Eindhoven,
31
mei
2022
|
17:43
Europe/Amsterdam

Eindelijk volwaardige opleiding Gezondheid voor Venlo

De kogel is eindelijk door de kerk: dinsdag opende de bacheloropleiding Gezondheid in Venlo officieel haar deuren. Een opleiding die studenten klaarstoomt tot professionals in gezondheidsbevordering.

De opleiding startte officieus in september vorig jaar als propedeuse-opleiding, maar inmiddels is Gezondheid een volwaardige hbo-studie van vier jaar. Projectleider Joke Manders is vanuit de Paramedische Hogeschool een van de kartrekkers en maar wat blij dat het officiële startschot is gegeven: “Samen met onze studenten en instellingen en bedrijven uit de regio kunnen we eindelijk een slag slaan in de gezondheidszorg.”

Joke Manders (r) tijdens de officiële openingDat bleek ook hard nodig. Vanuit de regio Venlo kwamen veel vraagstukken met betrekking tot de gezondheidszorg. “Venlo en omstreken vergrijst en is in vergelijking met andere delen van het land minder gezond. Daarom was het van groot belang dat we juist hier een opleiding faciliteerden waarin we deze uitdagingen aan kunnen gaan.”

Van eigen ontwikkeling naar maatschappij
Dat doen de studenten in vier jaar, waarin ze in het eerste jaar voornamelijk leren over zichzelf, gezondheid in het algemeen en verschillende partijen in de gezondheidsomgeving. “In het tweede jaar wordt deze focus verlegd naar de gezondheid per levensfase. In jaar drie draait alles om gezondheid in de regio, met als afsluitend jaar gezondheid in de maatschappij.”

Toch bleek het realiseren van de nieuwe opleiding niet zonder slag of stoot te gaan. “In 2015 hebben we samengezeten met de provincie, gemeente en partners. Daar kwam de vraag naar voren wat we als onderwijsinstelling in Noord-Limburg kunnen betekenen voor een gezondere maatschappij. In juni 2016 startten we met het project, en inmiddels zijn we dus zes jaar verder.”

Vanuit de regio werd verwacht dat Fontys zou komen met een opleiding tot ‘Superzuster’. Maar er waren eerst heel wat hobbels weg te werken. Toestemming van het ministerie, het voldoen aan verschillende criteria en het volledig inrichten van de opleiding waren enkele uitdagingen. 

Studenten van Gezondheid, met Bart Gerritsen linksOpleiding als geen ander
In september startten negen studenten met de propedeuse Gezondheid, nu officieel een bacheloropleiding. Zeven van hen zijn nog over, waaronder Bart Gerritsen en Marlon Jacobs. Beiden zijn dolenthousiast over de opleiding, al was het in het begin nog wel even wennen. “We hebben geen vaste colleges of tentamens maar halen onze studiepunten door middel van portfolio’s. Dat zie je niet vaak.”

Voor Bart was de omschakeling naar de nieuwe onderwijsvorm dan ook groot. Hij studeerde voordat hij aan Gezondheid begon bij een andere Fontys-opleiding, waar de collegejaren anders in elkaar zaten. “Hier wordt van je verwacht dat je ervaring opdoet binnen professionele werkplaatsen en je je portfolio niet alleen tekstueel, maar ook grafisch verzorgt. Een omschakeling waardoor ik mijn eerste portfolio moest herkansen, maar nu heb ik alles op de rit.”

Klaar voor de toekomst
De studie Gezondheid leidt de studenten op tot specialisten in gezondheidsbevordering. Mensen die zich niet richten op kwalen en aandoeningen, maar met vraagstukken op het gebied van innovatie en technologie in de gezondheidszorg. “Dat klinkt heel breed, en dat is het ook. Wanneer je klaar bent met de opleiding ben je automatisch gecertificeerd leefstijlcoach en kun je nog allerlei kanten op”, aldus Marlon.

Wat beide studenten precies willen worden, weten ze nog niet. “Dat gaan we in de komende jaren ondervinden. We hebben nog een vrije keuze periode, minor en afstudeerjaar voor de boeg. Daarna zijn we klaar om aan de slag te gaan als bijvoorbeeld zorgmanager, ziekteverzuimspecialist, zorginnovator of preventiemedewerker. En daar hebben we enorm veel zin in.” [Noëlle van den Berg

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.