Eindhoven,
16
september
2021
|
11:07
Europe/Amsterdam

Na 11:36 uur had Fontys een wereldkampioen triatlon

Ze zag er als een berg tegenop, maar het werd een sprookje: zondag werd Fontys-medewerker Monique Haans in Almere wereldkampioen triatlon in de leeftijdscategorie 55-59 jaar.

Ga er maar aan staan: 3,8 kilometer zwemmen, dan 180 kilometer fietsen en eindigen met een marathon van 42,2 kilometer. En dat zo snel mogelijk. En Monique Haans (57) was zondag snel: “Ik piekte op het juiste moment, had een superdag. Alles klopte.”

Na 11 uur, 36 minuten en 27 seconden kwam ze als eerste over de streep, 9 minuten later gevolgd door een andere Nederlandse, terwijl de voorsprong op de Britse nummer drie 23 minuten bedroeg. Haans was wereldkampioen in haar klasse!

Dat was maandag natuurlijk groot nieuws bij de Dienst IT van Fontys in Eindhoven. Hier werkt de Berkel-Enschotse als functioneel Monique Haans loopt tijdens het onderdeel marathon bij het WK door Almere.beheerder en ondersteunt zij medewerkers bij het gebruik van applicaties. Volgende week volgt er met de collega’s nog een ‘WK-borrel’.

Veel tijd en geld geïnvesteerd
Met de triatlon hoeft ze haar brood niet te verdienen, maar Haans investeert er veel tijd en geld in. Voor dit wereldkampioenschap ging ze liefst twintig weken met een strak schema in training.

“Gemiddeld train je 10 tot 15 uur per week, met soms pieken van 20-25 uur. Dat gaat wel ten koste van mijn sociale leven. Gelukkig doet mijn man ook aan triatlon en trainen we veel samen. Maar je mist weleens feestjes.”

Combinatie met vakantie
De deelnamekosten aan zo’n wedstrijd bedragen volgens haar tussen de 500 en 600 euro. Tijdens het WK moest ze uitkomen in kleding van het Nederlands team, outfits die 200 euro kosten en die ze zelf moet aanschaffen. Een sponsor heeft Haans niet.

En dan zijn er nog de reis- en verblijfkosten. Vorige week dinsdag vertrok ze ter voorbereiding al naar een camping in Almere. “Het was de eerste keer dat ik in Nederland zo’n grote wedstrijd had. Normaal ga ik daarvoor naar het buitenland, in combinatie met bijvoorbeeld een vakantie.” Zo werd ze in 2013 in het Franse Vichy vierde tijdens een EK triatlon (tot 49 jaar).

Verlof opnemen
Bij haar werkgever weten ze intussen wel dat Haans veel tijd opoffert aan haar sport. “Ik werk 36 uur en als ik een periode veel moet trainen, neem ik op de woensdagen daarvoor verlof op. Nou heb je bij Fontys gelukkig veel mogelijkheden om hiervoor uren in te zetten. Mijn teamleider stimuleert dat ook.”

Haans, die inmiddels 33 jaar bij Fontys werkt, zag vorige week als een berg tegen het WK op. Ze had zichzelf voor deze wedstrijd ook beloofd om daarna nooit meer een hele triatlon te doen. “Maar nu voelt het zo goed dat ik misschien toch nog een keer ga”, klinkt het lachend. [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 20 (43)
Bedankt voor uw bericht.
Marieke Kamphuis
08
November
2021
Hai Monique,

Ook hier (nog), wat superknap, respect! Idd, leuk om te zien dat er ook onder collega's topsporters zijn!

Marieke
Janine Cartigny
29
September
2021
Ontzettend knap Monique! Chapeau!!
San Wojakowski
29
September
2021
Wat een supermooie prestatie Monique, wow kanjer! Groot respect, diepe buiging!
Bart Spijkers
26
September
2021
Wauw Monique. Wat supergoed!
Er kan er maar 1 de beste zijn.
Marion
23
September
2021
Gefeliciteerd, wat supergoed!
Wilske Driessen
22
September
2021
Ik sla stijl achterover, Monique! Wat een prestatie! Ik geloof niet eens dat veel mensen die triatlon kunnen volbrengen, en dan jij in 11 uur en 36 minuten!!!! Hartelijk Gefeliciteerd!
Maria
21
September
2021
Wow Monique, wat een prestatie! Gefeliciteerd!!!
Mireille Martina
21
September
2021
Wat een TOP prestatie Monique, mag je trots op zijn! Gefeliciteerd.
Anne-Marie Jansen
20
September
2021
Ongelooflijk, wat een prestatie, Monique!! Hartelijk gefeliciteerd!
Jolanda Verschuijten
20
September
2021
Monique, van harte gefeliciteerd. Wat een prestatie!
Annelies vd Zwart
20
September
2021
Super prestatie Monique! Je geeft !Denk Groter! een zeer goede invulling. Geniet er nog een tijdje van.
Nicole
20
September
2021
te gek Monique! van harte gefeliciteerd met dit wereldkampioenschap!!
Petra Lambregts
19
September
2021
Hoi Monique, ik zag toevallig op LinkedIn jouw super prestatie, wereldkampioen triatlon, langs komen. Ik ken je van Odulphus, volgens mij hebben we daar nog samen gevolleybald. Ik sport ook nog steeds graag maar dit doe ik je niet na. Gefeliciteerd, respect! Groet, Petra
Trudy Hekkers
19
September
2021
Hoi Monique, van harte gefeliciteerd met je overwinning op de triatlon van Almere. We stonden naast jullie op de camping in Idzega en we spraken over jullie sportieve leven. Hartstikke mooi dat je eerste bent geworden!

Herman en Trudy Hekkers
Monique
19
September
2021
Hé Trudy, wat leuk dat je dit bericht hebt (gevonden) gelezen
Hans van Oers
19
September
2021
Wist altijd al dat je een doorzetter bent, maar dit is werkelijk TOP. Monique, ik ben trots op je!
Hans Koelemeijer (vader van Marianne)
19
September
2021
Deze "oud triathleet" feliciteert jou van harte met het binnenhalen van de wereldtitel. Werkelijk een TOPPRESTATIE waarop je super trots kan zijn. Ik mag hopen dat jij dezelfde ervaring zal ondervinden als deze "ouwe jongen', die is nog altijd topfit en heeft dit waarschijnlijk mede te danken aan zijn inspanningen van weleer. Hiephiep hoera !
Alex engel
19
September
2021
Wat een prestatie
Bloed fanatiek
Alex engel
19
September
2021
Hartelijk gefeliciteerd
Dorien Smeets
17
September
2021
Wauw Monique wat een prestatie zet jij hier neer.

Supertrots op zo'n collega!!
Dirma Eisenga
17
September
2021
Gaaf Monique, leuk om te zien dat ook onder de medewerkers van Fontys topsporters zijn! Gefeliciteerd met de wereldtitel!
Jørgen Engel
17
September
2021
Hey Monique,
Wat een topprestatie! Terecht trots !!!!
WOW