Eindhoven,
01
juli
2020
|
11:35
Europe/Amsterdam

Het is niet de ellende die bepalend is

Het jaar 2020 zal als een historisch jaar worden getypeerd. Over twintig jaar zal iedereen zich nog kunnen herinneren hoe de Coronacrisis het eigen leven toen heeft beïnvloed. De verhalen worden steeds groter en de waarheid zal ongetwijfeld geweld aan worden gedaan.

Interessant is om te analyseren of we deze crisis als verlies of tegenslag moeten zien. Of zal later blijken dat deze periode de maatschappij veel positiefs heeft opgeleverd? Het zijn bespiegelingen waar je in je komende vakantie over kunt nadenken. Het antwoord krijg je niet, dat is zeker, maar misschien verandert het je manier van denken een beetje.

In de topsport maak je veel momenten mee van verlies en tegenslag. Daar word je ongevraagd getraind om hiermee om te gaan en een plaats te geven. Dit soort lastige momenten worden nog eens versterkt door de massale aandacht in talkshows, columns en de social media, die soms volledig los gaan Tegenspoed krijgt op deze manier wel heel veel lading. Op dat soort momenten wordt je karakter echt getest.

Iedereen zal moeilijke momenten meemaken. Het is je eigen keuze hoe je hiermee omgaat en waar je energie in steekt. Dat kun je heel makkelijk roepen, maar de praktijk is toch echt weerbarstiger. Ook daar moet je ervaring mee opbouwen. In de topsport is er telkens wel een les die weer terugkomt: 'Hoe groot de ellende ook is die je overkomt, het is altijd je eigen keuze hoe je hierop reageert'. Dus als je op het strand ligt of op een terras even nadenkt over het afgelopen half jaar en de toekomst, dan is dit de beste leidraad.

In het onderwijs, bij PSV: niemand weer hoe het na de zomer verder gaat. Steek daar niet al te veel energie in. Jouw reactie op deze onzekerheid is bepalend voor de volgende stappen in je leven. Je mag zelf bepalen hoe je reageert! Een fijne vakantie gewenst.

Toon Gerbrands is algemeen directeur van PSV en schreef diverse boeken over coachen en succes. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.