Eindhoven,
13
december
2023
|
13:47
Europe/Amsterdam

Nieuw jaar, nieuwe regels omtrent wegwerpplastic

De stap naar een wereld zonder plastic wordt ook bij Fontys langzaam maar zeker gezet. Tot 1 januari zie je her en der nog wegwerpplastic, daarna is het gedaan. Disposables gaan (nu écht) in de ban. 

De voorbereidingen voor een verbod op wegwerpplastic zijn een paar maanden geleden al in gang gezet. Alle medewerkers van Fontys hebben een eigen beker ontvangen, het bring your own-principe wordt gepromoot en bij sommige cateraars op bepaalde Fontys-locaties worden al herbruikbare alternatieven zoals de Billie-cup aangeboden.   

Maar toch lijkt het besef dat er vanaf het nieuwe kalenderjaar helemaal geen wegwerpbekers, -bordjes of -bestek meer worden aangeboden, nog niet bij iedereen ingedaald. Logisch ook: bij vrijwel alle koffieautomaten staan de wegwerpbekertjes nog voor het grijpen. “Daar komt straks echt verandering in”, zegt facilitymanager Karlijn Schoonbrood. “De cups bij de koffieautomaten gaan vanaf de kerstvakantie allemaal terug naar de leverancier. Dat zijn er jaarlijks 1,2 miljoen in het totaal.” 

Wennen 
De plastic koffiebekers verdwijnen en maken plaats voor de beker die iedere Fontys-medewerker heeft gekregen. Schoonbrood: “Ik neem mijn beker elke dag mee naar huis, zet hem in de vaatwasser en neem hem de volgende dag weer mee naar school. Het zal tijd kosten voor die gewenning er bij iedereen in zit, net zoals het tijd kostte voor het normaal werd dat je geen gratis plastic tasje meer krijgt in de winkel.” 

Voor studenten zijn er andere opties. Zij kunnen tegen betaling een herbruikbare cup kopen die ze mee naar huis nemen of in kunnen leveren. “Als studenten zonder een eigen mok een drankje halen bij een koffieautomaat, valt er tegen een meerprijs van één euro een herbruikbare beker naar beneden. Daarnaast wordt er bij eet- en drinklocaties van onze cateraars gewerkt met recyclesystemen. Je betaalt eenmalig een bedrag voor bijvoorbeeld een soepkom, en levert die soepkom na gebruik weer in. Daarvoor krijg je een borgmunt of direct korting op je eerstvolgende bestelling.”   

Alternatief  
Voor medewerkers en studenten lijken de regels helder. Maar hoe zit het met bezoekers? “Een lastigere doelgroep”, aldus Schoonbrood. “Want wat doen we met open dagen waarbij honderden mensen onze locaties bezoeken? We mogen geen plastic koffiebekers meer aanbieden, dus moeten er alternatieven komen. De locatie in Venlo kan door de omvang nog met servies werken, maar in Eindhoven en Tilburg kan dat niet. Daar wordt gekozen voor hardcups.” 

Die hardcups - harde plastic bekers die ontworpen zijn om keer op keer te worden gebruikt - worden gehuurd, wat dan weer een nieuw probleem met zich meebrengt. Ze moeten worden ingeleverd, maar hoe zorg je ervoor dat alle bezoekers dat doen? “Het is aan de organisatoren van de open dagen om het aantal koffiepunten tijdens een open dag te minimaliseren zodat je enigszins kunt controleren waar de koffiecups zijn en blijven. Ook moeten we rekening houden met genoeg inleverpunten. Je wilt er toch zoveel mogelijk terug. Elke beker kost immers geld.” [Karen Luiken] 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.