Eindhoven,
21
december
2023
|
17:09
Europe/Amsterdam

Hill, mediatheken, basisbeurs, verhuizen: dit was het Fontysjaar 2023

Mediatheken, Hill en onderwijsvernieuwing, de grote verhuizing, basisbeurs. En niet te vergeten: heel veel inspirerende verhalen. Ziedaar de ‘headlines’ van het nieuws voor en over Fontys van afgelopen kalenderjaar. Een terugblik. 

Wat studenten en medewerkers bij Fontys het afgelopen jaar het meeste bezighield is natuurlijk heel persoonlijk: dat scheelt van mens tot mens. Je diploma halen, je werk verdiepen, een nieuwe opleiding, een nieuwe werkplek; allemaal veel impactvoller dan wat er in het nieuws voorbij komt. 

Onderwijsvernieuwing

Maar sommige onderwerpen raakten mensen ook persoonlijk. Dat bleek met name zo in de hele rel, want dat was het toch wel, rond de Hill-methode en de Belgische hoogleraar die te boek stond als de ‘bedenker’ ervan. Dat begon al in 2022, maar fulmineerde toen de Volkskrant naar aanleiding van publicaties op Bron het verhaal ook oppakte.  

De discussie is dit jaar veel breder getrokken dan alleen Hill: het gaat vooral over onderwijsvernieuwing, hoe goed of slecht die is, of die geheel of gedeeltelijk moet worden doorgevoerd en waar dat wel of niet succesvol is gebeurd. Het laatste is hier voorlopig nog zeker niet gezegd of geschreven.  

Oud-mediatheekmedewerker Dave Böskes in een lege mediatheek.Mediatheken

Een ander langlopend heet hangijzer was het besluit van het Fontysbestuur om de mediatheken te digitaliseren en papieren boeken grotendeels af te schaffen. Ook daar was in 2022 al veel over te doen, maar de daadwerkelijke uitvoering van dat besluit vond dit jaar plaats. En zorgde onder studenten en met name medewerkers voor de nodige klaagzangen.  

Een andere afronding: het omvangrijke huisvestingsprogramma dat de afgelopen jaren is uitgevoerd. Dat vond zijn slot in de verhuizing van alle opleidingen die tot november van dit jaar nog aan de Theodor Fliednerstraat waren te vinden. Zij staken de weg over en zitten nu in de gloednieuwe gebouwen op de campus Rachelsmolen. Onder meer als gevolg daarvan verhuisden alle ondersteunende diensten naar het DLL-kantoorpand in het centrum van Eindhoven.

Basisbeurs 

Wat studenten betreft, was waarschijnlijk het belangrijkste nieuws van dit jaar dat de basisbeurs weer is ingevoerd. Een opluchting voor de meesten. En terecht, want het leenstelsel kende nogal wat nadelen, met name qua langere termijneffecten. Zoals torenhoge schulden en geen hypotheek kunnen krijgen.  

Niet dat de huidige regelgeving over de basisbeurs overal de handen op elkaar krijgt. Een hele generatie studenten is buiten de boot gevallen. Dat wordt in politiek Den Haag ook wel erkend, niettemin krijgen deze ‘pechstudenten’ slechts mondjesmaat compensatie hiervoor.  En stijgt ondertussen de rente op wat zij al hadden geleend. 

Des te schrijnender aangezien studenten al met zoveel andere problemen kampen. Financieel: de inflatie treft hen misschien wel harder dan andere groepen. Wie het vanuit thuis niet breed heeft, is genoodzaakt neveninkomsten te vergaren in de vorm van bijbaantjes – wat weer niet per se de studie ten goede komt. Daarnaast is het huisvestingsprobleem er niet kleiner op geworden, kijken internationale studenten met zorg naar de Haagse discussie daarover en in het verlengde daarvan over de roep om minder internationalisering . 

En veel studenten blijven met psychische problemen kampen, al moet gezegd worden dat de aandacht daarvoor bij Fontys de afgelopen paar jaar fors is toegenomen en er wordt op tal van manieren hulp aangeboden. Soms zelfs via onverwachte (berg)paden

MaximaGrote namen

Zoals al jaren gebruikelijk werd Fontys dit jaar ook weer bezocht door tal van personen van naam en faam. Zo kwam koningin Màxima op bezoek bij Pedagogiek in Den Bosch, net als minister Dijkgraaf - die zijn gezicht overigens wel vaker bij Fontys liet zien het afgelopen jaar. Astronaut André Kuipers kwam langs, net als dj Headhunterz en tal van andere BN'ers. 

