COLUMN, Ewoud Jansen,
08
juni
2023
|
09:16
Europe/Amsterdam

Digitaal waanbeeld

Zag drie posters toen ik de trap opliep in gebouw R3 aan de Rachelsmolen in Eindhoven. ‘Studeer wanneer je wil’, ‘studeer overal’ en ‘studeer slimmer’ stond erop. ‘Digital first’ het gedeelde motto. Ze stonden niet geheel toevallig naast de binnenkort te sluiten mediatheek. Zo denkt ons bestuur dus dat ondanks grote weerstand genomen besluit te verkopen aan studenten en medewerkers. Een nogal doorzichtige poging en totale flauwekul bovendien.

Ook ik kon al studeren waar en wanneer ik maar wilde. De klassieker The General Theory of EmploymentInterest and Money nam ik werkelijk overal mee naartoe. Studeren is niet gebonden aan – en wordt niet beperkt door de locatie of openingstijden van een fysieke mediatheek. Sluiting daarvan draagt op geen enkele manier bij aan meer flexibiliteit om je studietijd in te delen. 

Wellicht dat het bestuur het onderscheid tussen twee dingen niet begrijpt: studeren en toegang tot informatie en bronnen. Dat laatste was vroeger wel beperkt tot de openingstijden van de (universiteits)bibliotheek. Voor het schrijven van mijn afstudeerscriptie zat ik dagenlang in de archieven van de bieb de dagkoersen van een aantal bedrijven en marktindices uit eerdere jaargangen van het Financieele Dagblad over te nemen. Data die ik nodig had voor mijn analyses en die ik nu met een paar muisclicks zou kunnen downloaden. De toegankelijkheid tot - en hoeveelheid aan altijd en overal beschikbare data en informatie zijn door de digitalisering duizelingwekkend toegenomen. Uiteraard is het goed dat Fontys de ontsluiting van al die digitale bronnen waar nodig faciliteert.

Maar het opzoeken van facts en figures of het downloaden van een rapport is iets geheel anders dan studeren. Bij studeren gaat het om het opdoen van kennis en inzicht in complexe materie en concepten. Om de statistische modellen te begrijpen die ik nodig had om mijn data zinvol te verwerken was intensieve en gerichte studie vereist. Uiteraard haalde ik die kennis uit een boek. 

Maar ook vandaag zouden studenten dat zo moeten doen. Digitaal lezen heeft zeker voordelen maar keer op keer blijkt uit onderzoek dat echt iets leren, begrijpen en doorgronden beter gaat wanneer je de kennis en inzichten via papieren bronnen tot je neemt. Fysieke boeken en journals dus. En door die grotendeels uit onze werk - en studieomgeving te verbannen geeft het bestuur een volkomen verkeerd signaal af. 

Het studeren uit papieren boeken zou moeten worden gestimuleerd en gefaciliteerd in plaats van actief worden ontmoedigd. Dat studeer slimmer argument is uitermate dom. En geheel in lijn met eerdere aanpalende besluiten.

Ewoud Jansen is docent Finance & Economics bij de opleiding International Business en auteur van diverse boeken en opiniestukken. Lees hier zijn eerdere columns voor Bron.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 11 (11)
Bedankt voor uw bericht.
Frank Huysmans
13
June
2023
Wat studenten en docenten voortaan onder meer gaan missen:
- informatiespecialisten die actuele kennis hebben van beschikbare bronnen en zoeksystemen, en die kunnen helpen bij het *sneller* vinden van bronnen, en het vinden van *relevantere* bronnen (efficiency, anyone?)
- toegang tot gedrukte boeken en tijdschriften waaruit je, inmiddels uitputtend aangetoond, beter leert en onthoudt
- toegang tot digitale bronnen (tekst, audiovisueel etc.) waar Fontys geen licentie voor heeft kúnnen afsluiten (want te duur)
- toegang tot fysieke bronnen die niet zijn/niet mogen worden/nooit zullen worden gedigitaliseerd (groot deel van de twintigste eeuw, omdat er nog auteursrecht op rust en/of omdat er geen businesscase is voor uitgeverijen om het wel digitaal te vermarkten)
- toegang tot in de loop der tijd door medewerkers gecureerde fysieke collecties van voor de lokaal aangeboden studies waardevolle bronnen
- een plek binnen de gebouwen waar men zich in tussenuren kan terugtrekken om te studeren en waar een ongeschreven code heerst dat het er rustig is en je elkaar niet stoort
- een plek waar je met een groep kunt afspreken om er te gaan blokken voor tentamens en op gezette tijden samen pauze neemt (zelfopgelegde sociale druk afgewisseld met [Brabantse] gezelligheid)
Natuurlijk gaat er in de wetenschappelijke communicatie veel digitaal. En natuurlijk kun je deze functies ook op een andere manier vormgeven. Maar het zou toch te denken moeten geven dat er internationaal maar héél weinig hogescholen en universiteiten te vinden zijn die hun fysieke biblio- of mediatheken hebben gesloten. Sterker: bij het idee alleen al kijkt men je niet-begrijpend aan. Juist vanwege de *combinatie* van functies op één fysieke plek. De toekomst van het onderwijs is digitaal én fysiek, hybride zo je wilt, maar zeker niet alleen digitaal.
Sterkte.
Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar Informatiesamenleving (m.n. bibliotheken), Universiteit van Amsterdam

