Eindhoven,
09
juni
2022
|
14:08
Europe/Amsterdam

Politiebaas geeft studenten mee: 'Zeg nee tegen drugs'

Drugsafval, hennepkwekerijen, witwaspraktijken. Er gebeuren in Brabant dagelijks dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Wilbert Paulissen weet daar als hoofdcommissaris van de politie alles van en praat er woensdag tijdens de tweede Fontys Masterclass over in het Parktheater in Eindhoven.

Na een succesvolle eerste Fontys Masterclass in maart, met Loiza Lamers als gast om over diversiteit te praten, is het nu de beurt aan Wilbert Paulissen. Hij heeft aan het hoofd gestaan van de landelijke recherche en is inmiddels de hoogste baas van de politie in Brabant.

Enkele honderden mensen hebben zich aangemeld voor deze middag en trotseren de regen om erbij te kunnen zijn. Een kleine veertig bezoekers krijgen een ereplekje op het podium, de rest verzamelt zich in de zaal. 

Het went niet
Het politievak is Paulissen met de paplepel ingegoten. Zijn vader was jarenlang agent in Eindhoven, zelf is hij al sinds zijn zeventiende actief. Hij doet het werk al 43 jaar, maar kan nog steeds onder de indruk raken van de vreselijke dingen waar hij mee te maken krijgt.  

“Als ik dat drama zie rond het jongetje in Limburg… Dat raakt me”, zegt de politiebaas. “En waar ik ook erg gevoelig voor ben, zijn oudere echtparen die in hun huis overvallen en vastgebonden worden. Dat zijn dingen waar je niet aan kunt wennen.” [Tekst gaat verder onder de afbeelding]

De commissaris praat over de politie die zwaar onder vuur ligt. Over schokkende drugscijfers. Over het ronselen op scholen. Maar ook over de verschrikkelijke gevolgen die het drugscircuit met zich meebrengt. 

“Het is niet zo dat alleen mensen uit de onderklasse hun toevlucht zoeken in deze markt om extra bij te verdienen, ook studenten laten zich verleiden tot die ene stap. En ik kan je voorspellen: als je eenmaal zover bent, kom je er niet meer uit. Je wordt misschien snel rijk, maar vergeet niet dat er een enorme keerzijde zit aan de onderwereld.”

Vragen uit publiek
De keerzijde. Daar weet een oud-directrice van een basisschool alles van. Tijdens een vragenrondje vertelt ze over het vriendje van haar kinderen dat zelfmoord pleegde omdat hij bekneld was geraakt in het drugscircuit. Ze vraagt zich af wat het onderwijs zou kunnen doen om drugscriminaliteit tegen te gaan.

Het antwoord is volgens Paulissen simpel: creëer een krachtige nee tegen drugs, ook op scholen. “Ondermijning vindt iedereen erg. Iedereen vindt het erg als een broer van een kroongetuige wordt doodgeschoten. We kennen allemaal de verschrikkelijke dood van Peter R. de Vries. Dat vinden we erg. Maar wat we niet erg vinden, zijn drugs.” [Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Behalve de oud-directrice is er ook een andere gast aanwezig die zijn verhaal wil doen: Dennis Grotenhuis, een ex-verslaafde. “Ik begon me te realiseren dat ik echt een progressief drugsprobleem had toen ik gekke dingen begon te doen, zoals coke roken”, zegt hij. “Het werd steeds erger. Steeds grimmiger. Steeds lelijker.”

Grotenhuis studeerde drie jaar geleden als verpleegkundige af bij Fontys. Ooit werkte hij als docent. “Tijdens mijn verslaving was er een periode dat ik gewoon voor de klas stond. Achteraf gezien weet ik dat ik toen niet goed functioneerde”, vertelt hij. “Ik heb dertig jaar gebruikt. Het begon met een biertje op mijn 12de en eindigde toen ik me op mijn 41ste incheckte bij een kliniek. Nu help ik andere mensen die verslaafd zijn geraakt.”

Drugsgebruikers aanwezig?
De masterclass eindigt met een vraag van presentator Marcel van Herpen. Zijn er studenten in de zaal die ooit drugs gebruikt hebben? Slechts enkele bezoekers steken voorzichtig een hand op. Onder hen ook een vrouwelijke student die haar ervaring wil delen.

“Ik heb geen drugs gebruikt omdat ik een maatschappelijke druk voelde. Ik deed het omdat ik er positieve verhalen over hoorde van vrienden om me heen. Ik wilde ontdekken hoe het was. Je leert jezelf op een positieve manier kennen door een keer een pilletje te pakken. Ja, het kan gevaarlijk zijn en verkeerd gaan, maar het kan ook heel leuk zijn.”  [Karen Luiken]

Zondag 26 juni wordt de masterclass uitgezonden op Omroep Brabant. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Paul
12
June
2022
Dat drugsgebruik vind ook plaats bij de politie zelf.
https://bpoc2020.nl/politierapport/
(En dit staat nog los van het slikken van allerlei medicatie drugs om met de huidige stres om te kunnen gaan.)

Oudgedienden weten vast nog dat zo'n 25 jaar terug het Menswaardige aspect veel ruimer aanwezig was.
Ik ben zelf opgegroeid met ontzag voor de politie, die waren je vriend en werkelijk dienstbaar. Op het locale bureau in het dorp ging ik als kind politie plaatjes halen.

Het is volgens mij onder andere mis gegaan bij het vercommercialiseren van de politie. Gevoel uit en gewoon doen wat je opgedragen wordt. En dan krijgen veel Mensen (gelukkig nog) wroeging wat zich dan weer kan uiten in (medicatie)-drugsgebruik.
Jan van den Hanenberg
10
June
2022
Team bron,
Zouden er misschien ook ervaringsdeskundige gastlessen kunnen geven over de gevaren van drugs.
Zei zijn degene die de studenten kunnen laten voelen wat drugs met een mens kan doen?
Het begint altijd onschuldig met een biertje of pilletje.