COLUMN, Inge van de Vorst,
08
november
2022
|
10:30
Europe/Amsterdam

Team aarde

Hoe leren we ons gedrag te verduurzamen? En nog moeilijker: hoe leren we niet-duurzaam gedrag af? Voor psychologen zijn dit razend interessante vragen. 

Over twee weken start in de propedeuse van Toegepaste Psychologie de module Duurzaamheid, waarbij studenten concreet aan de slag gaan met gedragsbeïnvloeding. Fontys for Society.

Ik leer graag van onze studenten: ben nog altijd niet bevrijd van mijn ‘fossiele brandstofverslaving’, al heeft de inval in Oekraïne hier thuis een impuls gegeven aan een energiebespaarchallenge.

Aan mijn motivatie ligt het niet. De meest indringende natuurervaring in mijn leven was de kajaktocht die ik 15 jaar geleden samen met mijn toen 7-jarige dochter, een gids en een groep moeders met kinderen maakte in Canada. We hadden ieder een zwemvest aan en volgden nauwgezet alle instructies van onze gids. Hoe je zee-egels kunt laten snoepen van zeewier bijvoorbeeld. Zo cute, dat kleine mondje tussen die pikkers! Hoe belangrijk het was om beheerst te bewegen en spreken; hoe diep en koud het water wel niet was en wat je moest doen mocht je desondanks omkieperen. Brrr…, niet te veel aan denken.

De stemming was een mengeling van giechelige opwinding en grote concentratie. Tot plots een moederwalvis samen met haar jong op nog geen 10 meter afstand van ons door het water gleed. Gracieus en traag. De tijd leek stil te staan. Terwijl de tranen over mijn wangen stroomden ervoer ik ademloos een heilige verbondenheid met deze indrukwekkende zoogdieren en het grotere geheel.

Die dag werd ik lid van team Aarde. En jij? Wanneer werd jouw hart voor de natuur wakker gekust?

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Pascal Learbuch
17
November
2022
Dank voor je reactie en je linkje waarin de inconsequentie en selectieve verontwaardiging van het geëngageerde goedvolk gebagatelliseerd wordt.
Ook erg goed om te zien dat de cynische klootzak ingezet wordt om de morele superioriteit van de o zo betrokken mens nog beter te etaleren.
At your service
Go Team aarde.
Pascal Learbuch
11
November
2022
Wat een mooi verhaaltje, de laatste keer dat in zo'n emotionele intense ervaring beleefde bestuurde ik een Ferrari Modena met 300 km per uur over de autobahn richting Hamburg. Maar walvissen zijn natuurlijk ook mooi alleen jammer dat je ervoor naar Canada moet vliegen.
Inge van de Vorst
14
November
2022
Inderdaad Pascal, die vliegreis heeft het klimaat geen goed gedaan inderdaad. Noem mij gerust een inconsequente idealist ;)
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/beter-een-inconsequente-idealist-dan-een-cynische-klootzak~b31fdd7a/
Rian van Veggel
09
November
2022
Wauw Inge, wat moet dat een fantastische ervaring zijn geweest. Mijn hart voor de natuur is (extra) wakker geworden doordat er steeds meer bekend wordt over de enorme slechte impact van de hele mode industrie. Ik kreeg als terugkijktip (NPOStart) de aflevering van Close Up van 3 november: Fashion Reimagined. Eyeopener maar ook reden voor wat optimisme.
Inge van de Vorst
14
November
2022
Die staat bij deze op mijn kijklijst, Rian. Dank je.
Sinds een paar maanden ben ik lid van een kledingruilkring en dat bevalt heel goed. De makers van 52 weken duurzaam, brachten me op dat idee. https://52wekenduurzaam.nl/.