Eindhoven,
15
december
2017
|
10:31
Europe/Amsterdam

'Ook de loodgieter koopt een bitcoin'

“Ik zou iedereen aanraden om zich op de cryptocurrency-markt te begeven"

De bitcoin wordt steeds meer iets voor de ‘gewone burger’. Of beter gezegd, de ‘gewone student’. Zo richtte Fontys-alumnus Karsten Nilsen het bedrijf CleverCoin op en huidig Fontys-student Kevin van der Eerden kocht en verkocht zijn eerste bitcoin.

“Ik vind de bitcoin al interessant sinds de eerste keer dat ik er iets over las in 2013 en toen heb ik er al meteen een gekocht”, zegt Karsten, die ICT in Eindhoven heeft gestudeerd. Hij is medeoprichter van het Eindhovense bedrijf CleverCoin, dat zorgt dat hun klanten kunnen handelen in cryptocurrency, zoals de bitcoin. In 2016 is de onderneming verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Kraken. Karsten richt zich nu op zijn eigen ict-bedrijf.Kevin van der Eerden, Fontys student Automotive Engineering in Eindhoven

Kevin is student Automotive Engineering in Eindhoven. Hij begeeft zich nog niet zo lang op de 'cryptocurrencymarkt'. “Ongeveer twee maanden geleden heb ik een bitcoin gekocht en inmiddels ook weer verkocht. Ik verkocht ze in twee delen. Beide keren heb ik 150 euro winst gemaakt. Ik verkocht ze, omdat ik er geen goed gevoel meer bij had. Het is nu echt een hype en de vraag is hoe lang een hype volhoudt. Ik ben zeker wel voorstander van een digitale munt, dus wie weet koop ik later wel weer een bitcoin.”

Naast bitcoins zijn Kevin en Karsten ook in het bezit van andere cryptocurrencies. “Er zijn meerdere crytocurrencies, maar bitcoin is de populairste”, zegt Karsten.

Wat is een bitcoin?
De bitcoin is een vorm van elektronisch geld of cryptogeld. Een bitcoin is simpel gezegd een rekensommetje dat door een computer wordt opgelost. Je kunt zelf ook bitcoins 'delven' in een Bitcoin-netwerk. Dat wordt 'mining' genoemd en daarvoor is heel veel rekenkracht van je computer of speciale hardware nodig.  Maar wie die niet kan of wil, kan de bitcoins ook kopen.

Wanneer je wilt investeren in bitcoins, kan dit ook in een stukje van de munt. Je hoeft dus niet een volledige munt te kopen. Misschien is ‘munt’ alleen een beetje een vertekend woord, want het gaat dus om een code die een computer heeft berekend, een zogeheten sleutel. “Eigenlijk is de digitale munteenheid zoiets als goud. Er is ook sprake van schaarste. Maar de bitcoin kun je aan de andere kant erg makkelijk versturen. Net zo makkelijk als een e-mailtje”, zegt Karsten.

Karsten Nilsen, mede-oprichter van CleverCoinOntwikkeling
De bitcoin is dan wel de bekendste, maar niet per se de beste onder de cryptocurrencies. “De ontwikkeling van de bitcoin is een beetje te vergelijken met die van de cd. Na het uitbrengen van de cd kwamen er al gauw andere manieren om muziek te dragen, ook die beter waren. Maar toch bleven mensen bij de keuze van een cd. Dat is ook een beetje zo met de bitcoin. Er zijn echt wel betere varianten, maar het nadeel is dat ze vaak ook experimenteler zijn. De bitcoin heeft zich inmiddels wel bewezen."

De bitcoin wordt wel steeds beter, meent Karsten. "Andere digitale munteenheden proberen meer uit. Als dat lijkt te slagen, neemt de bitcoin de techniek over. Daardoor is de bitcoin een meer betrouwbare munt.”

Mediahype
Het was uitgebreid in de media toen de koers van de bitcoin door de magische grens van 10.000 euro ging. Volgens Karsten is de waarde van de munt nu zo hoog vanwege de mediahype. “In de koers van de bitcoin zie je een patroon. Hij stijgt in één keer heel sterk en komt dan veel in de media. Maar zo’n sterke stijging zoals een aantal weken geleden, hebben we al een paar keer eerder gezien en is niets nieuws.” Ook Kevin noemt het een hype rondom de munt. “Ook de loodgieter die met de hype meegaat koopt een bitcoin. Daardoor wordt de koers van de munt omhooggedreven, maar die mensen zien het meer als risicobeleggen en niet als betaalmiddel.”

De bubbel
Er bestaan een hoop verhalen rondom de bitcoin, die volgens Kars en Kevin vaak fabeltjes zijn. Zo zou je je geld weggooien, is je investering niet veilig zijn en de bitcoin een bubbel zijn die ieder moment kan knappen. Volgens Karsten heeft dit vooral te maken met hoe je er zelf mee omgaat. “Als je bitcoins bewaart in een goed beveiligde digitale wallet, geloof ik niet dat je ze kunt verliezen. Maar mensen zijn over het algemeen niet zo voorzichtig of vertrouwen de verkeerde personen. Fabeltjes rondom de bitcoin ontstaan vooral door een gebrek aan kennis. Veel mensen weten niet dat de euro ook geen vaste waarde heeft. Met de bitcoin werkt het precies hetzelfde.”

Kevin denkt dat de bubbel vooral is ontstaan omdat de koers nu zo is opgedreven, maar noemt ook de keerzijde van de munt. “Het is niet alleen wat de bitcoin waard is, de computers die het sommetje berekenen verbruiken enorm veel energie. Maar daar hoor je weinig over.”

BetaalmiddelIllustratie van een bitcoin
Eerder meldde Bron dat de toegangskaartjes van festival FRWRD betaald kunnen gaan worden met bitcoins. Maar volgens Karsten gaat dat nog best lastig worden. “Ik denk niet dat de bitcoin gaat fungeren als hét betaalmiddel. Een andere cryptocurrency vast wel. De technologie van de bitcoin maakt dat supersnel betaalverkeer in hoge frequenties nog niet mogelijk is. Maar het kan zomaar zijn dat er updates komen, waardoor het mogelijk wordt.”

Karsten denkt dat juist landen buiten Nederland meer voordeel ervaren van betalen met de bitcoin. “In een land als Argentinië wordt steeds meer met bitcoins betaald. Dit komt omdat daar de eigen munt erg onder druk heeft gestaan. Landen waar je te maken hebt met een acuut betaalprobleem, daar is de bitcoin populair. Bijvoorbeeld als de valuta van de munteenheid heel laag is, of in landen waar weinig banken zijn. Als jouw salaris dertig cent per dag is, zijn er geen banken die jou willen helpen. Maar omdat cryptocurrency in principe gratis is, kan dit in bijvooorbeeld Afrikaanse landen heel interessant zijn.”

De tip van Karsten: “Ik zou iedereen aanraden om zich op de cryptocurrency-markt te begeven, maar het wel met een klein bedrag te doen. Ik denk dat het over een aantal jaar niet meer weg te denken is uit onze samenleving en dat als jij daar nu al veel kennis over opdoet, dat dat heel waardevol kan zijn.” Kevin sluit zich aan bij deze mening. “Lees je goed in, maar wacht ook eventjes de markt af. Er zijn alternatieven dan de bitcoin, die beter als betaalmethode kunnen gaan werken of ook sterk stijgen in koers.” [Renée de Kruif]