Fontys ontwikkelt gewild totaalconcept voor robot-productielijn
Aan een al bestaande robot-productielijn voegen Fontys-onderzoekers en -studenten in Eindhoven een bijzonder element toe: een rijdende robot die onderdelen aanvoert en precies op de juiste positie klaarlegt.
Robots nemen in de maakindustrie steeds meer werk van ons over. Samenwerkende robots aan de lopende band om (bijvoorbeeld) een mobiele telefoon te monteren bestaan al, net als camera’s die daarbij ‘meekijken’ en de kwaliteit controleren.
“Het bijzondere van ons concept zit hem in de combinatie met een robot die losse onderdelen aanvoert en klaarlegt”, zegt docent-onderzoeker Randy Kerstjens van Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven.
Voorzetje
Samen met een groepje studenten sleutelt hij aan het concept op een bijzondere locatie: de Fontys-dependance op de Brainport Industries Campus. Op deze BIC worden hightech-concepten ontwikkeld voor de maakindustrie.
Onderzoekers, docenten én studenten van de opleiding Mechatronica ontwikkelden het systeem, waar in de maakindustrie verwachtingsvol naar wordt gekeken. “Dit is een opstelling die in de praktijk veel voorkomt”, zegt Kerstjens. “Wij geven met de extra robot eigenlijk een voorzetje voor zo’n volledig geautomatiseerd totaalconcept.”
Sleutelonderdelen
Twee van zijn studenten bouwden sleutelonderdelen van de productielijn. Derdejaarsstudent Mechatronica Marnix (21) is verantwoordelijk voor de ‘toploader’ op de rijdende robot, die de benodigde losse onderdelen op precies de juiste manier aanreikt aan de robotarm, die vervolgens monteert. “Zo’n onderdeeltje ligt op een kleine pallet. Uiteindelijk rijdt de robot op precies de juiste plek tegen een blok onder aan de lijn. Daarna kan de productierobot ermee aan de slag.”
Een camera controleert automatisch of de assemblage correct verloopt. Vierdejaars Mechatronicastudent Lucas (23) bouwde die cameratoepassing in het kader van zijn afstudeerproject, en was eerder ook betrokken bij het bedenken van het totaalconcept.
“Als de assemblagerobots op de productielijn een fout maken, ziet de camera dat. Vervolgens wordt het productonderdeeltje dan naar een extra ‘bypass’-productielijn gestuurd waar reparatie plaatsvindt.”
Groeiende vraag
In de minor Adaptive Robotics wordt het concept komende weken getest bij het bouwen van een Lego-Formule 1-wagentje. “Aanlevering van alle losse onderdelen van zo’n klein autootje, de assemblage ervan en tenslotte de kwaliteitscontrole is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de productie van een mobiele telefoon”, zegt Kerstjens.
Student Marnix doet ook mee aan de minor: hij kan dus gaan volgen hoe de toepassing die hij tijdens een stage bij BIC ontwikkelde het doet in de praktijk.
Volgens Kerstjens is er binnen de maakindustrie een groeiende vraag naar dergelijke totaalsystemen. “We werken samen met het Fieldlab Flexible Manufacturing, dat straks waarschijnlijk de mogelijkheid biedt om praktijkopstellingen te bouwen met bedrijven. Ook robotfabrikant Yaskawa is geïnteresseerd. Ondanks dat we in een tijd leven vol beperkingen, mogen we over belangstelling niet klagen.”
Tic
Door de vestiging op de BIC is Fontys deel gaan uitmaken van de zogenoemde Regiodeal, waardoor de gemeente Eindhoven en de provincie meefinancieren aan de ontwikkeling van het concept.
De studenten zijn enthousiast over hun deelname aan een project dat zo dicht tegen de praktijk aan ligt. “Aspecten die ik interessant vind ‒ zoals de smart-technologie van apparaten die onderling communiceren ‒ komen hierin samen”, zegt Lucas.
Zijn collega Marnix deelt die fascinatie: “Hiervoor ben ik deze studie gaan doen. Als kind was ik al bezig om onze woonkamerverlichting automatisch te laten werken. Dingen automatiseren, dat is wel een tic van mij.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]