Eindhoven,
21
april
2020
|
16:29
Europe/Amsterdam

R1 onder de circulaire sloophamer

download

Vandaag is een begin gemaakt met de sloop van R1, het grootste onderwijsgebouw van Fontys op campus Rachelsmolen. Iets vroeger dan gepland omdat door de coronacrisis eerder een van de sloopvoertuigen beschikbaar kwam.

Het 34 jaar oude gebouw wordt in fases verwijderd, waarna op dezelfde plaats nieuwbouw zal verrijzen waar vanaf 2023 de hogescholen Kind en Educatie, Paramedisch, Sociale Studies, Pedagogiek en Mens en Gezondheid gehuisvest worden. Die zijn nu nog te vinden aan de overkanten van de campus, op het TU/e-terrein en tegenover het Máxima Medisch Centrum.  

“Wij zijn hier zò blij mee”, zei Monique Peels, directeur Huisvesting & Facilitaire Zaken van Fontys. Zij was het die vanochtend de allereerste, symbolische sloophandeling mocht plegen. Niet zomaar de botte bijl, of in dit geval de grootst denkbare sorteergrijper, in de gevel - maar vrij subtiel een raamkozijn grijpen uit de eerste verdieping.

Fontys heeft namelijk gekozen voor circulair ontmantelen. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk materialen scheiden zodat die kunnen worden hergebruikt. Het meeste dat in het gebouw zat is al verwijderd. Een deel is of wordt hergebruikt binnen Fontys, zoals onder meer deurdrangers, cilinders, deurautomaten, plaatmateriaal en akoestische panelen. Nu wordt ook de romp zo onder handen genomen. 

Die duurzame sloop is ook de reden waarom Peels zo blij is: “We hebben heel veel energie en tijd gestoken in die circulaire ontmanteling. Omdat we vinden dat we als Fontys daarin een voorbeeldfunctie hebben. Even leek het alsof de coronacrisis dat allemaal dwars zou zitten. Maar gelukkig gaat dit gewoon door."

Opluchting
De sloop van R1 is een belangrijk moment in het grootschalige huisvestingsprogramma waar Fontys al langere tijd mee bezig is in Tilburg en Eindhoven. Een programma dat heel veel geld kost en veel voeten in aarde heeft. Bij alle betrokkenen overheerst daarom vooral de opluchting dat alles volgens plan doorgaat ondanks de coronacrisis.

Zo wordt in het kader hiervan nu de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw voor de hogeschool ICT in Eindhoven, nadat eerder de nieuwbouw in Tilburg al was voltooid. Ook de verhuizing enkele maanden geleden van de technische opleidingen in Eindhoven naar het Nexus-gebouw op het TU/e-terrein valt binnen dat programma.

“Het feit dat we duurzaam en circulair willen bouwen en dus ook slopen, betekent ook dat dit hele proces veel meer tijd kost. Maanden meer”, aldus programmamanager Bas van Gompel.

Niet goedkoper
Goedkoper is het zeker niet, al vallen de kosten ook niet schrikbarend veel hoger uit liet eerder bestuurslid Hans Nederlof al weten. Peels beaamt dat en voegt eraan toe het duurzame en circulaire karakter minstens zo veel gewicht in de schaal legt.

Even voor de sloophandeling van Peels, sprak Nederlof zo’n zestig betrokkenen en belangstellenden toe via MS Teams. In zijn digitale speech benadrukte ook hij dat Fontys duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en dat hij blij is dat de planning niet is aangetast: “Ondanks de crisis lukt het ons om goede afspraken te maken met onze aannemers en alle partijen die daarbij betrokken zijn.” [Jan Ligthart]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
piet slenders
23
April
2020
Beste,
Ziet er indrukwekkend uit, toch het gebouw waar ik zelf meer dan 10 jaar gelden ooit mijn opleiding genoot.
Ik heb vaak gedacht, ze moesten nog iets moois kunnen doen met die goede binnenkozijnen, die zijn volgens mij hardhout en hebben dus niks geleden.
Desnoods naar de 2e hands markt voor Tiny houses, of maak er een tuinkas van :)?
Misschien is dit te klein gedacht maar als je ooit zelf een kozijn hebt gemaakt weet je hoeveel werk en materiaal erin zit...
gr Piet