Eindhoven,
22
februari
2018
|
17:11
Europe/Amsterdam

'Werkgeluk geen hype maar een voorwaarde'

Masterclass onder veel belangstelling van start

Onder volop belangstelling van de media zijn vanmiddag de opleiding en masterclass Werkgeluk van start gegaan bij Hogeschool HRM en Psychologie. Het tekent de belangstelling voor het thema, zei directeur Nus Waleson. Volgens hem is werkgeluk geen hype maar een voorwaarde om een lang en bevredigend werkzaam leven op te kunnen bouwen.

Hans Fleer (49) is op zoek naar werkgeluk, voor zichzelf én anderen. Hij was leider van een internationaal salesteam, maar het plezier in het werk nam af toen zijn bedrijf werd Hans Fleer.overgenomen. Voortaan moest alles volgens andere, Amerikaanse, regels. Vorig najaar hakte hij de knoop door, vertrok bij zijn werkgever en richtte zich volledig op zijn eenmanszaak in business coaching, speciaal voor mkb'ers. "Ik verwacht dat deze masterclass aansluit bij wat ik hen kan leren. Als coach kijk ik vooral naar wat mensen goed kunnen en naar de balans tussen privé en werk, heel belangrijk voor mkb'ers."

Happiness Bureau
Hij is een van de 26 deelnemers die aan de opleiding óf de masterclass Werkgeluk beginnen. De masterclass heeft vijf dagdelen, de opleiding twaalf. De eerste sessie is een gezamenlijke, zodat docenten Inge van der Putten (Fontys), Guy van Liemt (Erasmus Universiteit) en Gea Peper (Happiness Bureau) 26 deelnemers in de klas hebben. Tien van hen volgen de masterclass, zestien de opleiding. Voor de opleiding in september zijn er alweer vijf inschrijvingen.

Thema lééft
Zowel landelijke (Radio 1) als lokale (Studio040) media waren aanwezig vanmiddag bij de aftrap. Eerder leidde de nieuwe opleiding al tot publicaties in NRC Handelsblad en reportages bij RTL-Z en BNR. De externe aandacht voor het onderwerp Nus Waleson.werkgeluk overvalt de hogeschool niet, zei Waleson. “Het thema lééft. Wij zijn er sinds 2013 mee bezig; we hebben in onze visie opgenomen dat we willen bijdragen aan de economie van het geluk. Jongeren van nu gaan een veel langere carrière tegemoet dan vorige generaties en zullen het financieel waarschijnlijk minder goed hebben. Dat is alleen goed vol te houden wanneer je je eigen talenten mag ontwikkelen.”

De spanning tussen de woorden economie en geluk heeft de afgelopen jaren veel cynisme opgeleverd, vertelde Waleson. “Mensen vonden het maar gelul met een k. Maar werkgeluk is wel degelijk een serieuze zaak, als je bijvoorbeeld bedenkt dat mensen op steeds jongere leeftijd een burn out krijgen.”

Werkplezier
Femke Wetzer (35) heeft zich met haar bedrijf Hilde Kerkhofs (l) en Femke Wetzer.Femnomenaal gespecialiseerd in werkgeluk in het onderwijs. “Ik heb zelf jarenlang in het basisonderwijs voor de klas gestaan, en doe dat nog wel eens. Ik zie dat het ideaal er is, maar het plezier minder. Leerkrachten willen allemaal het beste voor het kind, maar vergeten zichzelf. En ze hebben te weinig vrijheid om hun eigen werk in te richten. Mijn eerste advies is altijd: ga kijken wat je zelf wilt.”

Hilde Kerhofs (61) werkt bij de Rabobank als hr-assistent. “Werkplezier is belangrijk, want, zo zeggen wij bij de bank: happy people = happy customers.” Kerkhofs is zelf ‘heel gelukkig’ in haar baan, maar ‘werkgeluk kan altijd beter’. Ze weet nog niet hoe, maar ze wil de bevindingen uit de opleiding straks zeker delen met haar collega’s bij de bank. [Debbie Langelaan]