COLUMN, Inge van de Vorst,
oktober

Veiligheid van de vrouw begint bij de man

Meer dan 35 procent van alle meisjes en vrouwen krijgt te maken met gendergerelateerd geweld. Dit is 100 procent te veel.

Op 25 november is er daarom de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen. De naam van de dag suggereert dat het een probleem van alleen vrouwen is (mannen die tot hier hebben gelezen: dank!). Dat is het natuurlijk niet. Dit geweld komt ergens vandaan. Wie plegen geweld tegen vrouwen? Juist, overwegend mannen.

Nee, niet alle mannen doen dit. En er bestaan meer genders dan alleen man en vrouw. En er zijn ook veel te veel mannen de dupe van geweld. Sterker nog, de meeste geweldplegers weten zelf ook wat het is om slachtoffer te zijn.

Het is een systemisch sociaal probleem dat voor gigantisch veel leed zorgt. Juist daarom moeten we deze schadelijke dynamieken samen zien te doorbreken. Ik stel daarom een specifiekere naam voor deze dag voor: De Internationale Dag voor de Preventie en het Herstel van Gendergerelateerd Geweld door Mannen.

Misschien denk je nu als man: ‘Ik doe het zelf niet, dus ik ben oké’. Dat is precies wat ik enkele jaren geleden zelf dacht met betrekking tot racisme. Tot ik beter wist: het is niet genoeg om het kwade zelf niet te doen. Als je wil dat het stopt, heb je jouw zwijgen te doorbreken. Anders ben je medeplichtig. Dus mannen…

Het is niet makkelijk. Veel rolmodellen hebben jullie/we in Nederland niet. Waar zijn de mannen die zich in de media openlijk uitspreken tegen seksisme en vrouwonvriendelijk gedrag van andere mannen? Ik kan ze op één hand tellen: Tim Hofman, Nathan Vos,…meer ken ik er (nog) niet.

Geweld tegen vrouwen door mannen komt voort uit de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit is niet een individuele aangelegenheid, maar een collectieve. We hebben iets te veranderen in onze instituties en cultuur. Jackson Katz ontwikkelde hiervoor een interessante methode: de Bystander Approach.

Hoe zou het zijn als we hier binnen onze hogeschool ook werk van maken door met onze Fontys For Society - doe es Eindhoven de gekste – de toekomst waarin ieder mens zich veilig mag weten, een flinke stap dichterbij te brengen? Wij kunnen dat.

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.