Eindhoven,
25
juni
2021
|
09:48
Europe/Amsterdam

Zes Fontys-studenten jagen olympische droom na

We hebben er een jaar langer op moeten wachten, maar 23 juli is het zover: de Olympische Spelen in Tokio beginnen. Fontys levert maar liefst zes studerende topsporters die na lang wachten alsnog hun olympische droom kunnen waarmaken. Bron stelt ze voor.

Update 29 juni

Etienne Engelhart, docent aan de Fontys-opleiding International Finance & Control (IF&C) in Venlo, wees ons erop dat er nog een Fontys-student afreist naar Tokio voor deelname aan de Olympische Spelen, namelijk judoka Sanne van Dijke. Aangezien zij studeert aan een deeltijdopleiding valt zij niet onder de topsportregeling van Fontys waardoor zij even buiten beeld was gebleven.

Sanne van DijkeSanne van Dijke (25 jaar) studeert aan de Fontys Leraren Opleiding Tilburg (FLOT) en werd in april in Lissabon voor de tweede keer Europees kampioen in de klasse tot 70 kilogram. De judoka uit Heeswijk-Dinther reist in juli af naar Tokio voor haar eerste Olympische Spelen.

Van Dijke, die in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld was met Kim Polling voor een plek in de olympische judoploeg, was in Lissabon meteen overtuigd van haar zaak: “Ik heb gedaan wat ik moest doen. Nu is het de keuze aan de bond, die moeten doen wat zij moeten doen.”

De selectiecommissie was overtuigd en koos voor Van Dijke. Polling nam daar geen genoegen mee en maakte tot twee keer toe bezwaar. De selectiecommissie en de bezwaarcommissie oordeelden dat er onvoldoende redenen waren om de keuze te heroverwegen en dus kan de judoka van Fontys zich opmaken voor haar eerste olympische avontuur.

Mink van der Weerden (32 jaar): de enige niet-zwemmer studeert Fysiotherapie aan Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven en is een vaste waarde in het hockeyteam van Nederland. De verdediger en strafcornerspecialist maakte op 2 juli 2010 zijn debuut voor Oranje en beleefde zijn grote doorbraak op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Nu staat de routinier uit Someren voor zijn derde Spelen.

Onlangs veroverde Van der Weerden met zijn teamgenoten nog EK-goud door Duitsland te verslaan in een zinderende shoot-out, na een 2-2 gelijkspel in de finale. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Zelf hoopt Van der Weerden vooral dat de Olympische Spelen een inspiratiebron zijn voor kinderen die nieuwe helden krijgen en zelf de motivatie vinden om te gaan sporten.

Maaike de Waard (24 jaar): studeert Mens en Techniek aan Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven en gaat in Tokio in het gloednieuwe Tokyo Aquatics Centre de strijd aan op de 100 meter rugslag en op de 4x100 meter vrije slag estafette. De Waard stond in 2014 al aan de start op de Jeugd Olympische spelen in Nanjing en won er goud op de 50 meter rugslag.

De Rozenburgse topzwemster kwalificeerde zich in december voor de spelen bij de Rotterdam Qualification Meet en zwom dezelfde maand een wereldrecord met de estafetteploeg met onder anderen drievoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. In mei verraste De Waard nog met brons op het EK in Boedapest en dus reist ze met het nodige vertrouwen naar Tokio.

Stan Pijnenburg (24 jaar): studeert Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy in Tilburg en is lid van de estafettezwemploeg. Daarnaast mag hij in Tokio ook zijn opwachting maken op de 100 meter vrije slag. Pijnenburg won in 2018 zilver op het WK én op het EK, respectievelijk op de onderdelen 4x50 meter vrije slag estafette en 4x100 meter vrije slag estafette.

Een medaille in Tokio is zeer waarschijnlijk te hoog gegrepen voor de zwemmer uit Haaren. Zelf hoopt hij vooral een nieuw persoonlijk record te zwemmen. “Het zal op dat niveau echt harder moeten dan mijn record van 48,6. Maar het halen van de halve finale is niet realistisch”, zo liet hij eerder weten. Toch is het voor hem een droom om onder de hoede van zijn jeugdidool en huidige chef de mission Pieter van den Hoogenband naar Tokio af te reizen.

Arjan Knipping (26 jaar): studeert net als Stan Pijnenburg Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy in Tilburg en gaat ook als zwemmer naar de Olympische Spelen. Knipping, die in Tokio uitkomt op de 400 meter wisselslag, is Nederlands recordhouder op de 200 en 400 meter wisselslag. Hij kwalificeerde zich al tijdens het WK in 2019 voor de Spelen.

De zwemmer uit de Achterhoek stond lang bekend als de vakkenvullende zwemmer, maar die tijden zijn voorbij. Sinds hij zich plaatste voor de Olympische Spelen, ligt de focus volledig op het zwemmen. “Ik heb nu een ander soort status en mag meer gebruikmaken van de faciliteiten van NOC*NSF. In totaal train ik 25 tot 30 uur per week”, zo liet hij in september optekenen. “In Tokio moet het gebeuren. Daar wil ik het beste van me laten zien.”

Kim Busch (23 jaar): start komend jaar met haar studie Finance & Control in Eindhoven. De Dordtse mag naar de Olympische Spelen in Tokio waar ze haar opwachting maakt op de 4x100 meter vrije slag estafette. Busch kwalificeerde zich in december in Rotterdam voor de Spelen. Een week later zwom ze samen met De Waard in Eindhoven een wereldrecord met de estafetteploeg.

Al in 2014 is Busch vanuit Dordrecht verhuisd naar Brabant om haar droom om topzwemster te worden te verwezenlijken. Ze traint in Eindhoven bij Marcel Wouda, in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion. Sindsdien is ze aan een ijzersterke opmars bezig, met een ticket voor de Olympische Spelen als absoluut hoogtepunt.

Marrit Steenbergen (21 jaar): begint in september met de opleiding Verpleegkunde in Eindhoven en start In Tokio net als De Waard en Busch op de 4x100 meter vrije slag estafette. De zwemster uit Ooststellingwerf (Friesland) won in 2015 goud op de Europese Spelen en maakte al op 16-jarige leeftijd haar debuut op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Een zware schouderblessure, een verhuizing naar Eindhoven en haar eindexamen vwo wierpen haar tijdelijk terug. Maar nu lijkt ze precies op tijd weer in vorm om samen met de andere estafette-dames te vlammen in Tokio. [Ivo van der Hoeven]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.