Eindhoven,
16
maart
2021
|
12:17
Europe/Amsterdam

Verkiezingen (5): 'Marktwerking in de zorg heeft bureaucratie gestimuleerd'

In de aanloop naar de landelijke verkiezingen, die morgen hun laatste dag in gaan, sprak Bron elke week een Fontys-expert over een politiek issue. In deze laatste aflevering geeft Amber Schoenmakers, docent Toegepaste Gerontologie en HBO-V, haar mening over de stelling: ‘Marktwerking heeft negatief uitgepakt voor de zorg’. 

Marktwerking is een door de overheid gereguleerd systeem waarbij burgers, zorginkopers en zorgaanbieders samen en in onderlinge concurrentie de prijs, kwaliteit en service bepalen. Dit gebeurt aan de hand van vraag en aanbod. 

Amber Schoenmakers“Ik ben het eens met de stelling”, zegt Amber Schoenmakers. “Marktwerking heeft een negatief effect gehad op de zorg. De gedachte was goed: als zorgaanbieders met elkaar gaan concurreren wordt de zorg hier beter van, omdat iedereen zo veel mogelijk productie wil draaien. Om dit te bewerkstelligen is klanttevredenheid erg belangrijk.” 

Patiënten in hokjes geplaatst
In de realiteit heeft marktwerking in de zorg toch anders uitgepakt. “Het heeft de bureaucratie gestimuleerd”, zegt Amber. “Wanneer je een zorgstelsel hebt dat volledig draait om het declareren van de diensten die je verleent, werkt dit stimulerend om veel te diagnosticeren en behandelen. Een verticale benadering met het in hokjes plaatsen van patiënten.”

Hierdoor komt volgens haar de holistische benadering in het gedrang, terwijl dit voor met name oudere patiënten toch erg belangrijk is. “Ziekenhuizen kunnen behandelingen blijven aanbieden, terwijl meer behandelen niet de juiste oplossing is voor een patiënt. Het persoonlijke aspect van de zorg kan wegvallen door de focus op de omzet.” 

Niet voorbereid op pandemie
Door de marktwerking in de zorg was Nederland niet voorbereid op een pandemie als corona, is haar overtuiging.

“Een pandemie vraagt om out of the box naar oplossingen zoeken, wat totaal niet in een bureaucratisch ingericht systeem past”, vertelt Amber. “De marktwerking in de zorg heeft tijdens de coronacrisis laten zien dat ons zorgstelsel onvoldoende ruimte biedt voor een acuut veranderende patiëntenpopulatie en zorgvraag.” 

En wat stemt Amber Schoenmakers?
“Ik stem D66.” [Bram Keeris]

In deze serie artikelen verschenen eerder:

Verkiezingen (4): ‘Voor kernenergie betaal je een hoge prijs’
Verkiezingen (3): ‘Bsa kan in je nek hijgen’
Verkiezingen (2): ‘Geen plek voor discriminatie in het onderwijs’
Verkiezingen (1): 'Tijd dat de balans wordt rechtgetrokken'

Bekijk hier de uitslag van de verkiezingspeiling die Bron hield onder medewerkers en studenten van Fontys.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.