Eindhoven,
07
september
2017
|
10:42
Europe/Amsterdam

"Nog één keer mijn zelfredzaamheid testen"

Fontys-collega Herold Dat doet mee aan Expeditie Robinson

“Nooit meer.” Duidelijke taal van Herold Dat op de vraag of hij ooit nog eens zou deelnemen aan Expeditie Robinson. Dat werkt op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven als docent Sport en Gedrag. Hij is gespecialiseerd in leiderschap en groepsdynamica. Dat is één van de vier onbekende Nederlanders die dit seizoen meedoet aan Expeditie Robinson. “Once in a lifetime”, zegt Dat. “Want als je voor een tweede keer meedoet word je gek.”

Al vele seizoenen kijkt Herold Dat samen met zijn vrouw, drie kinderen en opa Expeditie Robinson. En al jaren heeft hij de wens om zelf mee te doen. Dit was niet mogelijk, omdat alleen BN-ers mee konden doen de laatste paar seizoenen. Maar daar kwam dit jaar verandering in.

“Mijn dochter Anne van achttien kwam thuis en zei ‘pap je kan je weer opgeven voor Expeditie Robinson’. In eerste instantie had ik daar helemaal geen zin in, toen ik zag dat je een filmpje moest maken dat je op een paal zat en dat het om een Facebookcampagne ging en dat je zo veel mogelijk likes binnen moest halen. Maar mijn vrouw merkte aan mij dat het knaagde. Dus heb ik me toch opgegeven.”

Zelfredzaamheid
Een grote wens van Dat gaat dus in vervulling door deelname aan het programma. Vermoedelijk hebben zijn defensieverleden, maar ook zijn sterke persoonlijkheid, dat hij eerder werkte onder geheimhoudingsplicht en zijn bewezen loyaliteit aan een opdrachtgever, meegespeeld dat RTL koos voor Dat.

Maar waarom zou je zo graag mee willen doen? “Ik heb een defensieverleden en veel te maken gehad met situaties waarin het aankomt op zelfredzaamheid. Ik wilde deze zelfredzaamheid nog één keer op de proef stellen, zodat voor mezelf de cirkel rond is. Ik vrees wel voor de dooie momenten. Je hebt daar niets dan alleen jezelf en je gedachtes. Ik heb me ingesteld op veel momenten van verveling. Deelname aan Expeditie Robinson lijkt me een enorme mentale belasting. Veel zwaarder dan ik me nog kan voorstellen.”

Castweekend
Deelnemers aan Expeditie Robinson 2017 is een menging van BN-ers en onbekende Nederlanders. Dat is één van de vier onbekende Nederlanders die deelneemt. Om bij deze vier terecht te komen, ging al een hele procedure aan vooraf. “Om kans te maken op een plek moest je na de Facebookcampagne bij de eerste vijftig zitten. Dat zat ik niet, dus er was een no go voor mij. Maar er werden ook nog vijftig kandidaten uitgezocht door de productie van Expeditie Robinson. Mijn filmpjes om stemmen te winnen waren opgevallen. Dus ik werd alsnog gevraagd voor het castweekend.

Op dit weekend waren dus honderd mensen aanwezig die wilden meedoen aan het programma. Dat was zo’n bizar weekend. De eerste dag gingen er zeventig mensen naar huis en na de tweede dag waren er nog twaalf over, van wie ik er dus één was. Ik werd naar huis gestuurd met de boodschap: houd je telefoon in de gaten de komende drie weken.” En toen moest Dat wachten. Totdat hij thuis werd verrast door Nicolette Kluijver. “Mijn vrouw wist het al een week en zat in het complot.”

De leermeester
Naast ex-militair is Dat ook wielrenner geweest op hoog niveau. Nu is hij docent aan de sportopleiding van Fontys. Dus hij moest wel het een en ander regelen voor zijn deelname aan Expeditie Robinson. “Ik heb het MT van Fontys in vertrouwen genomen toen bekend werd dat ik bij de laatste vier zat. Gelukkig zei directrice Matty van Est meteen dat ik deze kans niet moest laten schieten.”

Het was voor Dat fijn dat er zo werd meegedacht. “Ik wil heel graag mijn kennis en ervaring overdragen. Als professional heb ik straks een hele bijzondere bagage die ik graag met de professionals in wording hier aan Fontys wil d
elen. Helaas mag dat pas als het programma helemaal is uitgezonden. Maar ik kan niet wachten om studenten die net zoals ik geïnteresseerd zijn in gedrag en leiderschap iets te leren over wat ik heb meegemaakt.”

[Renée de Kruif]

Vanaf 7 september is Expeditie Robinson iedere donderdagavond om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Credits foto 2 en 3: Olivier Thijssen