COLUMN, Rens van der Vorst,
23
juni
2023
|
09:15
Europe/Amsterdam

Handige beeldschermpjes

Fontys heeft in veel gebouwen kleine schermpjes naast vergaderruimtes. Reserveringen die je maakt via Outlook verschijnen op die schermpjes. Dat is handig, maar het systeem biedt nog veel meer mogelijkheden.

Bijvoorbeeld, je vindt de columns van Tina ten Bruggencate maar niets. Al dat gebabbel over koude kopjes thee, genderneutrale toiletten en misstanden bij Fontys. Bah! Dan kun je gewoon vanachter je laptop even uitzoeken waar Tina werkt en in dat gebouw een ruimte reserveren met als onderwerp: ‘ontslagvergoeding Tina ten Bruggencate.’ Verschijnt meteen ergens op een schermpje. Gewoon, even een zaadje planten.

Of, je vindt columnist Ewoud Jansen maar een boze, oude man. Reserveer je toch gewoon een ruimte met als onderwerp: ‘vervroegd pensioen Ewoud Jansen.’ Zo kun je overal bommetjes droppen. De geavanceerde versie van iets strategisch op de printer laten slingeren. Reserveer ruimtes met als onderwerp ‘heropening fysieke mediatheken’ of ‘outsourcing dienst IT’ en zie hoe de roddels zich verspreiden. Werkt perfect.

Probeer maar eens ergens een afspraak te plannen met als onderwerp ‘onethisch gedrag bestuur Fontys’. Wordt moeiteloos geaccepteerd en gepubliceerd op een schermpje.

En ja, natuurlijk kan deze column leiden tot een einde aan de opmars van de handige schermpjes. Of misschien wordt er ingegrepen door privacymensen. Misschien wordt reserveren dan weer moeilijker en wordt nog meer kostbare onderwijstijd verspild. Of misschien verschijnen overal op de schermpjes reserveringen met als onderwerp: ‘grensoverschrijdend gedrag Rens van der V.’ Dat snap ik. En daarvoor alvast sorry. 

Maar, ik ben nu eenmaal van de column.
Niet van de consequenties.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het onlangs verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Annet
23
June
2023
De digitale gremlin laat geen kans/scherm onbenut ;-)
Tina
23
June
2023
Briljant idee en ik zie tal van mogelijkheden. Ik vrees alleen dat ze dan wel serieus gaan nadenken over mijn ontslagvergoeding.
Mark
23
June
2023
outsourcing dienst IT
Is het zo duidelijk?
Ron
23
June
2023
Haha! da's een goeie Rens! Je bent ons weer voor.. :)
Er loopt nl al een discussie wat toonbaar op deze schermen mag zijn, waarschijnlijk het onderwerp niet meer maar hooguit de naam van de aanvrager..
Tot die tijd; leef je uit! ;)