Eindhoven,
05
maart
2018
|
20:55
Europe/Amsterdam

"Ziekenhuis is super-afwisselend, maar thuiszorg biedt betere mix"

Liefst 75 procent van de studenten hbo-verpleegkunde gaat voor een baan in het ziekenhuis. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (Staz). Delen studenten bij Fontys Verpleegkunde in Eindhoven die sterke voorkeur?

In Trouw zegt Elise Merlijn (Bestuurder FNV Zorg en Welzijn) ‘best geschokt’ te zijn door de onderzoeksresultaten. De Verpleegkunde aan de Fliednerstraat.eenzijdige carrièrekeuze leidt ertoe dat het personeelstekort in bijvoorbeeld de ouderen- en thuiszorg voorlopig niet wordt verlicht. Volgens Staz kiezen studenten onder meer voor ziekenhuizen vanwege de uitdagingen en specialisatiekansen.

Verpleegkundestudenten Marloes Philips (21) en Judith van Bergen (22) herkennen zich wel in dat beeld. “Het ziekenhuis biedt meer afwisseling”, zegt laatstgenoemde. “De vele verpleegkundige handelingen maken het werk veelzijdig en interessant.” Beide dames liepen stage in andere sectoren, zoals jeugdzorg en GGZ. “Voor mij toch een stuk eentoniger”, zegt Judith. “Het werk is niet zo verrassend. Ook zie ik minder uitdagingen.” Marloes heeft bovendien ervaring in de thuiszorg: “Daarvoor zou ik minder snel kiezen vanwege de onregelmatige diensten. Er wordt erg veel flexibiliteit van je verwacht.”

Productiewerk
Mayke Roborgh (l) en Merel Jans.Mayke Roborgh laat een ander geluid horen: “Een ziekenhuis? Dat is gewoon productiewerk. De thuiszorg vind ik veel mooier. Je leert mensen door en door kennen omdat je letterlijk bij hen binnenkomt.” Bovendien zit er volgens Mayke een mooie afwisseling in dit werk. “Met sommige patiënten heb je relatief kort contact, omdat je bijvoorbeeld alleen tijdelijke wondverzorging doet. Bij anderen kom je veel langer over de vloer. Zo bouw je echt een band op.”

Haar collega Merel Jans vindt voor allebei wat te zeggen. “Ziekenhuisverpleging is super-afwisselend. Maar thuiszorg biedt misschien weer een betere mix van zowel verpleging als verzorging. Het is heus niet zo dat je vooral in het ziekenhuis verpleegkundige handelingen doet. Dat kan in de thuiszorg evengoed.”

Huiselijk
Ook Romy Kolsters is er nog niet uit. “Qua loopbaanontwikkeling denk je al snel aan het ziekenhuis. Omdat het werk zo divers is, kom je er gaandeweg achter waar jouw kracht en voorkeur ligt. Je moet jezelf steeds flexibel opstellen, en Romy Kolsters (l) en Daan Broers.dat vind ik wel een uitdaging. Bovendien zijn er in deze setting volop doorgroeimogelijkheden.” Toch heeft Romy inmiddels ook ervaren dat de thuiszorg haar goed ligt. “Dat trouwens weer om hele andere redenen. De sfeer is veel huiselijker, je bent als het ware te gast bij de patiënt. Daarbij vergeleken is een ziekenhuis killer en productmatiger. Je merkt wel: ik ben er nog niet uit.”

Daan Broers is dat overduidelijk wel. “Ziekenhuis”, antwoordt hij stellig op de vraag waar zijn toekomst ligt. “Dat heeft mij het meeste te bieden. Het is een omgeving waarin ik persoonlijk word geprikkeld om het beste uit mezelf te halen. Ook het acute karakter spreekt me aan: je moet steeds alert zijn en vaak snel handelen.” Daan is ook al bezig met een specialisatie. “Oncologie, in mijn geval. Het is simpel: in meerdere opzichten biedt ziekenhuiszorg mij toch de meeste voldoening.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

In een Denk Groter-debat afgelopen november probeerden Hugo Borst en Carin Gaemers studenten juist over te halen om te kiezen voor de ouderenzorg.