Op komst: lessen Nederlandse taal voor alle studenten
Hé student, fa'ka? Ook zo lekker bezig met zo kort mogelijk communiceren op social media? Aaight! Maar funest voor je taalbeheersing. Die toch al niet best is bij de meesten. Daarom wordt bij Fontys achter de schermen hard gewerkt om de wens van minister Dijkgraaf - bevorderen van de Nederlandse taalvaardigheid onder studenten - vorm te geven. Voor internationals, maar ook voor Nederlandse studenten.
Dijkgraaf wil dat hogescholen en universiteiten de taalvaardigheid in het Nederlands bij alle studenten gaan bevorderen, omdat dit hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Bovendien zou de kans dan groter worden dat studenten uit het buitenland na hun studie in Nederland blijven.
Hij vraagt hogescholen en universiteiten om de Nederlandse taal in het onderwijs te behouden en te versterken: “Nederlands is en blijft de hoofdtaal, waarbij de toegestane uitzonderingen beter worden gedefinieerd. Dat maakt toezicht hierop mogelijk.” Voor dat laatste is een nieuw wetsvoorstel nodig, dat niet eerder van kracht kan zijn dan september 2024.
IntegratieAls het aan directeur van de dienst Studentenvoorzieningen José Theulen ligt, is er voor die tijd bij Fontys al van alles gebeurd op dit vlak. “Er is al geruime tijd een taalcommissie aan de slag, die inhoudelijk vorm gaat geven aan het taalbeleid. En wij zijn aan het nadenken over hoe je dit praktisch vormgeeft.”
De brief van de minister van afgelopen vrijdag heeft dat proces volgens Theulen alleen maar meer urgentie gegeven. “Beheersing van de Nederlandse taal biedt voor internationals niet alleen betere kansen op de arbeidsmarkt. Het bevordert ook de integratie. En daarmee ook de ‘stay-rate’, zodat meer buitenlandse studenten na hun studie niet meteen vertrekken maar voor een baan in Nederland kiezen.”
De dienst gaat er nu extra hard mee aan de slag. Zo is er overleg met NT2-docenten (NT2 is het niveau van taalbeheersing waarbij iemand zich minimaal kan redden in de Nederlandse samenleving) en de Fontys lerarenopleiding in Sittard, waar de minor ‘Taal en Cultuur’ wordt gegeven. Niet dat alle internationale studenten die minor moeten volgen, maar het is in elk geval een optie voor studenten die meer willen met de Nederlandse taal.
“Het wordt een hele nieuwe doelgroep waar we mee aan de slag gaan. Als het gaat om de internationale studenten, zijn die vooral te vinden bij de economische en technische opleidingen, bij de Kunsten, ICT, ACE en Paramedisch. Maar het geldt ook voor de Caribische studenten: die groep worstelt eveneens met de Nederlandse taal."
En dat geldt tot op zekere hoogte net zo zeer voor alle Nederlandse studenten: "We zien al langer dat er iets gebeuren moet. Ook bij de Nederlandse studenten is taalbeheersing er flink op achteruitgegaan. Zowel in kennis, als schrijven en het begrijpen van moeilijkere teksten. Het is ook een factor bij studieuitval. ”
Docenten
Hoe dit in de praktijk vorm gaat krijgen, kan Theulen nog niet zeggen. “We willen dit integreren in heel ons onderwijs. Het liefst al vanaf komend studiejaar. Maar je moet ook realistisch zijn: hoeveel kun je in zo'n korte tijd voor elkaar krijgen?”
Niet alleen moet het onderwijsprogramma aangepast worden. “Ja, er zullen meer docenten Nederlands nodig zijn. Het is de vraag of dat alles lukt voor 1 september van dit jaar.” [Jan Ligthart]
De moedertaal laat toe zich maximaal uit te drukken, zichzelf te zijn.
Vanuit het land met de 3 talen waarin sinds de onafhankelijkheid niet één dode gevallen is im zuiver communautaire redenen.
@Willy Daniëls: Vlamingen zijn altijd beter geweest in taal dan Nederlanders. Denk aan het programma 10 voor Taal, dat werd 9 van de 10 keer gewonnen door de Vlamingen. Hopelijk zet ook bij jullie de negatieve trend niet voort.
NT2 heeft niets te maken met niveau aanduiding! Het betekent Nederlands als Tweede Taal t.o.v. het Nederlands als moedertaal of als vreemde taal.
Het Europees Referentiekader geeft niveaus aan op A-B- en C-niveaux per vaardigheid voor elke taal is dat uitgewerkt.