COLUMN, Jacky Eickes,
28
juni
2021
|
09:33
Europe/Amsterdam

Eindelijk op stap

We. Mogen. Weer. De nachtclubs en kroegen zijn open en daar gaan we natuurlijk ook volop gebruik van maken! Er zijn 18- en 19-jarige studenten die nog nooit op stap zijn geweest en die dus nog nooit voet in een club of kroeg hebben gezet. Een bizar idee vind ik dat.

Natuurlijk zijn er ook altijd al studenten geweest die niks geven om stappen, hun studie voorop zetten en dus ook niet in een kroeg kwamen  tijdens hun eerste (twee) studiejaren. Ik was uiteraard niet zo’n student.

Ik was de losgeslagen losbol die in week één enorm teleurgesteld was dat de kroegen op dinsdag niet zo denderend zijn, maar er toch het beste van maakte door drie cocktails in één keer te bestellen. Zonder het toezicht van mama en papa durfde ik wel. Al ging ik daarna nooit meer vaker dan twee keer per week op stap en bestelde ik zeker nóóit meer drie cocktails in één keer. Een is eigenlijk meer dan genoeg.

Drank-, en drugsexperts zijn bang dat jongeren te hard van stapel gaan omdat ze veel in te halen hebben. En veel te snel overprikkeld raken. Vooral die laatste voel ik. Ik raak al overprikkeld als ik in een ruimte ben met meer dan zes mensen. De combinatie lichtjes, mensen, harde muziek en zweet gaat helemaal intens zijn.

Maar ook het inhalen snap ik wel. Zeker voor de studenten die nog nooit op stap zijn geweest. Je wil een iconische eerste avond. Alles meemaken, indrukken opdoen, mensen ontmoeten, dansen en sjansen. Maar je bent toch altijd een beetje zenuwachtig, zo’n eerste keer. En wat zorgt ervoor dat je die zenuwen loslaat en geniet? Precies: alcohol.

Een wijze raad van een wijze meid (al had ik deze raad zelf ook wekelijks op mogen volgen): drink niet te veel. Je wil je die eerste avond toch zeker wel kunnen herinneren? Dat is er namelijk eentje voor in de geschiedenisboeken. 

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Frank Maas
02
July
2021
Weer 'ns een aardige column en met een goede boodschap. Maar ... het doet mij wel weer 'ns denken aan de volstrekt idiote boodschap die veel media het afgelopen jaar al dan niet indirect brachten: dat alle jongeren in normale tijden het nachtleven leiden. Ik heb dat ook wel gedacht toen ik een jaar of 16 was. Het tegenovergestelde was en is het geval. Maar ja, het is veel leuker klagen over of medelijden hebben met kroegtijgers dan met de minder opvallende meerderheid die zich amuseert zonder drugs en met nachtrust. Waarom worden kroeg en drugs zo bewierrookt in ons land terwijl 'n meerderheid van onze jeugd er te slim en te gelukkig voor blijkt te zijn?