COLUMN, Ewoud Jansen,
07
september
2023
|
09:19
Europe/Amsterdam

Ze snappen het niet

Er kwamen wat gasten van buitenlandse partneruniversiteiten langs. Altijd interessant, kennis en ideeën uitwisselen met collega’s uit andere landen. Zoals te doen gebruikelijk begon het bezoek met een rondleiding over de campus. Een uitgelezen kans om hen de geheel vernieuwde gebouwen R3/R4 aan de Rachelsmolen te laten zien. 

Ik begon dan ook in het paradepaardje van ons instituut, het ‘Inspiration Center’. In deze prachtige multifunctionele ruimte was toevallig een collega bezig een grote groep dicht op elkaar staande studenten toe te spreken terwijl aan de andere kant mensen zich achter hun laptops op hun werk probeerden te concentreren. 

Er kwam een vraag. Of er geen normale ruimtes waren om met studenten te kunnen werken? "Wat bedoel je met normaal?” vroeg ik. “Nou, een ruimte waar mensen kunnen zitten en je de deur achter je kunt dichtdoen zodat je ongestoord kunt werken en ook anderen niet stoort met jouw les.” 
“Ah zo”, ik begreep hem nu. 
“Muren werken belemmerend” zei ik, “daar willen we zoveel mogelijk vanaf. Daar zullen jullie nog meer mooie voorbeelden van zien. Er zijn nog wel wat kleinere conventionele lokalen, maar ruimtes ingericht om grotere groepen studenten te laten zitten zal je hier niet meer tegenkomen.” 
“No way dat ik in zo’n ruimte een college zou kunnen geven” fluisterde een Amerikaan, maar ik deed alsof ik hem niet hoorde.

“Kijk, dit bedoel ik”, zei ik, aangekomen op de tweede verdieping, wijzend op alweer een open werkruimte met een aantal constructies die bij oudere medewerkers herinneringen aan telefooncellen zullen oproepen. “Dit waren nog niet lang geleden twee ouderwetse collegezalen, maar nu hebben we iets dat volgens de directie beter aansluit op de wensen en behoeften van medewerkers en studenten” legde ik uit. 
“Maar hoe weet de directie dit?” luidde de wat zeurende vervolgvraag van diezelfde Amerikaan. Ik begon zijn houding irritant te vinden maar had geen concreet antwoord, want mij persoonlijk is niks gevraagd en ik weet zo ook niet wiens behoeften wel gepeild zijn. “De directie heeft al eerder voor ons bepaald welke onderwijsvisie wij als instituut uitdragen dus zij weet uiteraard ook wat voor gebouw daarbij past” antwoorde ik snel. 

Het klonk alleszins plausibel vond ik. En als er dan bij de start van het nieuwe studiejaar, echt totaal onvoorspelbaar en volledig tegen alle verwachtingen in, onvoldoende geschikte ruimtes zijn om studenten en lessen te accommoderen, en collega’s te horen krijgen dat ze maar bij de TUE of de Aristo zelf wat zaaltjes moeten regelen, roosters moeten omgooien met alle stress en ergernis van dien, dan hebben we altijd nog een Chief Happiness Officer die er speciaal is voor ons welbevinden, zo bedacht ik me. Veel relevanter dan de fysieke faciliteiten.

Of ik dit alles wel te verantwoorden uitgaven vond, vroeg nu een Deen. Ik moest me nu echt inhouden. Wat een schandalige, suggestieve vraag. Te durven denken dat dit alles wellicht een niet een erg zinvolle, niet op een deugdelijke analyse gebaseerde aanwending van publieke middelen zou kunnen zijn. 
Ik zei dat mijn mening in deze volstrekt irrelevant was en dat we bij een afstudeerproject van onze studenten ook vragen dat ze hun beslissingen kunnen onderbouwen en er daarom alle vertrouwen in had dat onze directie desgevraagd expliciet aantoonbaar kan maken exact hoe de nieuwe inrichting gaat bijdragen aan beter onderwijs en wilde daarmee afsluiten. 
“Komen we ook nog bij de bibliotheek?” Het was weer die Amerikaan. Ik ontplofte bijna en kon mijn ergernis niet langer onderdrukken. “Die hebben we uiteraard ook niet meer”, antwoorde ik afgemeten, “dat snap je toch wel?” Maar nee, hij snapte er niks van. 

Ewoud Jansen is docent Finance & Economics bij de opleiding International Business en auteur van diverse boeken en opiniestukken. Lees hier zijn eerdere columns voor Bron.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Ingrid Westendorp
18
September
2023
Hilarisch en exemplarisch
Hans
18
September
2023
Fantastisch verhaal Ewoud. Zoals altijd positief en constructief; het glas altijd half vol. Ga zo door Ewoud, alle medewerkers van Fontys zijn er ontzettend blij mee.
George
08
September
2023
Maybe it would have been good to ask the American what it cost to attend his university. Private schools cost between, $30-$80K / year and public ones can be $15-8K in the USA. I wonder what his university’s attendence rate was. Obviously at Fontys, the intrinsic motivation to just show up for most students is low. Thus you don’t need all kinds of surveys to justify our new building structure. Large empty lecture halls are not attractive for management. So they try something new …. new didactics that don’t need lectures, they may lead to quicker graduations, and a steady level of enrollments in the ever decreasing demographic of Dutch students. Who knows maybe even happier teaching staff. Ear plugs will be sold via our catering companies soon if you can’t handle the noise, and don’t like headphones with music.
Matthijs
08
September
2023
Hahaha! Erg leuk geschreven.

We zullen nog veel humor nodig hebben om ons door de doffe ellende van dit nieuwe gebouw heen te slepen.
Jos Knubben
08
September
2023
Ach, die Amerikanen toch! Wij hebben een digitale bibliotheek, dat snapt u toch wel.
Chris
08
September
2023
Wij hadden ook van die grote open lokalen,gelukkig zijn we daar van af.jammer dat je niet bij anderen geïnformeerd hebt.