Eindhoven,
15
juli
2022
|
10:17
Europe/Amsterdam

Coronapas, prikkels, Pulsed en woke: dit was het collegejaar

Welk nieuws van Bron werd het meest gelezen, wie of wat stak met kop en schouders boven het maaiveld uit? Welke columnisten zorgden voor de meeste reuring? Vlak voordat iedereen bij Fontys met vakantie gaat, nog even een terugblik op dit collegejaar. 

De meest gelezen nieuwsartikelen van Bron van editie 2021/2022 betroffen onderwerpen die langere tijd het nieuws overheersten. Corona uiteraard, de tanende animo voor een baan in het onderwijs en wat daaraan te doen bij de pabo's, en de discussie rond het opheffen van de fysieke mediatheken. Dat laatste onderwerp was trouwens ook goed voor de meeste reacties op één artikel. 

1. Kabinet: coronapas ‘uiterste middel’ in mbo en hbo
2. Pabo's willen aantrekkelijker worden voor bredere groep
3. Lectoren zijn tegen opheffen van fysieke mediatheken

Onderzoek
Fontys is niet alleen onderwijs maar ook toegepast onderzoek. Met afstand het meest gelezen artikel over onderzoek(ers) was dat over de inzet van een jeugdhulpverlener in de klas. Ongetwijfeld omdat dit artikel ook buiten Fontys veel werd gelezen en gedeeld.

Het verhaal over de door Fontys-onderzoeker Rick van Loon ontwikkelde prikmethode voor het zetten van infusen werd eveneens vaak gelezen. Net als het artikel over Fontys-docent Famke van Lieshout, expert in actieonderzoek.

1. Jeugdhulpverlener in de klas helpt leerkracht én leerling
2. Internationale lof voor prikmethode Fontys-docent
3. Met 'actieonderzoek' kun je complexe kwesties aanpakken

Studenten
Natuurlijk heeft elk Bron-artikel direct of indirect betrekking op studenten. Over het algemeen hebben die studenten meestal echter slechts oog voor zaken die niet zozeer Fontys maar concreet hun eigen opleiding, campus of leefwereld betreffen. Dat blijkt ook uit de drie best gelezen studentverhalen van Bron.

1. Overdaad aan prikkels in R10 maakt studeren lastig
2. Student mishandeld in Nexus-gebouw
3. Gaat de rente op jouw studieschuld omhoog?

Columnisten
En dan onze columnisten. Al sinds jaar en dag is Rens van der Vorst niet alleen de meest productieve huisblogger van Bron, hij is ook al jaren met afstand de populairste. Toch was het dit collegejaar de blog van een andere Bron-columnist die het vaakst werd gelezen, namelijk die waarin Ewoud Jansen losging op ‘woke’.  

1. Woke is waanzin - Ewoud Jansen
2. Het is hier fantastisch - Rens van der Vorst 
3. Beste Fontys, ga van Instagram af - Rens van der Vorst 

Winnaars
Tot slot: wie waren de meest in het oog springende ‘winnaars’ binnen Fontys? Dat waren er ook dit jaar weer behoorlijk wat: van de Deltapremie voor lector Steven Vos tot de architectenprijs voor R10 en van onderzoekswerkplaats POINT tot het door studenten bedachte dienblad Trayner. 

Als het gaat om het aantal keren dat ‘hun’ verhaal hier werd gelezen, is Pulsed bij Bron de winnaar. Maar bijna even veel aandacht en lof was er vanuit de Fontysgemeenschap voor medewerker Monique Haans die wereldkampioen triatlon werd. De top drie wordt afgesloten met student Noor van Rens, die de Stehven Award 2022 won. 

1. Pulsed wint met prestigieuze prijs 1,2 miljoen euro
2. Na 11:36 uur had Fontys een wereldkampioen triatlon
3. Student Noor wint prijs met pannetje groentesoep

Voor wie een van deze artikelen gemist had: je hebt nu weken de tijd om bij te lezen.  [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.