Eindhoven,
06
juli
2023
|
13:37
Europe/Amsterdam

Toch geen meerprijs voor wegwerpplastic

De soap over de ban op wegwerpplastic continues. Hoewel eerder gecommuniceerd werd dat tot het nieuwe kalenderjaar een meerprijs voor disposables met plastic zou moeten worden betaald, blijkt dat nu tóch niet het geval.

Bron schreef al meerdere malen over het complexe probleem rondom disposables met plastic, die sinds 1 juli niet meer gratis verstrekt mogen worden bij to go-locaties. Vanaf 1 januari 2024 mag er helemaal geen wegwerpplastic meer verstrekt worden. Niet gratis, maar ook niet tegen een meerprijs van bijvoorbeeld 25 eurocent voor een beker. Bij to stay-locaties, dus plekken waar gekochte producten ter plekke worden genuttigd, mag wegwerpplastic tot het nieuwe kalenderjaar nog wel gratis verstrekt worden. 

Fontys heeft zowel to go- als to stay-locaties en heeft ervoor gekozen hier één lijn in te trekken. Vanaf 1 januari 2024 is Fontys in zijn geheel ‘to stay’. De Rijksoverheid heeft na vragen van Fontys laten weten dat er altijd voor mag worden gekozen om een voedselafgiftepunt in te richten volgens de regels voor consumptie ter plaatse. Ook als het officieel om een to go-locatie gaat.

Geen straf
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), een organisatie die controles op naleving van de wetgeving uitvoert, zal tot het nieuwe kalenderjaar geen straffen uitdelen als locaties niet voldoen aan de regels voor ‘to go’,  mits er kan worden aangetoond dat het voedselafgiftepunt zal worden ingericht volgens de regels voor consumptie ter plaatse.

“Concreet betekent dit voor Fontys dat er tot het einde van het jaar geen meerprijs gevraagd hoeft te worden voor disposables door de cateraars en koffieleverancier Maas. Dit gaan ze dus ook niet doen”, zegt Anita Swinkels, manager Facilities bij Fontys.

 “We blijven wel in de communicatie het bring your own-principe promoten, waarbij je je eigen bestek en beker meebrengt. En bij de cateraars wordt in ieder geval ook al een herbruikbaar alternatief aangeboden. Verder zijn we dus nu in voorbereiding om alles ingeregeld te krijgen om per 1 januari 2024 met disposable plasticvrij te zijn.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.