of vrijheid oproepen. Andere mogelijke emoties zijn het gevoel ergens bij te horen of een gevoel van wederzijds respect las ik ergens op internet. De
07
mei
2020
| 10:48 Europe/Amsterdam
Mijn zoon van twee, een sociaal en enthousiast kereltje dat graag de joker uithangt en de aandacht opeist, is veranderd. Thuis is hij gelukkig nog steeds een deugniet, een pubertje van twee jaar oud. Maar buiten heeft hij zijn gedrag aangepast. Als

Ewoud Jansen

07
oktober
2020
| 09:49 Europe/Amsterdam
Blended learning komt eraan. ‘Blended’ in de betekenis van een gecombineerd aanbod van online – en onsite onderwijsactiviteiten, en de communicatie hierover draait op volle toeren. De ene na de andere missive wordt uitgevaardigd. Allerlei vormen van
28
mei
2020
| 09:48 Europe/Amsterdam
Waar ik nu al niet meer tegen kan is de manier waarop die anderhalve meter samenleving wordt gepresenteerd als ‘het nieuwe normaal’. Als iets dat er gewoon bij hoort. Gezellig samen maar dan anders. Permanent, zo lijken sommigen al te denken. Een
18
december
2019
| 11:22 Europe/Amsterdam
De Europese Unie heeft een Green New Deal uitgewerkt. In 2050 moeten we klimaatneutraal zijn. Dat is erg ambitieus maar aan mij zal het niet liggen. De kans dat ik tegen die tijd nog CO of iets anders uitstoot is vrij klein. Nu ben ik van nature

Luc de Graaf

07
oktober
2019
| 09:25 Europe/Amsterdam
Ik heb een nieuwe studie uitgevonden. Of bedacht, ontwikkeld, gemaakt, whatever. De studie heet Activisme. Er zijn diverse afstudeerrichtingen zoals protesme, demonstratisme en burgerlijk ongehoorzamisme. Studenten die kunnen aantonen een vorm van
30
september
2019
| 11:18 Europe/Amsterdam
De Week tegen Pesten duurde van 23 tot en met 27 september. Beetje raar. Alsof je in het weekend niet gepest wordt. Pesten gebeurt overal. Kinderen, volwassenen, scholieren, studenten, docenten, directeuren, iedereen pest of wordt gepest. Ik bedacht
1
16
september
2019
| 12:28 Europe/Amsterdam
Sorry, maar soms zakt de moed me in de schoenen. Het klimaat, Trump, zorgverleners die klappen krijgen, het nieuwe rooster van mijn dochter dat door een lerarentekort ernstig verschraalt. En als het echt tegen zit heb ik niets eens zin om

Eveline van Zeeland

22
januari
2020
| 09:45 Europe/Amsterdam
Lieve lezers, ik ga afscheid van jullie nemen. Na precies acht jaar Fontys wordt het tijd om eens voorbij de Fontys-horizon te kijken. Als mentaal kompas functioneert bij mij het principe: ‘het moet, in de basis, kick-ass gaaf zijn’. De laatste
2
12
december
2019
| 10:55 Europe/Amsterdam
Een aantal jaar geleden kwam de echtgenoot thuis met een fascinerend woord: ‘doordecentralisatie’. De echtgenoot is asbestadviseur en visiteert menig vastgoedobject. Doordecentralisatie is een term in het onderwijsvastgoed en duidt op het
04
december
2019
| 09:32 Europe/Amsterdam
Afgelopen vrijdag was ik bij Zilveren Kruis-Achmea omdat ik samen met studenten een supergaaf onderzoek naar chatbot-conversatie voor hen doe. En prompt dook bij het voorstelrondje de vraag weer op: wat is eigenlijk een lector? Ik mag nu
3