Eindhoven,
10
oktober
2023
|
12:15
Europe/Amsterdam

Gratis menstruatieproducten bij Fontys. Of toch niet?

Het zal studenten die in Eindhoven of Tilburg studeren misschien zijn opgevallen: in verschillende toiletten hangen bakken met gratis menstruatieproducten, opgehangen vanuit het nieuwe initiatief School of Life. Maar mogen ze daar wel hangen? En blijven ze ook?

School of Life is een Fontysbreed initiatief dat bestaat uit verschillende projecten en een leerlijn met life skills waarmee studenten praktische levensvaardigheden leren die verdergaan dan schoolboeken en klaslokalen. Het is twee weken geleden van start gegaan met een aantal kleine initiatieven, waaronder het plaatsen van bakken met gratis menstruatieproducten in toiletten.

Jochem Goedhals, initiator van het project, vertelt waar het idee vandaan komt. “Ik heb op een hogeschool in het noorden van het land gezien dat ze dit doen en dacht: waarom heeft Fontys dit niet? We praten over inclusie, maar de ogenschijnlijk simpelste dingen lijken niet makkelijk te regelen.”

Gratis producten
Als het niet Fontysbreed wordt opgepakt, dan doen we het gewoon zelf, dacht het projectteam van School of Life. En dus hing het team op verschillende toiletten bakken op met daarin gratis menstruatieproducten. Goedbedoeld, maar niet bij iedereen goed ontvangen. Vanuit de dienst Huisvesting en Facilitaire zaken van Fontys kwamen er opmerkingen en het verzoek de bakken te verwijderen. 

Arian Steenbruggen, lid van het college van bestuur, legt uit waarom. “Eerder dit jaar is dit onderwerp besproken met de centrale medezeggenschapsraad, in reactie op vragen hierover van de studentenfractie. Het college van bestuur heeft, na advies uit de interne organisatie, een uitgangspunt geformuleerd. Dit uitgangspunt is dat wij actief verwijzen naar landelijke voorzieningen die daarvoor bedoeld zijn. Dat doen wij omdat we eraan hechten dat wij voor iedereen hetzelfde doen, en er geen onderscheid is tussen locaties en steden.”

Fontys heeft online een speciale pagina ingericht waar informatie beschikbaar is over deze landelijke voorzieningen, plus een link naar plekken waar gratis menstruatieproducten worden aangeboden. Steenbruggen: “De keuze voor deze lijn is heel bewust: de verwijzing naar een landelijk initiatief geldt voor alle Fontys-locaties. Daarnaast garanderen de menstruatieproducten uitgiftepunten (MUP’s) ook een mate van kwaliteit en controle in wat er gedistribueerd wordt. Ook dat is voor het college van bestuur een belangrijk punt.”

Oplossing 
Het was even de vraag of de menstruatiebakken van School of Life weggehaald moesten worden, maar dat blijkt niet nodig. Steenbruggen en Goedhals hebben samen een oplossing bedacht. “Ergens kunnen we de actie wel waarderen”, vervolgt Steenbruggen. “Maar we willen een gelijk speelveld. We gaan nu samen met School of Life kijken hoe we invulling kunnen geven aan de huidige bakken en hoe we omgaan met de wc’s waar nog geen bakken hangen.”

Goedhals is blij met die oplossing. “Fijn dat de bakken mogen blijven. Als je bij Fontys op het toilet zit, ga je niet eerst naar een MUP om gratis menstruatieproducten te halen. We gaan daarom nu kijken of we een samenwerking kunnen opzetten met de landelijke MUP’s, zodat we onze bakken kunnen vullen met hun producten. Ik ben blij dat het bestuur niet streng vasthoudt aan het beleid. Ik zie dit als een mooie opening om een aantal dingen anders te doen.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Saskia Blom
24
October
2023
Wonderlijk hoe in elke wc gratis toiletpapier te verkrijgen is, maar we faciliteren niet op een vergelijkbare manier vrouwen die op een onverwacht moment ongesteld worden en hun menstruatiecup niet bij zich hebben.

Ik kan me herinneren hoe er in de vorige eeuw geen toiletpapier te verkrijgen was op de meeste wc's, en dat was bij onverwachte nood ook erg naar. Kennelijk vinden we het niet nodig om zulke ongemakken op te vangen als het slechts de helft van de wereldbevolking kan overkomen...
Sanne Thierens
13
October
2023
Mooi initiatief! - Hopelijk binnenkort ook in Tilburg.
Hennie
13
October
2023
Het hangt al in Tilburg. Kom je wel eens op de campus?
Natasja
13
October
2023
De campagne gratis menstruatieproducten voor mensen die het zelf niet kunnen betalen, wordt flink gesponsord vanuit de industrie om meer te verkopen. Wegwerp is geen duurzame oplossing. Ik gebruik al jaren een cupje en die hoef je maar om de 8 tot 10 jaar te vervangen. Kosten: €2,00 à €2,50 per jaar. Ook wasbaar maandverband werkt prima. We mogen best wat kritischer zijn.
Elles
14
October
2023
Helemaal mee eens Natasja, er is nog weinig awareness rondom alternatieven naast wegwerpspul zoals tampons en maandverband. Er is nog een wereld te winnen als het gaat om duurzaamheid en persoonlijke hygiëne...
Wim van de Riet
11
October
2023
Zeer ongelukkige tekst ('Stop the cycle') op het bakje met menstruatieproducten. Als het gaat om menstruatie, dan ligt het mogelijk ook voor de hand om 'cycle' te interpreteren als 'menstruatiecyclus'. Die cyclus wordt soms 'verstoord' door medicijnen en is natuurlijk (tijdelijk) afwezig in geval van zwangerschap. Zulke teksten kunnen dus tot verwarring leiden bij zeventienjarige meisjes met een beperkte kennis van het Engels. Of is het een bakje met amenorroe-opwekkende tampons?