Eindhoven,
24
mei
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Anouck is Miss Teen én Formule 1-fanaat

Het ene moment zit ze met haar neus bovenop het scherm omdat Formule 1 wordt uitgezonden, het andere moment staat ze met hoge hakken en veel make-up op het podium. De 17-jarige student Sportcommunicatie Anouck van Heerden doet mee aan de verkiezing Miss Teen of the Netherlands 2023.

Toen Anouck zich ongeveer een jaar geleden inschreef voor de studie Sportcommunicatie bij Fontys, had ze geen idee dat ze tijdens haar eerste studentenjaar benaderd zou worden voor deelname aan een missverkiezing. Ze was vooral bezig met het waarmaken van haar grote droom om ooit social media-medewerker bij de Formule 1 te worden.

Maar toen kwam daar dat ene berichtje via Instagram dat haar hele leven op zijn kop zette. “Ik kreeg een dm van iemand die vorig jaar had meegedaan. Ze vond me een geschikt plaatje voor de verkiezing Miss Teen of Noord-Brabant”, legt Anouck uit. “Ik wist niet zeker of ik wel mee wilde doen. Ik was best onzeker. Aan een missverkiezing nemen allemaal mooie meiden deel, hoor ik daar wel tussen? Mijn ouders hebben mij uiteindelijk het laatste zetje gegeven. Als ik het niet zou proberen, zou ik nooit weten of het iets voor mij zou zijn." 

Hoewel Anouck tijdens haar casting dacht dat ze niet in dit wereldje zou passen en dat al haar vooroordelen over missverkiezingen uit zouden komen, veranderde ze na de eerste ronde compleet van gedachte. “Ik vond het zo gaaf en wilde koste wat kost door naar de finale. Toen ik te horen kreeg dat ik dat doel bereikt had, kreeg ik de glimlach niet meer van mijn gezicht.” 

Anouck werd in februari gekroond tot Miss Teen of Noord-Brabant en staat op 1 juli in de landelijke finale. Als ze die wint, mag ze door naar Miss Teen International. [Tekst gaat verder onder de foto]

Tijdens het hele traject heeft Anouck veel over zichzelf geleerd. Ze veranderde van een onzeker meisje in iemand met zelfvertrouwen. Van iemand met mentale problemen in iemand die met veel plezier naar de toekomst kijkt. “In 2020 en 2021 heb ik in een zware depressie gezeten”, vertelt de student. “Ik uitte mijn gevoelens niet en kropte alles op. Ik wilde niemand lastigvallen met mijn problemen, maar ik weet inmiddels hoe diep je kunt zinken als je alles alleen wilt doen.”

Toen Anouck eenmaal de hulp vond die zij nodig had, ging het langzaam maar zeker beter met haar. Formule 1 hielp haar daar ook bij; de sport zorgde voor lichtpuntjes in haar destijds sombere leven. “Ik keek altijd uit naar de weekenden waarin Formule 1 werd uitgezonden. Ik hield alles bij. De trainingen, de adrenaline, de geluiden van de wagens. Ik vind het allemaal zó gaaf.”

Met het podium dat Anouck dankzij de missverkiezing krijgt, hoopt ze anderen te kunnen inspireren met haar verhaal. “Ik wil niet dat andere mensen dezelfde pijn doorstaan als ik. Het is oké om soms verdrietig te zijn en ik wil graag duidelijk maken dat er altijd wel iemand is die kan helpen.” [Tekst gaat verder onder de foto]

De passie voor de sport blijft bij Anouck altijd bovenaan staan, maar sinds de missverkiezing heeft ze er wel een aantal toekomstplannen bij gekregen. “Ik wil graag bekend worden en modellenwerk doen. Ik had nooit verwacht dat het iets voor mij kon zijn, maar als het nu op mijn pad komt, wil ik ervoor gaan.”

Tot die tijd blijft Anouck keihard werken voor haar studie. Die probeert ze zo goed als het kan te combineren met het werk dat ze voor de missverkiezing doet. Haar flexibele rooster helpt haar daarbij, plus het enthousiasme van haar docenten. “Iedereen doet er alles aan om mij te helpen. Mijn docenten, de school, maar ook mijn studiegenootjes.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.