COLUMN, Janneke Gielisse,
20
december
2022
|
09:21
Europe/Amsterdam

Duurzame kerstboom

Al ver voor Sinterklaas popten de eerste kerstversieringen op in de winkels. Misschien was het september, dat weet ik niet meer exact. Ongeveer in dezelfde periode volgde ik een module over duurzaamheid en meervoudige waardecreatie en vroeg ik me af wat dit jaar te doen met 'De Kerstboom'.

Vanuit het zichtpunt van duurzaamheid en meervoudige waardecreatie moeten alle partijen, en dus ook de kerstboom, voordeel hebben, waarbij de gezamenlijke waarde liefst nog groter is dan het geheel van de delen.

Want kerstbomen zijn superleuk en gezellig en sfeervol, maar over het algemeen worden ze niet hergebruikt of gerecycled en zijn ze niet duurzaam. Ook twijfel ik of kerstbomen op meerdere fronten waarde toevoegen.

Zo verzet ik me al jaren heftig tegen plastic nepperts. Moet gemaakt worden, vervoerd worden, is niet recyclebaar. En ziet er niet uit, maar dat is geen criterium. Misschien een voordeel dat het herbruikbaar is. Maar voorlopig komt er geen kunstboom bij mij in huis.

Dan liever een boom met kluit, want zonder kluit is natuurlijk al helemaal niet duurzaam. Groeit vanzelf, is recyclebaar want kan in de tuin, en vaak dichtbij huis. Alleen…, onze bomen met kluit die elk jaar in de tuin gingen overleefden het nooit. Toch niet helemaal zo duurzaam.

Toen las ik iets over een pleegboom. Die komt een paar weken bij je in huis. Een echte boom dus, in een pot. En na de kerst gaat deze weer naar de kweker die er de rest van het jaar voor zorgt. Dit lijkt mij een prima nieuw businessmodel met waarde voor alle partijen. Op zoek dus.

En tot die tijd gaan er lampjes en ballen (van de kringloop) in een eigen mini-kerstboom in een pot. Hoewel ik ook de grote plant die toch al in de kamer stond, overwogen heb. Doet wat mij betreft niks af aan de sfeer.

Ik ben benieuwd naar jullie kerst blinkerts en wens jullie een fijne, duurzame en zo warm mogelijke kerst.

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over. Klik hier voor haar eerdere columns.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Isabelle
23
December
2022
Leuk artikel.
Ik heb dit jaar een witte kunstboom van de kringloopwinkel.
Lekker shiny en duurzaam tegelijk :)
Fijne dagen.
Fieke
23
December
2022
He Janneke, een herkenbare zoektocht! In de afgelopen meerdere pleegbomen gehad, maar ook telkens weer kwekers gezien die er mee moesten stoppen.

Qua duurzaamheid ben ik meer een voorstander van "grote dingen eerst" dan van "alle beetjes helpen". De kerstboom niet heel hoog te scoren op impact, zo las ik in bijvoorbeeld dit artikel. https://www.wattisduurzaam.nl/41274/energie-opwekken/biomassa/kies-je-favoriete-kerstboom-qua-duurzaamheid-doet-het-er-niet-toe/

ik ga dit jaar voor een vleesloos kerstmenu!
Peter Blind
23
December
2022
Ha Janneke, leuk stukje en herkenbaar. Ik kwam zelf het initiatief van https://www.beterboompje.nl/ tegen. Mooie gedachte! Fijne Feestdagen :)
Judith
20
December
2022
Hoi Janneke, Ja ik had precies hetzelfde met de kerstboom. Wij hebben daarom dit jaar deze in huis gehaald: https://tiny-trees.nl/ en ook cadeau gedaan aan mijn schoonouders. Mijn kinderen zijn nog niet overtuigd (want: er kan geen piek op), maar schoonouders zijn er heel erg blij :-)