Eindhoven,
08
januari
2024
|
12:08
Europe/Amsterdam

De wegwerpbeker is weg. 'Dan maar geen koffie'

Een nieuw jaar betekent een nieuwe verandering voor Fontys. Vanaf 1 januari worden er geen plastic wegwerpbekers meer verkocht op locaties van de hoger onderwijsinstelling. Vandaag, de eerste dag na de vakantie, levert dat begrip maar ook frustraties op.

Een rondje door het hoofdgebouw op campus Rachelsmolen leert al snel dat er maar weinig mensen zijn die aan een eigen mok hebben gedacht. Bij de koffiecorner wil student Ming een drankje bestellen, maar ze bedenkt zich als ze hoort dat ze daarvoor een Billie Cup moet aanschaffen. Kosten: één euro.

“Ik wist wel dat ik vanaf vandaag een eigen mok mee moest nemen, maar ben het vergeten”, aldus de student Commerciële Economie. “Ik kon een Billie Cup kopen, maar heb het niet gedaan. Ik haal er dan liever eentje die ik er wat mooier uit vind zien. Als ik de Billie Cup wel zou kopen, weet ik dat ik ‘m niet ga gebruiken. Dat is zonde. Ik neem de volgende keer een eigen beker mee.” 

Twee meter verder is Josijn aan het werk in de koffiecorner. Zij vertelt dat Ming niet de eerste is die een eigen mok vergeet en een drankje om die reden afslaat. “Zowel studenten als docenten druipen af zonder koffie of thee. Gelukkig zijn er ook veel mensen die wel een mok bij zich hebben.”

Degenen zonder eigen exemplaar kunnen voor een euro een Billie Cup kopen. Die mogen ze na het nuttigen van hun drankje mee naar huis nemen, of inleveren in ruil voor een munt. Met die munt krijgen ze bij de volgende bestelling een nieuwe en schone Billie Cup. “Volgens mij vinden veel mensen het een ingewikkeld systeem, waardoor ze de Billie Cup niet kopen. Ik heb in de afgelopen twee uur al drie mensen gehad die dan maar geen drankje nemen", zegt Josijn. [Tekst gaat verder onder de foto's]

Aan een tafeltje even verderop zit Ilina, die Marketing & Communicatie studeert. En wat staat er voor haar? Een Billie Cup! “Ik neem nooit een eigen mok vanuit huis mee. Ik koop er hier een. Die lever ik straks weer in, zodat ik een munt krijg waarmee ik bij een volgende bestelling recht heb op een nieuwe Billie Cup. Ik wist niet dat er vanaf vandaag geen wegwerpbekers meer beschikbaar zouden zijn. Daar kwam ik net pas achter.” 

Anisa Salmi, docent Ondernemerschap & Retail Management, was daar wél (een soort) van op de hoogte. “Het heeft heel lang geduurd. Vorig jaar was er al het initiatief om afscheid te nemen van wegwerpbekers, maar dat plan is steeds uitgesteld. Ik heb mijn Billie Cup een hele tijd geleden al aangeschaft en sindsdien neem ik ‘m elke dag mee naar huis.” 

Salmi vindt het een enigszins irritante verandering, maar ook eentje die nodig is. “Laten we eerlijk wezen: we hebben dit nodig. Maar we zijn wel heel verwend. We zijn zelfs te lui om de Billie Cup af te wassen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Als je een vieze Billie Cup inlevert, krijg je er een schone voor terug. Fontys levert een goede service, het is een prima initiatief.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
udo vossen
15
January
2024
cupstress
Patricia
15
January
2024
Het feit dat we allen minder (wegwerp)materiaal moeten gebruiken vind ik een goed idee en juich ik toe. Wat me wel verbaasd is dat we daarmee het alternatief zoeken in harde plastic bekers, waarmee we de vraag naar een andere vorm van plastic weer bevorderen. Waar is het idee van een gewone mok van aardewerk gebleven. Die is ook af te wassen, bestaat uit natuurlijk materiaal (klei) en we laten volgens mij niet zo vaak een mok vallen dat we bergen met scherven zullen produceren. Maar ook die zou je weer kunnen verzamelen en bij de planten in de tuinen kunnen gebruiken zodat de klei het vocht tijdens natte periodes kan opzuigen en aan de planten kan geven als het droger wordt, of we maken er een 'grindpad' van. Dat lukt met de kapotte plastic Billy niet.
Terug naar het oude lijkt soms helemaal niet verkeerd.