Eindhoven,
15
september
2017
|
14:08
Europe/Amsterdam

Zijn katten vloeibaar?

Uitreiking Ig Nobelprijzen op Harvard

Kan een kat vloeibaar zijn? Helpt didgeridoo spelen tegen snurken? Elk jaar worden in de Verenigde Staten de Ig Nobels uitgereikt aan wetenschappers, voor wetenschappelijk onderzoek dat 'eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet'.

De Ig Nobelprijs is een persiflage op de Nobelprijs. Toch zijn de onderzoeken echt uitgevoerd en ook vaak gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Vannacht werden in Boston tien onderzoeken bekroond.

Katten en krokodillen
In de categorie natuurkunde won Marc-Antoine Fardin met het onderzoek ‘Can a Cat Be Both a Solid and a Liquid?’. Als je een kat in bijvoorbeeld een glazen vaas stopt, vormt zijn lichaam zich helemaal naar de vaas. Hij lijkt wel vloeibaar. Fardin gebruikte echte formules uit de natuurkunde om te onderzoeken wat er gebeurt met het kattenlichaam in zo’n geval.

In de categorie economie won het Australische onderzoek ‘Never Smile at a Crocodile: Betting on Electronic Gaming Machines is Intensified by Reptile-Induced Arousal’. De onderzoekers Matthew Rockloff and Nancy Greer toonden aan dat het vasthouden van een krokodil invloed heeft op je gokgedrag.

Didgeridoo en drinken mensenbloed
Heb je last van een snurkende partner? Dan is het misschien een idee om hem didgeridoo te laten spelen. ‘Didgeridoo Playing as Alternative Treatment for Obstructive Sleep Apnoea Syndrome: Randomised Controlled Trial’, heet het onderzoek dat won in de categorie ‘vrede’. Aan dit onderzoek werkte ook een Nederlander mee.

Nog meer opmerkelijk onderzoek: in de categorie voeding, de ruigpootvampiervleermuis blijkt ook mensenbloed te drinken; in de categorie geneeskunde, in hersenenscans is je eventuele walging voor kaas te zien. Lees meer over de andere onderzoeken op de site van Improbable Research. [Petra Merkx]