Eindhoven,
06
februari
2023
|
15:12
Europe/Amsterdam

Seis werd bij actieve vulkaan geïnspireerd voor het leraarsvak

Een jaar of vijf geleden. Seis Doomernik staat bij de Stromboli-vulkaan in Sicilië. Het gevaarte is actief en barst elk half uur uit; Seis’ leraar Sjors vertelt er vol enthousiasme over. Het is door Sjors en door dat moment op die plek dat bij Seis plots het besef daagt: ik wil aardrijkskundeleraar worden.

Seis zit momenteel in zijn derde jaar van de lerarenopleiding aardrijkskunde bij Fontys in Tilburg en heeft dat te danken aan Sjors van de Greef, zijn voormalige aardrijkskundeleraar op het Maurick College in Vught. En zijn huidige stagebegeleider.

“Hij is een gigantische inspiratiebron voor mij geweest”, vertelt Seis, die zondag samen met Sjors te zien was in het SBS6-programma ‘Helden van het Onderwijs’. Daar gaf Seis zijn voormalige leraar voor op omdat hij zo blij is met alle dingen die hij van hem heeft geleerd.

Bijzonder moment
De bijzondere band tussen de twee ontstond op het Maurick College, waar Sjors al jaren lesgeeft en Seis drie jaar geleden zijn havo afrondde. “In het vijfde jaar ben ik samen met Sjors en negen anderen naar de Stromboli-vulkaan geweest, een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Het was heel bijzonder”, legt Seis uit.

Seis Doomernik“We stonden bij de vulkaan, die elk half uur uitbarstte. Sjors liet ons proefjes doen, vertelde in geuren en kleuren over dit fantastische natuurverschijnsel. De manier waarop hij lesgaf heeft me laten beseffen dat dit is wat ik wil doen. Deze plek. Deze gebeurtenis. Het kwam allemaal zo binnen dat ik op dat moment besloot om aardrijkskundeleraar te worden. Net zoals Sjors.”

Seis wil jongeren de wereld laten zien. Hij wil andere culturen met hen delen, verschillende vormen van politiek, conflicten. Hij wil laten zien hoe mooi de wereld kan zijn, maar ook hoe triest. “Ik wist heel lang niet wat ik wilde studeren, maar toen ik bij die vulkaan stond, wist ik het ineens."

Helden van het Onderwijs
Drie jaar geleden startte Seis zijn studie bij Fontys. Afgelopen september begon hij met zijn stage en om er zeker van te zijn dat hij bij zijn oude school - of beter nog: bij Sjors - stage kon lopen, stuurde hij in januari al een berichtje. “Stages op het Maurick College zijn heel gewild, maar omdat ik zo vroeg was, had ik geluk." 

In een van zijn eerste stageweken besloot Seis om Sjors op te geven voor het programma ‘De Helden van het Onderwijs’, waarin docenten in het zonnetje worden gezet. “Ik weet dat ik niet de enige ben die geïnspireerd is door hem”, klinkt zijn uitleg. “Die hele Stromboli-ervaring kunnen we hem natuurlijk niet teruggeven. Maar om hem toch een beetje te verrassen, hebben we hem met het programma naar het Klimbos in Vught gestuurd.”

Was dat spannend, al die camera’s voor je neus? “Neuh. Ik vond het eigenlijk heel leuk. Mijn droom is om ooit presentator van Het Klokhuis te worden.” En Sjors, wat vond hij ervan? “Hij heeft me duizend keer bedankt voor de lieve woorden. Sjors heeft ooit gezegd dat je taak als leraar pas is geslaagd als je anderen kunt inspireren. Dat is ook mijn doel.” [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.