COLUMN, Erdinç Saçan,
06
september
2023
|
09:43
Europe/Amsterdam

Bruiswater als cadeau

Al een tijd geef ik lezingen en workshops over diverse onderwerpen zoals EdTech, Inclusieve Artificial Intelligence en Generatieve AI. Na zo'n workshop of lezing ontvang ik meestal een fles wijn. En dat is het hem juist: ik drink geen alcoholische dranken.

Ik zou het cadeautje meteen kunnen weigeren. En toch accepteer ik het en bedank de organisatie. Ze hebben erover nagedacht en ze willen me dan niet met lege handen naar huis sturen. Mijn buurman is hier erg blij mee. Ik schenk hem bijna altijd deze flessen wijn (Ik maak me wel zorgen of ik zo geen alcoholist van hem maak…) Hij zegt ook tegen anderen: Ik heb de beste buurman van de wereld.

Hoe mooi zou het zijn als we ook in onze cadeaus inclusief zijn. Dat je de keuze geeft aan de ontvanger. Wil je een doos bonbons of wil je een fles wijn? Of wil je misschien een cadeaukaart?

Het deed me denken aan hoe vaak we allemaal proberen om aardig te zijn en waardering te tonen, maar hoe vaak we dan ook nét de plank misslaan. Als gastspreker heb ik inderdaad waarde geleverd (hoop ik tenminste), maar het is ook van waarde om te weten wat de persoon aan de andere kant echt zou waarderen.

Laten we onthouden dat het niet de fles wijn, de doos bonbons of het cadeaukaartje is dat telt. Het is het gebaar erachter, het delen, het begrip en de inclusiviteit die het verschil maken. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er nu niet van een goed verhaal over een misplaatst cadeau? 
Cheers! (Met een glas bruiswater, in mijn geval.)

Erdinç Saçan geeft les aan Fontys Hogeschool ICT en is enthousiast over heel veel dingen, waaronder AI, hackathons en uitlegvideo's op YouTube. Lees hier zijn eerdere columns voor Bron. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 7 (7)
Bedankt voor uw bericht.
Marieke
25
September
2023
Zo treffend Erdinç! Goed dat je dit deelt!
Meau
13
September
2023
Wat grappig, ik vind het altijd heel mooi wanneer iemand stilstaat bij dingen die vanzelfsprekend zijn/lijken. Goed stuk! =)
Patricia
11
September
2023
Maar er zijn uitzonderingen, merk dat ik er steeds vaker over nadenk en inderdaad mogelijkheden geef. En dat was is dan jammer voor de buurman?
Emel
11
September
2023
Zo herkenbaar. Ik nam ze aan en nam ze mee naar huis. En als ik dan een collega had die met pensioen ofzo ging, gaf ik de fles wijn aan die collega. Maar sinds kort doe ik dat ook niet meer, wil namelijk geen bijdrage leveren of verantwoordelijk zijn voor de alcohol consumptie van een ander.
Halil
11
September
2023
Zo herkenbaar!
Sibel Polat
08
September
2023
Mooi en duidelijk verwoord Erdinc!
Frank Maas
08
September
2023
Goed punt!
Misschien is het overigens sowieso wat vreemd om mensen een fles hard drugs kado te doen... Ik heb nog nooit een zakje coke of horse gekregen. Waarom wel alcohol?
Emel
11
September
2023
Alcohol komt in de Opiumwet niet voor en is in die zin geen harddrug volgens de wet. Echter is alcohol uiteraard wel een drug, een verdovende middel. Dus snap je punt, denk dat er zoveel meer zinvolle cadeaus zijn ipv een fles wijn.
Freddy
13
September
2023
@Emel: de definitie van een harddrug is een stof die verslavend werkt en je lichaam aantast. Een softdrug is een stof die verslavend werkt en je lichaam niet aantast. Alcohol en nicotine zouden dus harddrugs moeten zijn, maar wordt zo door onze wetgever niet gezien vanwege sociale acceptatie en lobby uit de drank en rook industrie.

De opiumwet rechttrekken zou een goed idee zijn, Frank loopt daar een beetje op vooruit.