Eindhoven,
25
oktober
2023
|
15:53
Europe/Amsterdam

Venlo stopt met Duitstalig onderwijs, focus op internationals blijft

Het instituut Fontys International Business Studies in Venlo stopt met het aanbieden van Duitstalige opleidingen. Vanaf 2025 worden de Duitstalige opleidingen afgebouwd, later zullen ze alleen nog in het Engels te volgen zijn. 

In 2021 begon Josso samen met het managementteam al met het vormen van een nieuwe visie voor het talentgerichte onderwijskader. “Begin 2022 hebben we de keuze gemaakt om aan alle studenten binnen het International Business-programma Engelstalig onderwijs aan te bieden. Iedereen kan daar namelijk mee uit de voeten.” 

Momenteel worden sommige opleidingen nog in drie talen aangeboden (Nederlands, Engels en Duits), maar vanaf 2025 zijn alle FIBS-opleidingen (Fontys International Business Studies) in Venlo alleen nog maar in het Engels te volgen. Bang om daarmee internationale studenten te verliezen, is Josso niet. “Sterker nog, ik ben een rasoptimist. Ik denk dat de meeste studenten juist zullen kiezen voor een Engelstalig programma omdat dit ook beter aansluit op het Nederlandse werkveld.” 

Vijftig nationaliteiten 
Alleen de regio Venlo kent al 34 bedrijven die wereldmarktleider zijn in hun vakgebied. Volgens Josso laat de demografische ontwikkeling in Noord- en Zuid-Limburg zien dat internationaal talent nodig is om de verdiencapaciteiten volledig te benutten. “Als je die talenten inclusief op wil leiden, moet je dat doen in een taal die iedereen machtig is. De Engelse taal maakt Fontys Venlo straks juist alleen maar mooier: een plek waar vijftig nationaliteiten samenkomen, in een internationale sfeer en waar heel goed samengewerkt wordt. Zowel op studie- als op werkgebied.” 

Dat Engelstalig onderwijs de boventoon voert in Venlo, merkt ook collega-directeur Anja Klomps van Techniek en Logistiek, een instituut waar geen volledig Duitstalige opleidingen te vinden zijn. “Duitse studenten die hier net beginnen kunnen starten in hun moedertaal, maar schakelen uiteindelijk over naar het Engels om juist meer aansluiting met studenten, docenten en het werkveld te vinden.” 

Om dit nog soepeler te laten verlopen krijgen niet-Nederlandse studenten vanaf 2025 ook les in de Nederlandse taal en cultuur. Josso: “Hoe we dat precies vorm gaan geven weten we nog niet, maar onze studenten moeten uiteindelijk wel bepaalde credits halen. Zo zullen ze uiteindelijk voldoende voorbereid zijn op werken in Nederland.” 

Dezelfde keuze
De keuze van Fontys om het Duitstalige onderwijs af te bouwen, zit huidige studenten niet in de weg. Uit een vragenrondje blijkt dat veel studenten zich nog steeds voor de studie zouden aanmelden als ze vooraf hadden geweten dat ze hun opleiding niet in het Duits, maar in het Engels moesten volgen.  

Leonardo“Ik beheers de Engelse taal prima, dus ja: ik zou me nog steeds hebben aangemeld voor deze studie”, zegt Leonardo, die Business Informatics studeert. “Dat zou een ander verhaal zijn als ik alleen in het Nederlands les zou krijgen. Ik kan de Nederlandse taal niet spreken, heb geprobeerd om het te leren, maar ik krijg het niet in mijn brein."

Lotta en PaulinaGeen problemen
Voor Marketing-studenten Lotta en Paulina geldt hetzelfde. Ook al wordt 70 tot 80 procent van de lessen die ze nu krijgen in het Duits gegeven, ze zouden er geen problemen mee hebben als alles naar het Engels zou switchen. “We krijgen nu al heel vaak in het Engels les, dus we zijn het inmiddels gewend.”  

Voor Jasmin en Meriam gaat er niks veranderen. Zij doen de studie International Business en krijgen nooit les in het Duits, enkel in het Engels. “Daar hebben we bewust voor gekozen”, leggen ze uit. “We wilden graag in het Engels studeren.” [Noëlle van den Berg en Karen Luiken]  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Didier Dohmen
01
November
2023
Het besluit van Fontys International Business Studies in Venlo om over te schakelen naar Engelstalig onderwijs lijkt positief ontvangen te worden door veel studenten. Ze geven aan dat ze geen problemen hebben met deze taalovergang en dat ze zelfs de voorkeur geven aan Engelstalig onderwijs. Dit besluit lijkt de internationale diversiteit en het aanpassingsvermogen van de studenten te bevorderen, wat gunstig kan zijn voor hun toekomstige carrièremogelijkheden in een internationale context. Wellicht dat in de toekomst ook onderwijs in het Spaans zou kunnen worden toegevoegd aangezien dit in International Business een wereldtaal is?
Marianne Brekelmans
28
October
2023
Een extra asset voor de Duitse studenten, dat ze in het Engels studeren. Goed voor de Duitse en Nederlandse markt, als ze een stage of afstudeerplaats willen. Hoe meer gedegen talenkennis hoe beter voor het bedrijfsleven.
Ger Essers
28
October
2023
LS

Onthutsend en dus ongelooflijk citaat in het artikel:
“Hoe we dat precies vorm gaan geven weten we nog niet, maar onze studenten moeten uiteindelijk wel bepaalde credits halen”