COLUMN, Janneke Gielisse,
19
januari
2023
|
09:01
Europe/Amsterdam

Voornemens

Het nieuwe jaar is al weer een week of drie onderweg. Hoe is het met jouw voornemens? Die goedbedoelde beloften aan onszelf om in het nieuwe jaar betere versies van onszelf te worden. Ja nú echt!

Hier vallen goede voornemens onder als afvallen (zeker!), meer sporten (yep), stoppen met een slechte gewoonte (nagels bijten) of een nieuwe vaardigheid leren (gitaar spelen).

Maar zal ik eens eerlijk zijn? We weten allemaal dat deze voornemens makkelijker gezegd dan gedaan zijn. Het is alsof je op slippers en zwemkleding de Mount Everest gaat beklimmen. Natuurlijk heb je de beste bedoelingen, maar de realiteit blijkt net een tikje lastiger. Al in de derde week van het jaar dus.

Maar maak je geen zorgen. Het is niet allemaal kommer en kwel. Er zijn tal van eenvoudigere (en meer realistische) voornemens die je wel kunt volhouden in het nieuwe jaar.

Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om één stuk fruit per dag te eten (dat is één appel, niet een hele fruitschaal). Of je zou kunnen besluiten om eens per week een blokje om te lopen (of eens per maand, als dat meer jouw tempo is).

Je zou ook kunnen besluiten om meer aanwezig te zijn in het moment en minder tijd te besteden aan het scrollen door sociale media. Het leven is tenslotte te kort om al je tijd naar een scherm te staren.

De sleutel is om doelen te stellen die haalbaar zijn en die je een goed gevoel over jezelf geven. En als je je voornemen niet haalt? Geen probleem - er is altijd volgend jaar (of volgende week, of morgen).

Dus! Op de beste voornemens om er een geweldig jaar van te maken! En op alle goede voornemens die we onvermijdelijk zullen breken!

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over. Klik hier voor haar eerdere columns.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.