COLUMN, Roos Vervoort,
06
februari
2023
|
08:55
Europe/Amsterdam

Het vinkje van DUO

De meeste studenten zijn blij dat de basisbeurs weer terugkomt. Toch hoor je vooral veel verhalen over de zogenaamde ‘pechgeneratie’. De studenten die geen basisbeurs hebben gehad en vaak een behoorlijke studieschuld hebben opgebouwd. Soms wel 50.000 euro of meer.

Het leenstelsel en lenen voor je studie werd deze pechgeneratie ook wel heel aantrekkelijk voorgesteld. Zo zou je geen rente betalen en de schuld zou later niet meetellen voor je hypotheek. Later bleek dat eerste tijdelijk en het tweede niet waar.

Als student kun je maximaal net iets meer dan 12.000 euro per jaar lenen. Dat is zo’n 1000 euro per maand. Best veel geld. Maar als je in een dure studentenstad woont, met dito huur en je boodschappen, boeken en collegegeld moet betalen en alles wat erbij komt kijken, moeten de meeste studenten naast die lening alsnog werken om de eindjes aan elkaar te knoppen.

Toch vraag ik me af waarom het zo eenvoudig is om zoveel geld te lenen voor je studie. Met een vinkje bij DUO ben je klaar. Vier of vijf jaar lang 12.000 euro lenen, loopt al snel op tot een schuld van meer dan 50.000 euro en dat is geen kattenpis. Als je vanuit huis weinig steun krijgt in de beslissingen rondom die studieschuld en je denkt er op je 18e zelf nog niet zo hard over na, dan kun je dus later van een koude kermis thuiskomen. 

Waarom wordt daar niet meer voorlichting over gegeven? Is dat niet de verantwoordelijkheid van DUO? En wat betekent het eigenlijk als die voorlichting niet of te weinig gegeven wordt? Is de overheid dan ook niet op zijn minst een beetje medeverantwoordelijk voor die studieschulden?

Je zou kunnen zeggen dat zo’n lening toch een langdurige financiële verplichting is. Bij het aangaan van een hypotheek is een gesprek over de risico’s en verplichtingen heel gewoon, zelfs verplicht. Waarom is het dat bij het aangaan van een studieschuld niet en kun je dat afdoen met een vinkje bij DUO?

Roos Vervoort is tweedejaars student aan de lerarenopleiding geschiedenis in Tilburg en schrijft columns voor Bron. 

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Lies Leijs
13
February
2023
Hoi Roos, wat een zinnige vraag en goed toegelicht. Het is inderdaad heel raar dat waar mensen die al een inkomen hebben, begeleid worden in het maken van een keuze waarbij (zware) financiële consequenties voor de toekomst gelden. Bij een financiële verplichting als een hypotheek niet verwezen worden naar een linkje op de site van de geldverstrekker voor een overzicht van de risico's en dat daarmee de verantwoordelijkheid ophoudt.
Vanuit mijn functie heb ik weleens met DUO te maken en ga hen deze vraag voorleggen!
Lies Leijs, Studentendecaan
Roosje Taaldoosje
12
February
2023
Aan elkaar knoppen?
Henk
10
February
2023
Gelukkig meldt DUO de gevolgen van de lening gewoon op de website: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/lenen.jsp :
oa dat je rente moet betalen, dat het gevolgen heeft voor een eventuele hypotheek, etc.
Blijft dus belangrijk dat we onze studenten goed leren lezen!
Roos Vervoort
10
February
2023
Als je op je 18de zoveel geld mag lenen, is het geen overbodige luxe dat iemand met jou in gesprek gaat over wat voor invloed het heeft en hoe je dat geld het beste kunt besteden. Daar geeft een uitleg tekstje op een site niet genoeg context voor
Justin
21
February
2023
Het is fijn dat dit momenteel zo duidelijk wordt uitgelegd op de website van de DUO, maar u begrijpt toch hopelijk wel dat een website in de loop van de tijd kan worden aangevuld met nieuwe informatie? De eerste vermelding van deze specifieke url in het webarchief (web.archive.org) is van 26 februari 2021. Het is aannemelijk dat het webadres niet veel ouder is dan dat.

Voor het gros van de studenten die hebben gestudeerd onder het leenstelsel komt deze vermelding vermelding op de website van DUO dus te laat. Beter laat dan nooit, maar ik betreur uw denkwijze. Simpelweg hard "eigen schuld, dikke buld" roepen, is wel heel makkelijk, en is grappig genoeg precies de houding waar in colum tegen ageerd wordt.
Martijn
09
February
2023
Oeff.. moeten studenten naast hun lening alsnog werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Pijnlijk hoor, moeten werken voor je geld. Waar is de tijd gebleven van eigen verantwoordelijkheid.
Nina
10
February
2023
Het gaat niet zo zeer om het moeten werken voor je geld, maar wel om de combinatie van het werken naast een voltijd studie, een laag loon, en veel druk van alle kanten. Het leven is erg duur voor een student, vooral als je echt alles zelf moet betalen. Ik heb afgelopen 4 jaar naast mijn studie geen weekenden vrij gehad, ik heb altijd gewerkt. Mijn ouders betalen niks mee. Gelukkig heb ik nu dan ook 0 euro studieschuld. Maar dan heb ik wel afgelopen 4 jaar op 20 m2 gewoond samen met mijn vriend. Het is maar hoe je het bekijkt.
Kleuterjuf
12
February
2023
Snap echt niet waarom je zo zielig moet reageren. Het gaat hier duidelijk om het verschil tussen generaties studenten, waar 1 generatie zwaar genaaid wordt. Als we 1 generatie arbeiders finaal zouden naaien zou het land te klein zijn, maar studenten kan wel. Laat me raden Martijntje, je hebt niet gestudeerd en je hebt geen kinderen. En je vrouw heeft een affaire.
Ome Duo
09
February
2023
Maximaal lenen is maximaal leven!
LIsa
06
February
2023
Goed geschreven weer Roos! Er zou inderdaad mee voorlichting over worden gegeven!