Eindhoven,
21
september
2022
|
11:05
Europe/Amsterdam

Subsidies en regelingen: waar hebben studenten recht op?

* UPDATE * Het leven voor studenten is duur. Voor een kamer betaal je de hoofdprijs. Boodschappen kosten klauwen met geld. En energie is bijna onbetaalbaar. Hoe bespaar je op je kosten? Simpel: met allerlei subsidies en regelingen.

Samenvatting

Het leven wordt bijna letterlijk elke dag weer duurder. Bron belicht rond Prinsjesdag in drie artikelen de gevolgen van de inflatie voor jou als student. Vandaag aflevering 3:  Op welke subsidies en regelingen heeft een student recht?  

Veel studenten komen in aanmerking voor bepaalde subsidies of regelingen zonder dat ze het weten. Neem bijvoorbeeld de aanvullende beurs, een onderdeel van studiefinanciering. Deze is voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit. 

Maar let op: je krijgt het alleen als je voldoet aan een aantal eisen. Zo moeten je ouders onder de grens van een bepaald inkomen zitten en is het belangrijk dat niet al je broers of zussen ook een aanvullende beurs krijgen. 

Het is gratis geld dat een gift wordt als je binnen tien jaar je diploma behaalt. Doodzonde om het niet aan te vragen als je er recht op hebt. Toch zijn er studenten die de aanvullende beurs – vaak onbewust – laten liggen. Uit een rapport van het Centraal Planbureau uit 2020 blijkt dat het om een kwart van de studenten gaat.

Dan is er de halvering van het collegegeld. Daar heb je recht op als je voor het eerst met een opleiding aan een bekostigde universiteit of hogeschool begint. Je betaalt in het eerste jaar de helft van het wettelijke collegegeld. Ga je een lerarenopleiding doen? Dan krijg je diezelfde korting voor maar liefst twee jaar. [Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Energietoeslag
De energietoeslag kan eenmalig bij een gemeente worden aangevraagd. Het gaat om een bedrag van ongeveer 1.300 euro. Je ontvangt hem wanneer je als alleenstaande niet meer dan 1.310,05 euro verdient of niet meer dan 1.871,50 euro als samenwonende. 

Er is een maar: hoewel studenten vaak aan deze eisen voldoen, kunnen zij de toeslag lang niet in elke gemeente aanvragen. Neem bijvoorbeeld Eindhoven. Een woordvoerder van de gemeente verwijst door naar de website. Dan wordt duidelijk dat studenten zijn uitgesloten van de energietoeslag. 

De rechtbank heeft evenwel op 5 augustus bepaald dat studenten niet zomaar mogen worden uitgesloten van de energietoeslag. Gemeente Eindhoven laat weten dat ze onderzoekt welke gevolgen deze uitspraak heeft. ‘Als het wel mogelijk wordt voor studenten om de energietoeslag aan te vragen, dan laten we dat hier weten,' staat op de gemeentelijke website. 'We verwachten in het najaar meer duidelijkheid.’

Tot die tijd kunnen studenten die in financiële problemen komen door de gestegen energiekosten, een individuele bijzondere bijstand aanvragen.

Tilburg
In Tilburg staan de zaken er sinds vorige week anders voor. Sinds 15 september kunnen studenten met een zelfstandige woonruimte een toeslag aanvragen”, zegt Saskia Döll van gemeente Tilburg. “Ze moeten een eigen adres, keuken en een badkamer hebben die niet gedeeld wordt met andere huishoudens. De voordeur moeten ze zelf op slot kunnen doen. Voldoe je niet aan deze eisen, dan kun je de toeslag niet aanvragen."

Den Bosch
Studenten uit Den Bosch kunnen net als studenten in Tilburg een toeslag aanvragen, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het bedrag wordt alleen per adres uitgekeerd aan de hoofdbewoner. Deel je je huis met meerdere mensen? Dan ontvangt dus niet iedereen 1.300 euro op zijn rekening.

Het beleid wordt momenteel herzien, meldt een woordvoerder van gemeente Den Bosch. “Uiteraard gelden voor studenten dezelfde regels als voor andere inwoners. Wanneer het beleid is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, publiceren we het op onze website. Voor Bossche studenten geldt dat als ze moeite hebben om rond te komen of bang zijn om in de schulden te komen, ze zich het beste kunnen melden bij Eerste Hulp Bij Geldzaken.”

Venlo
Studenten in Venlo hebben minder geluk. Op de website van de gemeente staat dat de toeslag bestemd is voor huishoudens met een laag inkomen, die een zelfstandige woonruimte bewonen. Studenten vallen hier niet onder, zo blijkt uit het volgende stukje tekst: ‘Mensen die in een inrichting wonen, mensen onder de 21 jaar, studenten, kamerbewoners of daklozen krijgen de energietoeslag niet.’ 

Sittard
Tot slot Sittard. Op de website van deze gemeente staat van alles over een energietoeslag, maar studenten worden niet genoemd. Een woordvoerder vertelt echter dat studenten gewoon een energietoeslag aan kunnen vragen. “We beoordelen de individuele situatie van de aanvrager. De student moet wel voldoen aan de algemene opgestelde voorwaarden (beleidsregels), zoals het hebben van inkomen tot 120%, een zelfstandig huishouden en het betalen van een energierekening. Daarnaast dient de student ouder te zijn dan 21 jaar.”

Is er sprake van gestegen energiekosten, onvoldoende draagkracht en is de toegekende energietoeslag daarbij onvoldoende om deze kosten te kunnen betalen? “Dan hebben huishoudens de mogelijkheid om bijzondere bijstand aan te vragen.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Studentenkamers en huurtoeslag 
De subsidies en regelingen zijn geen overbodige luxe voor studenten. Als ze zich al blauw betalen aan boodschappen, dan al helemaal aan een woonruimte.

Om een voorbeeld te noemen: de meeste kamers met gedeelde faciliteiten in Eindhoven kosten tussen de 400 tot 475 euro. Voor duurdere kamers ben je vaak 550 euro kwijt, maar daar krijg je wel meer ruimte voor terug. Vaak zelfs een eigen kitchenette of wastafel. Kleinere kamers zitten onder de 400 euro, studio’s kosten dan weer gemiddeld 640 euro per maand. In Tilburg zijn de prijzen vergelijkbaar, misschien zelfs een tikkeltje lager.

Gelukkig bestaat er huurtoeslag. Deze kun je aanvragen als:

-       Je een zelfstandige woonruimte huurt

-       Je minimaal achttien jaar oud bent

-       Je bij de gemeente ingeschreven staat op je woonadres

-       Je de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebt

-       Je inkomen en vermogen niet boven een bepaald bedrag vallen

-       Je huurprijs niet hoger is dan 763,47 euro, of als je jonger bent dan 23 jaar, niet hoger is dan 442,46 euro. [Karen Luiken]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
eric
06
December
2022
goede dag,

Mijn dochter studeert sinds sept 2022 in NL en ik, de vader, ben woonachtig in het buitenland. Nu wilt mijn dochter sla student gaan wonen in een camper, wat ik een top idee vind, maar de vraag is of zij dan ook subsidie kan aanvragen?
Ze is 18 jaar
doet een MBO opleiding
heeft een woonadres als postadress waar ze dus niet zal wonen

Wat zijn haar mogelijkheden om in aanmerking te komen voor subsidie(S) als uitwonende.

alvast bedankt

met vriendelijke groeten

Eric Gresnigt
herm
23
September
2022
Steven