Ondertussen werden sommige Fontysstudenten op hun manier ook min of meer bekende Nederlanders door op het kleine of grote scherm te belanden. Zo deed Communicatiestudent Fee mee aan Love Island. Het trio Kunsten-studenten Anouk van Grunsven, Josephine Godschalk en Nicole van Hoof stond als zanggroep in de finale van het EO-programma Zing! 

Vala en acteur Frank LammersIEMES-student Noa Summers koos voor het grotere scherm: zij speelde de hoofdrol in de Sinterklaasfilm Sint Ahoy! En zeker ook opvallend: de 13-jarige Vala Verhoef, die de vooropleiding dans volgt bij Fontys, is te zien in de nieuwe Netflix-serie over Ferry Bouman. 

Buitenbeentjes en opvallers

Ook leuk: de diversiteit van de ruim 40.000 grote studentenpopulatie bij Fontys. Zo belichtte Bron de, zover bekend, oudste student en de jongste student van Fontys. Er zit niet minder dan dan 56 jaar verschil tussen beide dames, maar in enthousiasme doen ze niet voor elkaar onder. 

Natuurlijk waren er weer tal van succesverhalen, waarvan Bron er redelijk wat noteerde. Zoveel zelfs dat een opsomming hier iets te uitputtend zou worden. Maar zonder anderen tekort te willen doen, toch een paar vernoemingen. Neem de 35-jarige Mary uit Kenia, die naast haar studie software engineering én de zorg voor haar kind de tijd en energie vond een boek te schrijven over studeren en moederschap. 

Of de Afghaanse vluchteling Fahim, die via een studie mechatronica bij Fontys en een master bij de TU/e nu succes boekt in Londen. Eveneens mooi: de als journalist afgestudeerde Lola die al motorrijdend een razendpopulaire vlogger werd, studente Fysiotherapie Janna Doumpas die probeert als bobsleeër aan de Olympische Winterspelen van 2026 mee te doen, student Sportcommunicatie Anouck van Heerden die als 17-jarige Miss Teen van Noord-Brabant werd en tweedejaars Fontys International Business-studente Suraya Kosters die Nederland mocht vertegenwoordigen bij de ‘Change the World Model United Nations’-conferentie in Singapore. 

Max, Ruben en Niek, bedenkers van de ChatGPT-detectorAls het om succesvol, toch zeker afgemeten aan hoe vaak hun verhaal op Bron wel niet werd gelezen, en kneiter-actueel gaat: dat waren waarschijnlijk de drie ICT-studenten Ruben Fricke, Niek van Dam en Max van Hattum die ChatGPT-detector ontwikkelden. En studenten van de minor Be Creative wonnen de vakjuryprijs bij Glow met hun ontwerp Eye of the Storm

Inspiratie

Aan inspirerende verhalen geen gebrek: neem Levi Houtappels en zijn compagnon Calvin Vong die hun zelfbedachte slimme dienblad Trayner in het programma Dragon’s Den mochten presenteren. Of student Seis die bij en door de Stromboli-vulkaan geïnspireerd werd om de opleiding te volgen tot leraar aardrijkskunde. 

Maar de indrukwekkendste is toch, weer, alumnus Teun Toebes. Tijdens zijn studie was hij al de meest opmerkelijke student van Fontys met zijn speciale aandacht voor dementie. Daar is hij in volle vaart mee doorgegaan na het behalen van zijn bachelor en dat resulteerde dit jaar in de veelgeprezen documentaire Human Forever, die in tal van bioscopen draaide. 

En nee, niet alleen studenten leverden opmerkelijke verhalen op: ook medewerkers. Waarbij we er ééntje uitlichten: dat van docent-onderzoeker Lydia van Dinteren die een vol jaar in een zogenaamde actiewijk in Eindhoven ging wonen om onderzoek te doen voor het lectoraat Sociale Veerkracht. Over inspirerend gesproken. 

Benieuwd wie er in 2024 in zo'n rijtje komen te staan. [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.