Venlo,
12
september
2017
|
14:23
Europe/Amsterdam

“Ik heb honderden e-mails gekregen”

Lector Mariska van der Giessen verlaat Fontys

“Ik had niet verwacht zo veel reacties te krijgen”, vertelt lector Crossing Borders Mariska van der Giessen. Ze begint per 1 november als lector Internationaal Ondernemen bij NHL Hogeschool in Leeuwarden. Haar vertrek slaat in als een bom, bij Fontys en haar contacten in de regio.

“Ik heb honderden e-mails gekregen. Ook van mensen die vragen ‘naar wie moet ik nu heen?'. We hebben met ons lectoraat hier in de regio Venlo echt iets neergezet. Maar dat er zo veel waardering voor was, merk je dan blijkbaar toch pas als je weggaat”, vertelt de lector. Ze heeft ook een groot persoonlijk netwerk in de regio. “Dat moet ik nu echt heel snel gaan overdragen”, vertelt ze.

Van der Giessen kwam in 2013 als lector in dienst bij Fontys. Haar lectoraat heet officieel: International Business & Management in Euregional Perspective bij Fontys Venlo. Alle onderzoeken en projecten zijn erop gericht de samenwerking tussen Duitse en Nederlandse bedrijven in de regio Venlo te verbeteren.

Europese subsidie
Het lectoraat zette onder meer het programma Fontys Crossing Borders op (zoals het lectoraat ook al snel werd genoemd). “Daar ben ik heel trots op”, vertelt Van der Giessen. “We hebben al meer dan 2500 deelnemers gehad.” Bij de Crossing Borders Events komen Nederlandse en Duitse studenten – de high potentials - en ondernemers uit Duitsland en Nederland bij elkaar om oplossingen te bedenken voor een betere samenwerking in de regio. Voor dit project sleept Van der Giessen 1,1 miljoen Europese subsidie binnen.

“We hebben met ons lectoraat Fontys hier in de regio echt als kennisinstelling neergezet”, meent Van der Giessen. “We zijn een belangrijke speler in de regio geworden.” Het lectoraat liep officieel in september af, maar verschillende projecten ervan lopen nog gewoon door, zoals het Crossing Borders-project. “Ik zou daar nog gewoon bij betrokken blijven als projectleider. Maar nu moet iemand anders het stokje overnemen.”

Internationaler
Ze heeft veel zin in haar nieuwe functie. “Ik ga hier echt op het hoogtepunt weg en ik heb met veel plezier in Venlo gewerkt.” Waarom koos ze voor Leeuwarden? “Inhoudelijk kan ik daar toch weer een stap maken en dat sprak me aan. In Venlo concentreerde het onderzoek vooral op Nederland en Duitsland. Bij NHL ga ik me internationaler oriënteren. Hoewel Duitsland wel een belangrijk onderzoeksgebied blijft, het is tenslotte onze grootste handelspartner.”

Lees meer over het lectoraat van Van der Giessen in een eerder verschenen artikel op Bron.

Foto's: Ton Toemen