maart

Fontys gaat voor Kaag, nieuwkomer VOLT ook populair

D66 is favoriet bij Fontys. Van de 346 respondenten van onze enquête gaven er 84 aan op deze ‘onderwijspartij’ te gaan stemmen. Nieuwkomer VOLT scoort ook opvallend hoog. Er is wel een verschil tussen medewerkers en studenten.

De peiling van Bron werd door 346 mensen ingevuld. Daarvan waren er 262 docent/medewerker en 84 student. 43 mensen weten (nog) niet wat ze gaan stemmen, twee mensen stemmen blanco en één gaat niet stemmen.

Na D66 (24,3 procent van de stemmen) komt de VVD met 54 stemmen (15,6 procent) en als derde staat GroenLinks met 40 stemmen (11,6 procent). Opvallend hoog scoort nieuwkomer VOLT: 29 stemmen (8,4 procent).

Maak je een onderverdeling tussen docenten/medewerkers en studenten, dan zijn er meteen aardige verschillen te zien. Bij studenten staan in de top 3: VVD, D66 en VOLT. Bij docenten/medewerkers is dat: D66, VVD en GroenLinks (en VOLT op plek 5).

Klimaat en woningmarkt
Klimaat vinden beide groepen belangrijk; voor docenten/medewerkers staat dat thema op plek 1 bij de vraag welke thema’s het stemgedrag beïnvloeden, bij studenten op plek 2

Studenten vinden de woningmarkt nog belangrijker, het staat bij hen op plek 1. En op plek 3 staat de arbeidsmarkt. Docenten/medewerkers hebben op 2 hoger onderwijs en op 3 zorg staan. [Petra Merkx]

Tekst gaat verder onder tabellen.

Boilerplate

In de anonieme enquête konden respondenten hun e-mailadres doorgeven als ze nog een toelichting wilden geven op hun stemgedrag. Waarom stemden ze deze partij, wat vinden ze belangrijk?

Frank BaumanFrank stemt D66
Frank Bauman is één van de D66-stemmers. Bauman werkt als programmamanager bij Fontys Sporthogeschool en Fontys Vitaal. “Vitaliteit en gezondheid zijn in mijn werk en mijn privéleven belangrijk. Naar mijn mening sluit dit goed aan bij deze partij.”

Klimaat is voor hem een ander belangrijk thema. “Nu halen we sommige doelen (bijna) door de huidige coronamaatregelen, zoals minder vliegen. We moeten eindelijk goed aan onze klimaatdoelen gaan werken.” En, tot slot, ziet hij Kaag ook wel zitten. “Zij lijkt mij, naast Mark Rutte, een goede minister-president.”

Bianca stemt Groen Links
Bianca Peersman werkt als consultant bij Dienst Onderwijs en Onderzoek -Onderwijsinnovatie. Waarom kiest ze voor Groen Links? “Omdat deze partij de zorg, het onderwijs en klimaat wil verbeteren. Daarnaast is deze partij voor gelijke kansen voor iedereen.”

Klimaat vindt ze heel belangrijk: “Alles wat gedaan kan worden om de global warming een halt toe te roepen.” Ook andere standpunten van de partij, zoals het terugbrengen van de basisbeurs, het verlagen van de eigen bijdrage van de zorg en verhogen van de salarissen in de zorg zijn voor haar redenen om op GroenLinks te stemmen.

AndrĂ© van der PuttenAndré stemt VOLT
André van der Putten, stemt op nieuwkomer VOLT, niet in de laatste plaats vanwege zijn werk als docent bij Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen. “Ik kijk naar duurzaamheid, de energietransitie en heb veel contact met jonge mensen.”

Een Europees georiënteerde partij als VOLT kan klimaatproblemen volgens hem beter aanpakken. “Klimaatproblemen als stijging van de zeespiegel en CO2-uitstoot houden zich niet aan landsgrenzen en ook de economie is globaal van aard.”

Wat hem betreft gaat de politiek veel verder vooruitkijken en niet in cycli van vier jaar. “In Nederland (en Europa) hebben we geen lange termijn-plan. Hoe willen we dat onze samenleving eruitziet over 50 of 100 jaar? Droom, en maak een plan en stuur daarop, ook als het even tegenzit.”

Jelmer FieretJelmer stemt SP
Student Jelmer Fieret gaat woensdag op SP stemmen. “Ik wil eigenlijk op een vrouw stemmen, maar heb toch gekozen om te stemmen op Peter Kwint. Hij spreekt mij best wel aan.” Als student Pedagogiek vindt hij vooral het standpunt van SP over de jeugdzorg belangrijk. De partij wil dat er een eind komt aan de marktwerking en de wachtlijsten.

Maakt ‘corona’ voor hem nog het verschil in zijn stemgedrag? “Niet echt, ik heb wel gekeken naar partijen die bij de CBP-doorrekening niet bezuinigen op het sociale vlak. Ik denk dat we moeten investeren na de crisis en niet bezuinigen.”

Marc Mussaeus Marc stemt Pieter Omtzigt
Marc Mussaeus, docent bij Fontys Hogeschool Engineering, stemt met nadruk niet op een partij, maar op een persoon en dat is Piet Omtzigt (van het CDA). Waarom? “I
k ben in coronatijd toch wat teleurgesteld geraakt in sommige politici, soms door bewezen onvermogen en soms door loze beloftes. Maar Pieter Omtzigt steekt daar mijns inziens met kop en schouders bovenuit.”

Mussaeus vindt het bewonderenswaardig wat de man, bekend van de toeslagenaffaire, heeft ‘geconstateerd en ondanks enorme weerstand op de agenda heeft gekregen’. Van het CDA is de docent niet per se, ook niet van het onderwijsprogramma van deze partij, maar voor deze keer legt hij dat naast zich neer.

Danny JonkerDanny stemt JA21
Danny Jonker is in 2016 afgestudeerd bij Fontys, deed daarna een WO-master en werkt nu als docent/onderzoeker bij Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek. Hij gaat voor JA21. “Ik
denk dat zij het enige alternatief zijn om over rechts een coalitie te vormen.” Dit vanwege de uitsluiting van de partijen Forum voor Democratie en PVV door onder meer de VVD.

Jonker vindt dat JA21 een realistische kijk heeft op klimaatverandering, strengere immigratie en kritisch is op verdere integratie in de Europese Unie. Wat hem stoort is dat daar eigenlijk in deze tijd van polarisatie niet op constructieve wijze over gesproken kan worden.

“Binnen het hoger onderwijs wordt steeds meer aandacht gegeven aan termen als diversiteit en inclusiviteit, maar ik mis een diversiteit aan gedachten en meningen. Als je afwijkt van de ‘algemene mening’ word je al snel weggezet als extremist, racist, xenofoob, klimaatontkenner en alle andere welbekende termen. Jammer vind ik dat, want we zullen het uiteindelijk toch samen moeten doen. Ik ga dus graag in gesprek.”