Lonneke (student TP)
12
June
2023
Helemaal eens met dit bericht. Daarbij zijn lang niet alle digitale bronnen voor ons (studenten) toegankelijk gesteld door de organisatie. Bijvoorbeeld documenten van APA (American Psychological Association) die een goede bijdrage kunnen leveren. Ik snap ook wel dat alle databases een kostenpot zijn en lang niet alles kan.
Ik zal de bibliotheek met fysieke boeken ook zeker missen en ben helaas te laat geweest met boeken op te halen die weg werden gedaan.
Yolanda
09
June
2023
Is er überhaupt iemand ?? of ken je iemand die dit een goed idee vindt?
Zeger-jan
09
June
2023
Ik vrees dat het opdoeken van die ouderwetse plaatsgebonden mediatheken en de keuze voor "digitaal" onderdeel is van de flexibiliseringsgedachten die het hbo hebben bevangen (zie bijvoorbeeld de Strategische agenda van de Vereniging hogescholen 2019-2023). De prioriteit is blijkbaar flexibilisering en dat leidt tot flexibel onderwijs, wat niet hetzelfde is als goed of effectief onderwijs. Kortom: de opmerkingen uit de column en de reacties over beter leren met behulp van papier zijn weliswaar juist, maar spelen helemaal geen rol.
Sylvie
09
June
2023
Mee eens. Academische universiteiten investeren juist in hun bibliotheken waar gestudeerd, gewerkt en onderzocht kan worden.
Saskia van Overbeek
09
June
2023
Ik kan me helemaal vinden in de inhoud van dit bericht. Digitaal en fysiek moeten elkaar aanvullen, maar digitaal mag nooit fysiek volledig vervangen.
Mijn kinderen van 11 en 13 (beide dus echt van de 'beeldschermgeneratie') lezen heel graag en dat doen zij meestal uit echte boeken, van papier. Niet omdat ze niet digitaal kunnen lezen, maar omdat ze dat prettig vinden. Mijn zoon, die graag naar De Nieuwste School wilde gaan, heeft daar toch vanaf gezien. Reden: Er wordt alleen gewerkt met digitale leermiddelen. Dat leek hem toch wat too much.
Het zijn maar kleine voorbeeldjes, maar toch....
Jet Ceulemans
09
June
2023
Dank Ewoud voor het schrijven van deze column! Ik kan me hier volledig bij aansluiten.
Gabriel
09
June
2023
Delgado, P. & Salmerón, L. (2021). The inattentive on-screen reading: Reading medium affects attention and reading comprehension under time pressure. Learning and instruction, 71, 101396.

Salmerón, L., Delgado, P., Vargas, C., & Gil, L. (2021). Tablets for all? Testing the screen inferiority effect with upper primary school students. Learning and Individual Differences, 86, 101975.

Hoe was het ongeveer met de PIRLS-resultaten?
Noi
09
June
2023
Remind me of McLuhan's "the medium is the message." Some say it's outdated. I say it still holds, if not even more so. Printing technology transformed the human mind centuries ago. Digitalization is transforming the human mind now. The question is: for better or for worse? I don't know. I only know I am relieved I won't live to witness its eventual result.
George
08
June
2023
... and just wait until the power to the digital 24/7 online servers goes down or out. Numerous reports and studies show that NL and in particular North Brabant is not ready for the new energy transition. Not enough power lines and power infrastructure capacity. So maybe in the not too distant future, Fontys will compete with the local "Friet tent" or bakery for power. The our management will really appreciate the "Power" of paper books ... which by that time have been burned in power plants for electricity.
Ewoud Jansen
08
June
2023
Liep vandaag weer de trap op. Posters staan er nog maar zijn omgedraaid....
Ewoud Jansen
08
June
2023
En weer teruggedraaid.