door Karen Luiken,
28
maart
2024
|
12:39
Europe/Amsterdam

'Verslaving in online gokken blijft lang onzichtbaar'

Online gokken. Hoe verslavend is het eigenlijk? De een wil er niets mee te maken hebben, de ander ziet de problemen er niet van in. Maar dat laatste is nou precies waar het misgaat. ‘Studenten vinden het een makkelijke manier van geld verdienen.’

Twee docentonderzoekers van Fontys, Bart van Bezooijen en Jeroen Hairwassers, zijn vorige week een grootschalig onderzoek gestart naar online gokken onder studenten. Sinds de legalisering van de onlinekansspelmarkt eind 2021 is dit fenomeen onder deze doelgroep namelijk flink toegenomen.

Dat zien niet alleen docenten, maar ook studenten zelf, blijkt uit reacties die nu al in het onderzoek naar voren zijn gekomen. ‘Ik ben verslaafd geweest aan online gokken’, klinkt het bij een van de respondenten. ‘Ik heb hulp gezocht en ben nu bijna tien maanden clean. Mentaal gaat het ook veel beter.’ 

Staatslot
Een andere student koopt elke maand een staatslot in de hoop een groot geldbedrag te winnen en zo van zijn studieschuld af te komen. ‘De kans op miljoenen maakt dat ik speel. Daarmee hoop ik mijn studieschuld af te kunnen betalen, anders kom ik er nooit vanaf.’

Er zijn meerdere jongeren die aangeven online te gokken. Ze zetten dan, als tijdverdrijf tijdens een college of al wachtend op de bus, even snel een paar euro in op een voetbalwedstrijd. Maar of dat problematisch is? ‘Mensen in mijn omgeving vinden van niet. Ze zien het meer als een makkelijke manier van geld verdienen’, aldus een respondent.

Verzuipen
Student Bart van de Ven, die voor zijn opleiding SPECO betrokken is bij het onderzoek van Hairwassers en Van Bezooijen, ziet dat anders. Hoewel hij en zijn vrienden ook weleens geld inzetten op een voetbalwedstrijd, snapt hij waar de zorgen vandaan komen. “Online gokken is heel simpel en ik kan me goed voorstellen dat mensen erin kunnen verzuipen. Sommigen gaan er zo op in dat ze er financiële problemen door krijgen.” 

Dat gebeurt niet alleen bij het inzetten op voetbalwedstrijd, maar ook bij krasloten en online casino’s. “Via je telefoon kun je heel veel verschillende apps downloaden. Iedereen met een internetverbinding kan geld inzetten op van alles en nog wat. Het is echt heel simpel, ook voor minderjarigen. Die melden zich gewoon aan met een vals account.” 

De oplossing? Die is er volgens Bart (nog) niet. “Ik denk niet dat het opnieuw illegaal maken van de onlinekansspelmarkt zou helpen. Maar het toezicht moet wel strenger en beter, zeker voor minderjarigen.”

Karin van GompelDe effecten
Met dat laatste is Karin van Gompel het eens. Zij is nu docent bij Fontys, maar heeft een achtergrond in de kansspelbranche als Responsible Gaming Specialist en preventiemedewerker bij Novadic-Kentron. “Als preventiemedewerker heb ik een aantal jongeren van de SPECO-opleiding gesproken en daar maakte ik uit op dat er bij deze opleiding heel veel wordt ingezet op wedstrijden. Veel meer dan bij Toegepaste Psychologie, waar ik nu werk.”

Van Gompel weet dankzij haar werkervaring wat onlinegokverslavingen met jongeren kunnen doen. “Vaak begint het met het stelen van geld van mensen in het gezin. Maar ook mentaal is het een probleem: ze zijn in gedachten alleen nog maar bezig met daar waar ze verslaafd aan zijn. Verslaafden slapen slecht, lijden aan concentratieverlies en hebben minder sociale contacten. Een opleiding of andere zaken die belangrijk zijn, komen op een zijspoor te staan. De verslaving neemt het brein als het ware over.”

En wat het nóg gevaarlijker maakt, is dat een onlinegokverslaving lang niet altijd zichtbaar is. “Als iemand gedronken heeft, kun je dat ruiken. Als iemand drugs gebruikt, kun je dat zien. Maar iemand die online gokt, kan dat vaak langer verborgen houden. Wij als docenten hebben een signalerende functie en ik denk dat het heel belangrijk is dat we het onderwerp bespreekbaar maken. Negeer de gesprekken niet die je studenten hoort voeren in de klas. Vraag juist door.”

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.