COLUMN, Evelyne Meens,
09
maart
2022
|
09:37
Europe/Amsterdam

Vogel in een open kooi

Carnaval 2022. De coronamaatregelen in Nederland zijn net allemaal van tafel geveegd en alles gaat weer open. Bovendien is het weer prachtig, beter kan het niet. En alhoewel mijn carnavalspakje al meer dan een week op de bank klaarligt, besluit ik op de dag zelf tóch niet te gaan.

In mijn hoofd kan ik blijkbaar niet schakelen van alle coronabeperkingen naar ‘alles is weer mogelijk’. Ik voel me net een vogel in een open kooi: ik mag weer vliegen en toch doe ik het niet. Mijn gebrek aan psychologische flexibiliteit op dat moment, zoals ze dat zo mooi noemen, weerhoudt me ervan om de winter achter me te laten en te genieten van het weer, van anderen, van vrijheid.

Die psychologische inflexibiliteit komt overigens niet voort uit somberheid of iets dergelijks. Ik voel me goed, maar toch krijg ik het niet voor elkaar. Wellicht heeft het ermee te maken dat we sinds enkele dagen op tv doorlopend zien van mensen die hun vrijheid aan het verliezen zijn. Bij deze mensen is de kooi hermetisch gesloten. Zij hoeven niet eens aan vliegen te denken.

Desalniettemin heb ik genoten van die andere beelden afgelopen week, van uitgelaten mensen die carnaval vierden, van hun mooie kostuums en prachtige schminkhoofden. Deze zonovergoten carnavalsvakantie was aan alle studenten en collega’s gegund en een mooie onderbreking na de winter-lockdown. 

Het kooitje is weer open, dus laten we met ons allen gaan vliegen. Ik ben inmiddels driedubbel en dwars dankbaar dat wij dat weer kunnen.

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen. Haar Bron-columns vind je hier. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.