Eindhoven,
08
juli
2021
|
11:26
Europe/Amsterdam

Van mondkapje naar relatiegeschenk

Wat te doen met de 325.000 mondkapjes die uitvaartverzorger DELA op jaarbasis heeft gebruikt? Recycle ze tot relatiegeschenken! Die oplossing kwam als beste bovendrijven bij een onderzoek door drie studenten van de Fontys-minor Circulaire Economie.

Bij opdrachtgever DELA hebben Frank van de Ven, Vic van Rooij en Marlou Duchâteau deze week hun bevindingen. “We onderzochten de verschillende marktmogelijkheden voor hergebruik van de mondkapjes, vertelt Marlou. “Uiteindelijk zijn zeven opties uitgebreid geanalyseerd.”

De Interall Group ‒ een bedrijf dat relatiegeschenken maakt van afvalstromen ‒ lijkt één van de aantrekkelijkste alternatieven te bieden om de mondmaskers van DELA te verwerken.

Nieuwe producten
Die zien we straks bijvoorbeeld terug als boekensteun. “Ingezamelde mondkapjes gaan in de versnipperaar, waarna van deze resten platen geperst worden.” Die dienen als grondstof voor circulaire relatiegeschenken. (Tekst gaat verder onder de foto)

Gebruikte mondkapjes te over. Volgens Marlou zit de bottleneck bij het vinden van nieuwe afzetgebieden voor de eindproducten. “We hopen dat DELA daarin, met haar enorme netwerk, iets kan betekenen. Zij kunnen zo misschien de weg wijzen naar nieuwe klanten voor zulke relatiegeschenken.”

Steriliseren
Een andere optie die de studenten onderzochten was de sterilisatie van gebruikte mondkapjes. Die bleek in de analyse niet haalbaar. “Hierbij moeten mondkapjes in groten getale worden ingezameld, om tegelijkertijd te worden gesteriliseerd”, zegt Marlou. “Het vervoer naar zo’n centrale plek brengt echter hoge transportkosten en extra CO2-uitstoot met zich mee.”

Een tweede onderzochte mogelijkheid was sterilisatie op de DELA-locatie zelf, met behulp van UV-kisten. “Deze oplossing is echter te kostbaar vanwege de aankoopprijs van de UV-kisten.”

Marlou DuchâteauEen andere optie die er bij het onderzoek uitspringt, is het idee van afvalinzamelbedrijf Renewi. Dit ontwerpt samen met een mondkapjesproducent een mondkapje dat in zijn geheel uit één materiaal bestaat en zodoende eenvoudiger kan worden verwerkt.

Snel schakelen
Marlou kijkt met veel plezier terug op de minor in Eindhoven. “Ik heb prettig samengewerkt met medestudenten Vic en Frank, de begeleiders vanuit Fontys en met DELA. Ons onderzoek duurde zo’n zes maanden. Er zijn waardevolle resultaten geboekt, maar de uitkomsten waren nog relevanter geweest als ze eerder gekomen waren.” Nu lijkt het mondkapjes-tijdperk immers abrupt te eindigen.

“Ik hoop dat we in het vervolg als samenleving ook sneller leren hoe we met zulke grote, onvoorziene afvalstromen kunnen omgaan. Ook dat is een les uit ons onderzoek.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Martijn van de Koolwijk
13
July
2021
Leuk en nuttig onderzoek! Het eindresultaat is overigens hier te lezen: https://www.dela.nl/over-dela/maatschappelijk-verantwoord/materialen
Eugène Thijssen
09
July
2021
Marlou, Frank en Vic, proficiat met jullie mooie minor-resultaat en vooral met jullie bijdrage aan dit actuele, maatschappelijk probleem. Dank ook aan DELA. "Fontys for Society", met de minor Circulaire Economie !