COLUMN, Jacky Eickes,
05
juli
2021
|
10:44
Europe/Amsterdam

Aan alles komt een einde...

Aan alles komt een eind (behalve aan klagende mensen op Facebook, want dat houdt nooit op) en dus ook aan mijn column. Langer dan een jaar heb ik mogen spuien, mijn ongezouten, zure mening mogen geven en vooral mijn studententijd herbeleefd.

Vaak heb ik me ingebeeld hoe dingen nu, op dit moment zijn voor studenten. Hoe zij de crisis, maar ook het op kamers gaan meemaken. En altijd dacht ik terug aan hoe het voor mij was. Nog altijd ook ben ik verbaasd dat ik die periode heb overleefd. Te veel alcohol, te weinig eten en te weinig slaap. Het is een wonder dat ik nog altijd overeind sta.

Ik studeerde af in 2014, wat klinkt als een eeuwigheid geleden. Al zeven jaar ben ik geen student meer, al voel ik me soms nog wel zo. Ik vind het heerlijk om af en toe een ongezonde week te hebben, impulsieve keuzes te maken en niet bezig te zijn met de toekomst, maar vooral in het ‘hier en nu’ te leven. Verstandig zijn is verstandig. Maar soms ook wel een beetje saai.

De déjà-vu’s naar het studentenleven blijf ik waarschijnlijk de rest van mijn leven hebben. Vorige week had ik bijvoorbeeld weinig tijd voor avondeten en klikte ik zo’n blik tomatensoep open. Lekker makkelijk en lekker snel.

Die geur van goedkope tomatensoep, maar ook knakworsten en chicken tonight, zal voor altijd staan voor de tijd dat ik geen geld had voor fatsoenlijk voer. Ik schepte wat soep op een bord, ging zitten, deed mijn ogen dicht en waande me even in die stinkende, vol sigarettenlucht hangende keuken. Waar je zelfs wanneer je de borden drie keer had afgewassen, nog het idee had dat je van een goor bord at.

Die vier jaar als student was een rollercoaster aan emoties die nog wel even door had mogen denderen, wat mij betreft. Maar in 2014 stopte het. Gelukkig heb ik dat het afgelopen jaar dus mogen herbeleven. En daar ben ik dankbaar voor. Dank allen voor het lezen en het reageren. Deze oud-student - die af en toe in haar hart nog student is - zwaait af. En gaat een blik tomatensoep opentrekken…

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.