Eindhoven,
19
december
2023
|
14:02
Europe/Amsterdam

Geen controle op ban wegwerpplastic, wat betekent dat?

Wéér een nieuwe aflevering in de inmiddels langlopende soap over de ban op wegwerpplastic. Vanaf 1 januari gaan gratis disposables in de ban. Er geldt dan een verplichte belasting op wegwerpplastic, maar uit nieuwe berichtgeving blijkt dat de inspectie daar voorlopig niet op controleert. Heeft dit gevolgen voor Fontys?

Volgens een nieuwe wetgeving is het vanaf 1 januari niet meer toegestaan om wegwerpplastic gratis te verstrekken. Koffiebekers, soepkommen, bordjes en bestek liggen niet meer voor het grijpen, maar mogen bij to go-locaties nog wel verkocht worden tegen een meerprijs. Die regel zou gehandhaafd worden door de Inspectie Leefomgeving en Transport, maar nu meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu, CDA) dat de controles (nog) niet hoeven worden uitgevoerd. 

Wat betekent dat voor Fontys? Mag de hogeschool nu in feite zelf bepalen of ze een meerprijs op wegwerpplastic toepast? Als Fontys een to go-locatie zou zijn wel, maar dat is niet het geval. Fontys is een to stay-locatie en daar gelden andere regels voor. Hier is sprake van een verbod op wegwerpplastic. Er worden wel herbruikbare alternatieven aangeboden, maar daar moet een borgprijs voor worden betaald. 

De school stimuleert al maanden het bring your own-principe en heeft alle medewerkers een eigen mok gegeven. Het is de bedoeling dat ze die elke dag meebrengen, maar als de beker een keer vergeten wordt, kan er een alternatief worden gekocht. De vraag is alleen: houdt Fontys deze nieuwe regels in stand nu blijkt dat er niet gehandhaafd wordt?

Ja, is het simpele antwoord van facilitymanager Karlijn Schoonbrood. “Dat er niet gecontroleerd wordt door de inspectie, betekent niet dat de wetgeving stopt. Tuurlijk: het geeft misschien een bepaalde vrijheid, maar wij doen daar niks mee. De regels blijven zoals we ze eerder hebben gecommuniceerd. Er is voor ons geen reden om een stapje terug te doen.”

Duurzaamheid
De cateraars zijn er klaar voor en alle koffieautomaten zijn aangepast. Het zou zonde zijn om alles nu terug te moeten draaien. “En bovendien willen we ook bepaalde doelstellingen omtrent duurzaamheid halen”, vervolgt Schoonbrood. “We zijn nu op de goede weg en pakken gewoon door. In onze ogen is er los van de handhaving niks veranderd. Het gaat er toch een keer van komen, dus dan kunnen we er maar beter meteen werk van maken.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.