Eindhoven,
31
maart
2020
|
09:31
Europe/Amsterdam

Vermogen tot aanpassen

Als je eerder had gezegd dat binnen twee weken heel Fontys digitaal zou zijn en ik online les zou geven, had ik je niet geloofd. Mijn relatie met technologie was niet van harte. Mijn vertrouwen in onze collectieve veranderkracht niet groot. Als de nood aan de man is, worden we vindingrijk in hoe te verbinden met elkaar. Hoewel onwennig, ben ik dolblij met de mogelijkheid om mijn studenten online te kunnen ontmoeten en begeleiden.

Gister had ik mijn schoonmoeder aan de lijn. Ze is een pittige Amsterdamse die veel heeft meegemaakt en die, als een kat met zeven levens, altijd weer op haar pootjes terecht is gekomen. Ik bewonder haar vindingrijkheid.

Tot voor heel kort bestond haar dagelijkse leven uit het bezoeken van ‘die oudjes’ uit haar flat (zelf is ze 83), het ontvangen van allerlei vrijwilligers/zorgverleners en het maken van een praatje met iedereen die zich daartoe door haar liet verleiden.

Dat al die sociale contacten tot stilstand komen, valt haar zwaar. Dit kan ik niet voor haar oplossen. Wat kan er wèl? Vandaag wordt bij mijn schoonmoeder en bij mij het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman bezorgd. Binnenkort bespreken we hoofdstuk 1.

Vanochtend had ik een digitale koffieafspraak met mijn dochter. Ze is een ‘digital native’ en woont, studeert en werkt in Nijmegen. Hoewel de roeivereniging en sportschool dicht zijn, gaat haar baantje bij de supermarkt (waar ze nu extra uren maakt) door en is ook haar school halsoverkop overgegaan op digitaal.

Een groot deel van haar sociale leven vond sowieso al online plaats. Haar moeite zit in de beperking van haar fysieke vrijheid en hoe haar verveling om te zetten in iets positiefs. Wat kan er wèl? Gelukkig heeft ze haar tekenmaterialen. Ze stuurde me net een portretje-van-één-lijn dat ze maakte van ons samen aan de hand van een foto van ons laatste tripje naar Parijs.

Er komen nog heel wat uitdagingen op ons af de komende tijd. Ons vermogen tot aanpassing, creativiteit en verbinding zullen ons een handje helpen, net als technologie.
 

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter en docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontysbreed.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
koosje de vries
01
April
2020
leuk bericht Inge en fijn van je te horen hoe het alledaagse leven online verloopt.
herkenbaar ook....ik prijs me ook gelukkig dat dit in deze tijd allemaal kan, dat we zo toch verbonden blijven en dat de creativiteit soms uit de lucht knalt in de meest simpele dingetjes...dat geeft hoop in deze bizarre tijden en maakt ons samen veerkrachtig als dat weer even nodig is, merk ik
dat lees ik ook in jouw stukje...dank daarvoor en werk ze online!

hartelijke groet,
Koosje