Eindhoven,
03
oktober
2017
|
15:33
Europe/Amsterdam

Het Fontys-kabinet

Bron tipt deze Fontys-experts voor een ministerpost

De formatie duurt voort, maar Den Haag-watchers weten: er wordt nu gepraat over 'de poppetjes'. In deze laatste ronde beslissen de onderhandelaars wie er minister worden in Rutte III. Bron vindt het tijd voor vernieuwing in Den Haag, en Fontys heeft in ieder geval genoeg expertise in huis. Als service aan Mark Rutte (en alle andere geïnteresseerden) presenteert Bron: het Fontys-kabinet.

Europa en Buitenlandse Zaken: Mariska van der Giessen
Van der Giessen zouden we bij Fontys al kwijtraken: de lector 'Fontys Crossing Borders' gaat per 1 november de Friese grens over, naar de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Maar wij tippen haar voor Den Haag. De vrouw die massa's studenten enthousiast krijgt over Europese samenwerking, moet daar ook bij de Nederlandse bevolking in slagen. Eventueel met buttons en certificaten. Van der Giessen groeide op aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens en heeft een groot netwerk in Brussel en Duitsland. De rest van de wereld laat ze over aan haar staatssecretaris. Europe first!


Justitie en Digitalisering: Colette Cuijpers
Het recht kunnen we niet meer los zien van de digitalisering van de maatschappij. Die heeft overal impact: denk aan onze privacy, aan de verkoop van e-books of het gebruik van Big Data. “De ontwikkelingen gaan snel, maar de wet- en regelgeving loopt mijlenver achter”, vindt de lector Recht en Digitale Technologie. Met het nieuwe ministerie van Justitie en Digitalisering (J&D) maakt Cuijpers straks een inhaalslag.

 

 

Klimaat, innovatie en verkeer: Rik Baert
In Rik Baert krijgt Nederland zijn zo gewenste eerste klimaatminister. De lector 'Future Power Train' aan Fontys Hogeschool Automotive weet alles van duurzame energie- en aandrijfsystemen. Baert verlegt zijn werkgebied van de elektrische bussen in de regio Eindhoven naar het verduurzamen van het complete Nederlandse wagenpark. In plaats van de Fyra gaat, ter herinnering aan zijn oude lectoraat, een 'Future Power Train' rijden tussen Amsterdam en Parijs. Natuurlijk met tussenstops in Fontys-steden Tilburg en Eindhoven.

 

Defensie: Herold Dat
De aimabele Fontys-docent Sport en Gedrag werd beroemd als een van de vier 'onbekende Nederlanders' in Expeditie Robinson dit jaar. Aan Herold de taak om orde op zaken te stellen bij het volop rommelende ministerie van Defensie. Maar het pittige RTL-programma lijkt ons een ideale leerschool. 'Once in a lifetime', zei Dat daarover. Dat is gespecialiseerd in groepsdynamica en leiderschap. En Dat kent Defensie van binnenuit, want was 22 jaar militair. Dat komt goed van pas.
 

Onderwijs: Robert Schuwer
Open-source leermaterialen: daar gelooft deze nieuwe minister heilig in. Ze maken het onderwijs goedkoper, zorgen dat docenten sneller nieuwe cursussen kunnen ontwikkelen en betekenen ook nog een impuls voor de kwaliteit. En, wie weet, kan onze lector Open Educational Resources door de inzet van openbaar beschikbaar materiaal in Den Haag wel geld vrij te spelen voor hogere salarissen voor leerkrachten, die donderdag gaan staken.


 

Voeding: Renate Urgenc
Ondanks pleidooien van het CDA komt het ministerie van Landbouw niet terug. In plaats daarvan een minister van Voeding, om na de kippenei-affaire te laten zien dat Rutte III voedselveiligheid op één zet. 'Luisteren naar de student' staat bij Renate Urgenc voorop, als accountmanager voor Fontys bij cateraar Sodexo. Dat wordt nu: 'Luisteren naar de consument'. De transparatie in de voedselketen wist ze bij Fontys al te verhogen door 'Front-cooking' in te voeren: eten dat voor je ogen wordt bereid. Met haar 28 jaar ervaring in de catering heeft Urgenc de nodige voedselkilometers gemaakt. Een ervaren kracht in deze nieuwe ministersploeg.
 

Sport en Volksgezondheid: Steven Vos
'Move to Be', is de naam van zijn lectoraat. En alleen door voldoende te bewegen, kunnen we de zorgkosten in Nederland in de hand houden. Zitten is immers het nieuwe roken. Vos pleit voor meer aandacht en geld voor breedtesport in plaats van voor topsport. Het is zonde al Nederland miljoenen in olympische atleten steekt voor een paar extra medailles, als je dat geld ook kunt gebruiken om heel Nederland in beweging te houden. Als Vlaming zal Vos zich wellicht wel moeten laten naturaliseren.
 

Binnenlandse Zaken: Bas van Helmondt
Het ministerie van Binnenlandse Zaken is voor jong talent Bas van Helmondt slechts een opstapje. Van Helmondts ster rijst snel: hij is voorzitter van de studentengeleding in de medezeggenschapsraad van Fontys, en stond op het podium van Fontys bij de opening van het academisch jaar van Fontys. Rutte (van wie bekend is dat hij graag sport met zijn collega-bewindslieden) bleek gecharmeerd van de informele overleg-wandelsessies die Van Helmondt bij Fontys introduceerde. Hij ziet in hem zijn ideale opvolger - zo voorspellen wij. [Marten van de Wier]