door Marieke Verbiesen,
22
april
2024
|
10:08
Europe/Amsterdam

Beveiliging weg, Journalistiek moet zelf waakzaam zijn

Van diefstal en vandalisme is geen sprake meer geweest, wel houden zich in het MindLabs-gebouw bij Fontys Journalistiek in Tilburg soms mensen op die er niet thuishoren, constateren medewerkers en studenten. Bij incidenten kunnen ze mensen zelf aanspreken of een melding doen, want een beveiliger is er niet meer. 

Medewerker Sandra Dankers zou graag zien dat er weer een beveiliger rondloopt die toezicht houdt. “Ik vind het een fijn idee als ik weet dat iemand in de gaten houdt of er zich geen onbevoegden in de gangen en ruimtes ophouden van Fontys Journalistiek. Nu moeten we daar zelf op letten.”

Een paar dagen geleden nog zag Dankers een groepje jongeren in de banken op de gang hangen. Ze had geen telefoon op zak om direct een melding door te geven en niet veel later waren ze weg. “Ze zorgen niet altijd voor overlast, maar ze laten vaak wel rommel achter.”

De Fontysmedewerker ervaart minder overlast dan vorig jaar toen in korte tijd een viertal diefstallen de opleiding opschrikte. En ook het onveilige gevoel is weg. “Inmiddels kennen we de meeste pandbewoners en weten we beter wie hier niet thuishoren.”

Huisregels
Gemeente Tilburg en Fontys Hogeschool zijn eigenaar van MindLabs, dat deels vrij toegankelijk is, op voorwaarde dat bezoekers zich aan de huisregels houden. Het beheer van MindLabs is uitbesteed aan een Lars van den Haspelexterne partij die gespecialiseerd is in facilitaire dienstverlening. Beheerders Jannus Verharen en Lars van den Haspel treden ook op als toezichthouder.

“Vandalisme, alcohol- en drugsgebruik en gedrag dat als onveilig kan worden ervaren, tolereren we bijvoorbeeld niet”, licht Van den Haspel toe. “Als we een melding krijgen van een medewerker, student of bezoeker, gaan we ernaartoe en spreken we de overlastgever aan en kunnen we verzoeken het pand te verlaten. Tot nu toe is dat steeds goed gegaan.”

Vorige maand heeft Van den Haspel voor het laatst iemand de deur moeten wijzen. Het ging om een verwarde man die verbaal agressief was. “Dit soort incidenten komt nauwelijks voor. Vaker zien we jeugd van een jaar of twaalf rondhangen in de openbare delen van het gebouw. Maar als ze zich netjes gedragen mogen ze blijven.”

Evalueren
Volgens Corine Mathijssen, facilitair manager bij Fontys Vastgoed en Facilities (V&F), is het gebruik van MindLabs in de beginfase afgestemd met de huurders, waaronder Fontys Journalistiek en ICT, en is de veiligheid niet significant anders dan in de andere Fontysgebouwen. “We evalueren doorlopend voor al onze locaties of wijzigingen in de dienstverlening noodzakelijk zijn.”

Zo ook op MindLabs bij aanvang van dit studiejaar. Daaruit zijn geen significante signalen gekomen van onveiligheid, weet Mathijssen. “We zijn ook gestart met een algemeen belevingsonderzoek onder alle pandgebruikers. 88 procent van de ondervraagden geeft aan zich veilig te voelen.”

Studenten Julia en FranciskaNa de diefstallen bij Fontys Journalistiek zijn er volgens de facility manager geen incidenten meer geweest. Niettemin is toen op eigen kosten een externe beveiliger ingeschakeld. Deze extra ondersteuning is sinds de voorjaarsvakantie gestopt. “Het aantal incidenten was te verwaarlozen en de beveiliger wees mensen voornamelijk op het opruimen van lege bekers en etensresten”, aldus Mathijssen.

Vriendin
Journalistiekstudenten Franciska en Julia voelen zich veilig in MindLabs en vinden het fijn dat het pand deels openbaar is, zodat ze ook vriendinnen kunnen meenemen die hier niet studeren. Dat er voorheen een herkenbare beveiliger rondliep, vonden ze wel een prettige gedachte. Als er iets gebeurt waardoor pandgebruikers zich onveilig zouden kunnen voelen, zoals met de verwarde man, worden ze daarvan op de hoogte gebracht. “Dat geeft me het gevoel dat ze er nog steeds bovenop zitten", aldus Franceska. 

Iemand zelf aanspreken, dat durft de student niet. “Je weet nooit welke intenties iemand heeft. Ik zou naar de balie van Journalistiek lopen om een melding te maken.” Een duidelijk verdwaalde bezoeker wil Julia nog wel aanspreken. Beide studenten laten hun spullen nooit onbeheerd achter. “Al ga ik maar even naar het toilet, ik vraag altijd iemand die ik ken om op mijn spullen te letten", zegt Julia. 

Extra maatregelen
Met het verdwijnen van de externe toezichthouder zijn aanvullende afspraken gemaakt met onder andere de wijkagent, boa’s en de toezichthouders van de LocHal, het naastgelegen gebouw, en is er gesproken over uitbreiding van het cameratoezicht. “Ook werken we aan meer zichtbaarheid van de beheerders en hebben zij een extra training gehad van onze veiligheidsadviseur”, aldus Mathijssen.Michel Goebbels

De facility manager van Fontys is van mening dat het aanspreken van ongewenste personen of ongewenst gedrag van gebruikers of externen een verantwoordelijkheid is van alle pandbewoners. “In essentie is de situatie in Mindlabs exact gelijk aan die in andere Fontysgebouwen, een café, een bibliotheek of welke plek dan ook.”

Toch zou Fontys Journalistiek graag zien dat de openbaarheid van het pand verder wordt beperkt en het cameratoezicht wordt uitgebreid. “Dat maakt handhaving veel makkelijker en zo houd je onbevoegden die mogelijk onrust of vandalisme veroorzaken een stuk verder weg”, aldus Michel Goebbels, manager bedrijfsvoering bij Fontys Journalistiek. “De verantwoordelijkheid rust nu wel heel erg op de pandbewoners.”  

Foto bovenin: de openbare werkplekken bij Fontys Journalistiek

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Goijaart van Dijk
26
April
2024
Natuurlijk dragen we allemaal als mens verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de mensen om ons heen. Als medewerker van een bedrijf of school draag je dezelfde medemenselijke verantwoordelijkheid. Maar Fontys, Mindlabs en de Gemeente Tilburg kunnen niet van gewone medewerkers verwachten dat zij de professionele veiligheid van een gebouw op zich nemen. Helaas is het met een gebouw dat midden in het centrum van een stad staat, vlakbij het station en een aantal bekende hotspots van verslaafden, daklozen en kleine criminelen, nodig dat er professionele beveiliging ingezet wordt.
Ik mag dan wel een relatief grote kerel zijn, die niet bang is voor confrontaties, maar ik zit er niet op te wachten om potentieel gevaarlijke situaties op te vangen. Daar ben ik niet voor aangenomen, laat staan dat ik er voor getraind ben.