Eindhoven,
14
juli
2023
|
09:31
Europe/Amsterdam

Wat trok dit studiejaar de meeste aandacht?

Het studiejaar 2022/2023 zit erop. Bron sluit de laptops en zet de telefoon uit. Zoals de meeste medewerkers en studenten bij Fontys. We blikken traditiegetrouw nog één keer terug op het afgelopen jaar. Wat speelde er en wat werd het meest gelezen?

Wat er speelde was dit jaar niet zo moeilijk aan te geven. Voor veel medewerkers en studenten was dat de hele discussie rond de HILL-onderwijsmethodiek en in bredere zin de onderwijsvernieuwing die op tal van plaatsen binnen Fontys is ingezet.

Een lege mediatheekEen ander heet hangijzer was het bestuursbesluit om de bestaande mediatheken op te heffen en te digitaliseren. Al moet daarbij wel aangetekend dat, gezien de vele reacties op artikelen hierover bij Bron, de discussie hierover veel meer speelde bij medewerkers dan bij studenten.

Ook een hot item: ChatGPT. Ook bij Fontys zijn de razendsnelle ontwikkelingen op AI-gebied in sneltreinvaart binnengekomen. Een handige tool voor veel studenten en een bron van zorgen voor de docenten. Maar zoals ook in onze kolommen deskundigen bezweren: je houdt het niet tegen, dus is het beter om je erin te verdiepen en je aan deze realiteit aan te passen.

De verbouwing van het voormalige onderkomen van de dienst Marketing en Communicatie is nog in volle gangVeel tastbaarder: de verbouwingen op de campus Rachelsmolen. De nieuwbouw is iets later klaar, waardoor de opleidingen die nu nog aan de Theodoor Fliednerstraat zitten pas later dit najaar verhuizen. Ondertussen zijn de diensten verhuisd naar het DLL-gebouw in het centrum en worden aanpassingen gedaan in ruimtes die zijn vrijgekomen. 

Geldzorgen
Voor studenten is ongetwijfeld het grootste nieuws van dit afgelopen jaar dat de studiebeurs terugkeert. Geld, altijd al een ding, was en is toch al een kopzorg voor veel studenten. De hoge energieprijzen en de inflatie treffen je immers des te harder als je portemonnee toch al tamelijk mager is. Hetzelfde geldt overigens voor medewerkers. Geen wonder dat de verhalen over de nieuwe cao gretig gelezen werden.

Voor studenten blijft de woningnood, helaas geen nieuw verschijnsel, een probleem. Toch zeker voor internationale studenten. En over internationaal gesproken: de politieke discussie op landelijk niveau over de wenselijkheid van al die internationale werving én het gebruik van de Engelse taal in het hoger onderwijs, ging ook niet aan Fontys voorbij.

Was het dan allemaal kommer en kwel? Nee, verre van. Bron haalde ook prachtige verhalen op bij zowel studenten als medewerkers. Nieuwe initiatieven, prijswinnaars, succesvolle onderzoeksprojecten, soms konden we het als redactie amper bijbenen.

Meest gelezen
En wat werd dan het meest gelezen? Honderd keer raden en wedden dat je het honderd keer mis hebt. Het best gelezen artikel was namelijk dat over ageism of in goed Nederlands leeftijdsdiscriminatie. Drie deeltijdstudenten van de opleiding Toegepaste Gerontologie deden er met bijzondere onderwerpen onderzoek naar. Een verhaal dat vooral buiten de Fontysmuren heel vaak is gelezen.

Op de plaatsen twee en drie eindigden studentenverhalen. Of beter: artikelen over studenten en studieschulden. Ook andere verhalen rond dit onderwerp werden vaak gelezen door studenten.

Liefst drie artikelen over de cao eindigde in de top tien, en natuurlijk gold dat tevens voor het opiniestuk van Tina ten Bruggencate over HILL en de veroordeelde Belgische hoogleraar Dochy. En als het om de eerdergenoemde mooie studentenprojecten gaat: ook het artikel over de ChatGPT detector van drie studenten werd breed opgepikt.

Roos VervoortTraditiegetrouw was Rens van der Vorst weer de best gelezen columnist, al heeft hij er, daar is ze weer, in Tina ten Bruggencate wel een concurrent bijgekregen. Ook de iets minder frequent verschijnende columns van Erdinç Saçan en Ewoud Jansen zijn populair. Maar de best gelezen column van afgelopen studiejaar was die van studente Roos Vervoort over het vinkje van DUO.

Tot slot: ook het bezoek van koningin Máxima aan Fontys Pedagogiek in het kader van het studentenwelzijnsproject werd, zoals vermoedelijk alles dat met Máxima te maken heeft, veel gelezen en was een van de meest gelikete items op het Instagram-kanaal van Bron.

Iets gemist of nog eens teruglezen? Hieronder nog eens een linkje naar een aantal van bovengenoemde artikelen. Fijne vakantie! [Redactie Bron]
 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Yolanda
14
July
2023
Een lege mediatheek
Een lege mediatheek
“Een ander heet hangijzer was het bestuursbesluit om de bestaande mediatheken op te heffen en te digitaliseren. Al moet daarbij wel aangetekend dat, gezien de vele reacties op artikelen hierover bij Bron, de discussie hierover veel meer speelde bij medewerkers dan bij studenten”. Ach ach ach, Zo jammer ……dit ongenuanceerde stukje!