Steeds sneller
Kreeg een vraag van een student. Of ik tips had voor extra studiemateriaal voor Corporate Finance, een vak waar hij zich na zijn afstuderen bij ons verder in wilde specialiseren met een master. Ik gaf hem wat suggesties en noemde een aantal veel gebruikte standaard studieboeken en hij begon te googelen.
Vele titels kwamen naar boven. Maar meestal nogal prijzig. Die veelal Amerikaanse pillen zijn allemaal dik door de honderd euro. Ik wilde hem cynisch naar de bibliotheek verwijzen maar hield me net op tijd in. Geen enkele reden om zout in die wond te blijven strooien. Dat dient geen enkel doel. Bovendien heb ik op kantoor mijn eigen boekenkastje nog. Zorgvuldig aan het oog onttrokken in een onopvallend hoekje en afgeplakt met ‘digital first’ posters, mocht iemand er per ongeluk toch een blik op werpen.
Ik zei dat ik nog wel een wat ouder boek had en dat ik zo terug was. Bij de kast gleden mijn ogen langs de boekenruggen. Daar stond ie, ergens op de paar planken boeken die ik had weten veilig te stellen. Fundamentals of Corporate Finance van Ross, Westerfield & Jordan. Ik bladerde er even doorheen. Alweer zeventien jaar oud, deze uitgave. De praktijkvoorbeelden gingen soms over bedrijven die er niet meer waren.
Maar in tegenstelling tot de officiële leer dat alles steeds sneller verandert en kennis daarom ook veroudert waar je bij staat, bleken de besproken modellen, theorieën en concepten nog verrassend actueel. Ze komen nog steeds terug in de editie van 2021, wist ik. En ze stonden ook al in het boek dat ik ooit in een grijs verleden zelf bestudeerde, zo realiseerde ik me ineens. Vreemd. Zouden die ideeën van al die veranderingsprofeten dan toch volledig uit de lucht gegrepen zijn? Die zondige gedachte drukte ik snel weg en weigerde het te geloven.
Ik liep terug naar de student en gaf hem het boek, schichtig om me heen kijkend en hopend dat niemand het zag. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn tegenwoordig. Een dag later zag ik hem weer zitten, het boek geopend voor hem. “How do you like it?” vroeg ik. “It’s great” zei hij.
Ewoud Jansen is docent Finance & Economics bij de opleiding International Business en auteur van diverse boeken en opiniestukken. Lees hier zijn eerdere columns voor Bron.
Wat me trouwens interesseert is wat "onze" CRM over die reorganisatie van de mediatheken heeft beslist. Ik kan het niet terugvinden, omdat de notulen van de bijeenkomsten, volgens mij trouwens in strijd met de Wet op het Hoger Onderwijs, niet openbaar zijn en niet aan de medewerkers ter inzage gesteld worden.