Oranje-sporters presteerden misschien wel té goed
Fontys-lector nuanceert slinkende medaillekansen Nederland
De Nederlandse topsport dreigt internationaal weg te zakken, kopte de NOS-website dinsdag. Landen met een grotere economische groei staan te dringen om ons land in de medaillespiegel van de Olympische Spelen voorbij te streven. Daarnaast zorgt de vergrijzing er mede voor dat sportclubs, als 'kweekvijver van talent', langzaam leeglopen. Maar volgens lector Steven Vos van Fontys Sporthogeschool in Eindhoven moet Nederland nu niet ineens krampachtig extra miljoenen in de topsport pompen. Dat is volgens hem uiteindelijk desastreus voor de breedtesport.
En zou het heel erg zijn als Nederland in de toekomst minder medailles mag ophalen, vraagt Vos zich hardop af. "Misschien dat Nederland, gezien zijn grootte, nu wel overpresteert."
Aanleiding voor de somberheid is de 'Sport Toekomstverkenning' voor 2030, die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) dinsdag hebben uitgebracht. De lector bevestigt dat landen, die economisch harder groeien dan ons land, flink in sport investeren om te kunnen excelleren. Dat gaat volgens hem twee kanten op. Enerzijds zien we in het voetbal megatransfers, Russische oliebaronnen en sjeiks uit het Midden-Oosten die clubeigenaar worden en exorbitant veel geld voor televisierechten. "Anderzijds is er een aantal sporten waarin zulke bedragen niet circuleren. En landen, zoals Australië, waar sport in het DNA van inwoners zit en voor nationale trots zorgt."
Vos noemt ook Japan: "Dat investeert zeer fors in de wetenschappelijke ondersteuning van sporters richting medailles. Terwijl daar relatief gezien weinig geld wordt gestoken in breedtesport. Dat is wat SCP en RIVM nu óók naar buiten brengen: er dreigt een tweeslachtigheid te ontstaan tussen top- en breedtesport. Als je gaat investeren in je toptalenten maar tegelijk de basis verwaarloost - geen goede begeleiding, voorzieningen, beleid - gaat het uiteindelijk mis. Je moet dus altijd aan twee knoppen draaien. Misschien moet je met een beperkter budget meer gerichte keuzes maken, door te investeren in een beperkt aantal sporten."
Waarde
Het is volgens Vos belangrijk om geld te blijven steken in de basis: "Een goede beweegvaardigheid van onze kinderen, waar uiteindelijk de sport van zal profiteren. Topsport heeft zeker een bepaalde waarde. Kijk naar de Nederlandse voetbalsters. Het is mooi hoe zij een bevolking samenbrengen, dat zet Nederland op de kaart. Aan de andere kant heeft sporten ook een gezondheidswaarde en een sociaal-integratieve waarde, die mensen bindt en ze sociale vaardigheden bijbrengt."
De lector betreurt het dat media in de berichtgeving over de toekomstverkenning de nadruk leggen op de topsport. Hij hoopt dat de politiek het breder beschouwt. Want als besloten zou worden om enkel flink extra te investeren in de topsport, dan zakt de breedtesport volgens hem uiteindelijk als een plumpudding in elkaar.
Nationale Sportweek
Deze week is het Nationale Sportweek, sinds jaar en dag één van de speerpunten van de Sporthogeschool. Vos: "Met onze eerstejaars studenten organiseren we dan massaal activiteiten. Wij werken veel met projecten in buurten. In 2016 heeft Sporthogeschool daarmee bijvoorbeeld een 12.000-tal kinderen bereikt, tijdens 900 activiteiten." [Tim Durlinger]