door Jan Ligthart,
20
maart
2024
|
14:11
Europe/Amsterdam

Taakstraf voor mishandeling student in Nexus-gebouw

De rechtbank heeft een 25-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur en een schadevergoeding van bijna 6.000 euro voor de mishandeling van een Fontysstudent in februari 2022. De politierechter legde een zwaardere straf op dan het Openbaar Ministerie had geëist vanwege de ernst van het feit én omdat de mishandeling gebeurde in een gebouw van Fontys.   

Het voorval vond plaats op 3 februari 2022 in de gangen van het Nexus-gebouw op het TU-terrein in Eindhoven in het volle aanzicht van meerdere studenten.  Het slachtoffer was een destijds 22-jarige student Technische Bedrijfskunde. 

De oorspronkelijke eis van de officier van justitie was een taakstraf van 120 uur waarvan 40 voorwaardelijk voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel. De politierechter oordeelde gisteren echter dat sprake was van een zeer ernstig feit: het slachtoffer liep een gebroken neus op en kon een tijd lang niet meer werken. Hij werd bovendien geconfronteerd met grote onkosten waaronder ziekenhuiskosten, medicijnen en reiskosten. 

Maar de rechter tilde vooral ook erg zwaar aan het feit dat de student was mishandeld in een gebouw van een hoger onderwijsinstelling. “Dat hoort een plaats te zijn waar studenten en medewerkers zich te allen tijde veilig moeten kunnen voelen.” 

Dat een onbekend aantal mensen getuige was van de mishandeling, was destijds ook de reden voor Fontys alle studenten en medewerkers van de afzonderlijke instituten in het Nexus-gebouw van het voorval op de hoogte te brengen. Naast de Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek (BEnT) waar het slachtoffer studeert, huizen daar ook de instituten Engineering en Toegepaste Natuurwetenschappen.

Van de opgelegde taakstraf van 160 uur is 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Mocht de veroordeelde in die periode wederom in de fout gaan, dan wordt niet alleen die 60 uur alsnog onvoorwaardelijk, maar krijgt hij ook een contactverbod met het slachtoffer opgelegd. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Johan Wijnhoven
22
March
2024
De vraag die ik me stel is wat de betekenis is ofwel wat is de boodschap van dit artikel ? Was de 25 jarige man uit Veghel, klaarblijkelijk niet student, mogelijk onbevoegd in het gebouw, de agressor, de student het slachtoffer en was student niets te verwijten. Of was het letsel een gevolg van een door student begonnen ruzie of abusievelijk toegebracht uit zelfverdediging ? We zien in de samenleving dat meer en meer mensen zich onthouden om te helpen bij ongerechtigheid en of agressie uit angst voor de gevolgen. Mensen kijken toe en grijpen niet meer in. De politie kan niet overal zijn. Moraal van mijn verhaal is dat ik hoop dat met het oordeel van de politierechter een bijdrage werd geleverd aan een veiligere en leefbaardere samenleving.