Eindhoven,
29
januari
2018
|
13:09
Europe/Amsterdam

'Blij dat veel mensen uit werkveld voor de klas willen staan'

Nienke Meijer: ‘Fontys draait al pilots voor deze groep’

De voorzitter van het College van Bestuur van Fontys, Nienke Meijer reageert vanochtend verheugd op het nieuws dat zoveel werknemers – 40 procent – best voor de klas zouden willen staan. “Het is fijn dat zoveel mensen dit willen, daar moeten we gebruik van maken.” Fontys heeft verschillende pilots om juist deze groep binnen te halen, aldus Meijer in een interview voor Radio 1.

Uit onderzoek van het Platform Bèta Techniek (PBT) – dat vandaag naar buiten kwam – blijkt dat 40 procent van de werkenden, die niet in het onderwijs werken of daarvoor een opleiding volgen, best les zouden willen geven. Alleen hoe het docentschap er nu uitziet, bevalt hen minder. Nienke Meijer, voorzitter CvB Fontys.De hele week voor de klas en weinig doorgroeimogelijkheden, dat is voor velen weinig aanlokkelijk. Het onderwijs zou veel flexibeler moeten zijn, vinden ondervraagden.

Meijer herkent de wens om voor de klas staan én in een bedrijf werken: “Heel veel mensen willen een hybride samenhang. Dat is voor beide werelden goed. Zo komen ze bij elkaar.” Zo zijn docenten uit het bedrijfsleven goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Dat houdt ook de onderwijsprogramma’s up-to-date.

Flexibeler
Meijer zegt in het radioprogramma dat Fontys deze groep ‘welwillenden’ graag naar het onderwijs wil trekken. Daarvoor lopen verschillende pilots. “We willen het voor hen bijvoorbeeld makkelijker maken om in kortere tijd hun lesbevoegdheid te halen, door hen de mogelijkheid te geven hun ervaring uit te praktijk mee te nemen.” Fontys kan daarvoor bijvoorbeeld studiepunten geven.

Deze pilots worden vanmiddag gepresenteerd aan onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob. Het evenement ‘Circulaire Carrières: lessen en ambities’ vindt plaats op Strijp-S in Eindhoven. Daar krijgen de ministers uit handen van Meijer en Doekle Terpstra (aanjager Techniekpact) ook een aanpak voor het lerarentekort uitgereikt.

Drukke open dagen
De open dagen bij de Campus Stappegoor, Tilburg.lerarenopleidingen van Fontys op 21 en 28 januari zijn in ieder geval al goed bezocht. Dat heeft mogelijk te maken met de plannen van de regering om de werkdruk aan te pakken en iets aan de salarissen te doen. Ook betalen studenten aan een lerarenopleiding de eerste twee jaar de helft van het collegegeld. Gemiddeld waren er bijna 20 procent meer bezoekers dan vorig jaar. Opvallend was ook dat het aandeel dat voor de deeltijdopleiding kwam groter was.

Fontys heeft lerarenopleidingen in Tilburg en Sittard en pabo’s in Eindhoven, Tilburg, Veghel, Venlo, Sittard en ’s-Hertogenbosch. Overigens lieten de directeuren van de deze opleidingen in een eerder artikel in Bron weten dat ze een betere uitstroom eigenlijk belangrijker vinden dan een grotere instroom. Om de uitstroom te verbeteren, lopen ook verschillende pilots. Lees het artikel: ‘Half collegegeld is rare prikkel’. [Petra Merkx]

Hart van Nederland maakte een reportage over een docent die werk en lesgeven combineert. Ook Nienke Meijer komt aan het woord. Bekijk de uitzending hier.

 

.